... / Story's / Lage Landen Liga / COLUMBARIUM
Lage Landen Liga

Updated 08/05/2022

Lage Landen Liga

COLUMBARIUM

In de rubriek LAGE LANDEN LIGA stellen we elke week een Belgische of Nederlandse band voor in 10 vragen en antwoorden. Daarbij focussen we ons niet op de alom bekende namen, maar op bands die iets minder bekend, maar beslist de moeite waard zijn om te ontdekken. Het Belgische COLUMBARIUM bijt de spits af.

Columbarium Official Presspicture (Feb2022)

1. Hoe en wanneer is het allemaal begonnen?

“In de tweede helft van de jaren 90 vormden drummer Mille en bassist/zanger Pete Jules V een tweemansband met de naam COLUMBARIUM. Die hield op te bestaan op het einde van dat decennium, maar startte opnieuw in 2011 met gitarist Marc als LOOSE LICENSE. In 2016 vervoegde gitarist/toetsenist Koen Biesbrouck de rangen. Dat zorgde na verloop van tijd voor een dermate nieuwe wind in de muziek en het geluid van de band dat een heel nieuw verhaal zich opdrong en de originele naam uit de jaren 90 opnieuw werd opgepikt.”

2. Wie zijn de bandleden?

Koen Biesbrouck: gitaar en keyboards

Marc ‘Markie’ Vangheluwe: gitaar

Vincent ‘Mille’ Millecam: drums

Pete Jules V.: zang en bas

3. Wat is het verhaal achter de bandnaam?

“Een columbarium is een urnemuur op een begraafplaats. Toen één van onze beste vrienden Franky Libeert, de zanger/gitarist van thrashband Anesthesy, in 1994 overleed in een ongeval, zag Mille op zijn begrafenis op het kerkhof een bordje staan met die naam erop. De naam herinnert ons nog altijd aan die vreselijke gebeurtenis.”

4. Hoe zou je je eigen sound omschrijven?

“Het voelt nogal ongemakkelijk om je eigen muziek te beschrijven, maar we gaan door het leven als een heavy doom metalband met invloeden variërend van blues tot wat vroege, tragere death metal. Eigenaardig genoeg horen wij na een optreden van ons vaak ‘Bolt Thrower’ vallen, hoewel wij zelf vinden dat we een doomband zijn. Misschien omschreef onze goede vriend William Nijhof, de zanger van funeral doomband FAAL, het nog het best: ‘Een super combi tussen bruut en ellendig!’”

5. Fans van welke bands moeten COLUMBARIUM checken?

“Soms denken wij aan bands als Krux en Cathedral, maar dan met een death metal stem. Ongetwijfeld zitten er Sabbathiaanse riffs in onze muziek, en af en toe gaat het zeker in de richting van die oudere en trage death metal, zeg maar Autopsy en ja, dan maar Bolt Thrower.”

6. Waar gaan jullie nummers over?

“Na verloop van tijd merkten we dat de teksten van Pete Jules V bijna altijd over zaken gaan die diep raken en dan kom je vaak bij de dood terecht, helaas. Op ons full studio-album komt een nummer over de doodsstrijd van Pete’s moeder en ééntje in memoriam voor een vriendin van ons die veel te vroeg is gestorven. Maar het gaat over over onze kinderen (in het algemeen dan), over een indianenstam die de dood als god voor de overgang verafgoodt …”

Columbarium Rivers Of Blood (Single Cover) 1400X1400

7. Discografie tot nu toe?

“COLUMBARIUM is pas begonnen in september 2021. Op 23 mei zal onze eerste single ‘Rivers Of Blood’ officieel beschikbaar zijn via Dust & Bones Records, de tekstvideo kan je hieronder terugvinden. In april zijn we de opnames begonnen voor ons eerste full album.”

8. Hebben jullie al veel optredens gegeven en wat is tot nu toe het hoogtepunt?

“Als COLUMBARIUM nog slechts een handvol, gezien die band minder dan een jaar bestaat. Het hoogtepunt zou je dan ons eerste optreden kunnen noemen in Tilburg met FAAL in september 2021 omdat dat de eerste avond daar was dat het weer mocht na twee jaar. Het dak ging eraf, ook al kende men ons niet! In ons vorig leven waren we heel blij te mogen openen voor The Gates Of Slumber in Magasin 4 of te mogen spelen op de Little Devil Doom Days bijvoorbeeld, maar van de bijna 100 shows die we deden, zaten er wel een aantal hele leuke bij waar we erg goede herinneringen, en vooral vrienden, aan over gehouden hebben.”

9. Wat kunnen we van jullie komend jaar verwachten?

“Voor ons is de opname en het uitbrengen van ons eerste album een kantelpunt in het komende jaar. Het album zal ‘The Morbidious One’ heten. We hopen na dat proces vooral veel interessante shows te kunnen spelen.”

10. Waar kunnen mensen jullie muziek vinden of meer informatie over de band?

“De single zal dus binnenkort beschikbaar zijn via Dust & Bones Records op tape en digitaal en via onze Bandcamp-pagina, maar ook via de gangbare streaming platformen. Verder zijn we wat betreft de algemene activiteit het best te volgen op Facebook. De tekstvideo voor ‘Rivers Of Blood’ staat op ons YouTube-kanaal."

Columbarium Single Cover
Advertising