... / Story's / Lage Landen Liga / NEROTH
Lage Landen Liga

Updated 09/06/2022

Lage Landen Liga

NEROTH

We volgen de Nederlandse black metal band NEROTH al vanaf het prille begin en werden meteen omvergeblazen door de sterke combinatie van ouderwetse black metal met melodische vrouwelijke vocalen. Een combinatie die zowel een niche als groot publiek kan aanspreken. We voorspellen deze band dan ook een gouden toekomst en stellen ze graag even voor in onze LAGE LANDEN LIGA. Aan de vooravond van de release van de eerste EP ‘Nocturnal Woods’ beantwoordden gitarist Ihmset en vocaliste Floor Vandenbrande onze tien vragen.

Neroth Band Picture With Logo 2021

1. Hoe en waar is het allemaal begonnen?

Ihmset: “De band zelf begon in de nazomer van 2020 op de Dynamo Metal Factory (de middelbare beroepsopleiding voor metal in Eindhoven). We moesten daar als tentamen een showcase spelen, waarbij we onze eigen groep mochten samenstellen met medestudenten. Driekwart jaar daarvoor liep ik al met het idee rond om wat origineels te doen met mijn favoriete genre, black metal. Ik kende Floor al en besloot vrouwelijke vocalen toe te voegen aan mijn muziek. Toen we met die band de showcase speelden, bleek dat erg goed te worden ontvangen en besloten we ermee door te gaan.”

2. Wie zijn de bandleden?

Floor Vandenbrande: zang

Ihmset: gitaar

Christian Muller: gitaar

Percy Joosen: bas

Maiko Wacanno: drums

3. Wat is het verhaal achter de bandnaam?

Floor: “Ihmset en ik waren op vakantie in de Eiffel en zagen daar op de wandelkaart de plaatsnaam Neroth. Hij zei meteen dat die naam er bruut uitzag. De ironie is dat het beelden oproept van demonen en monsters, maar het een heel lief klein schattig dorpje is. Wat wel heel metal is, ze hebben een muizenvallenmuseum. Omdat die naam zo bruut en black metal klonk, hebben we hem in eerste instantie een beetje als grap gebruikt voor de bandnaam tijdens de showcase. We hebben heel even getwijfeld of we ermee door zouden gaan, maar vonden hem echt super bruut en origineel klinken dus hebben we hem toch gehouden.”

4. Hoe zou je je eigen sound omschrijven?

Ihmset: “Atmosferisch, groots, op punten licht chaotisch maar wel melodisch.”

5. Wat is jullie discografie tot nu toe?

Noct

Ihmset: “Morgen (lees: 10 juni 2022) releasen we onze eerste EP ‘Nocturnal Woods’ met vier nummers. Daarnaast zijn we achter de schermen bezig met nieuwe dingen, maar daar kunnen we nog niet veel over zeggen.”

6. Fans van welke bands moeten jullie band checken?

Ihmset: “Om te beginnen moet elke black metalfan het een kans geven, omdat het naar mijn mening een nieuwe, onontdekte richting is in wat black metal ook kan zijn. Ik denk dat het genre overschrijdend kan werken, dus dat elke metalfan het moet kunnen waarderen. Muzikaal gezien heb ik me laten inspireren door bands als Darkthrone, Dark Funeral, Taake en Mgła. Dus fans van die band zijn bij ons aan het juiste adres.”

Floor: “Ik ben met zang begonnen binnen de gothic metal en symfonische metal, dus Epica, Within Temptation, Nightwish en Evanescence. Dus wellicht ook fans van die bands, hoewel onze basis wel black metal is en niet symfonisch.”

7. Waar gaan jullie nummers over?

Ihmset: “De wat duistere dingen … Zo hebben we een nummer over iemand die zich verhangt in een bos en schreef Christian een nummer over het overlijden van zijn oma. We gebruiken bossen ook als metaforen om onze eigen gevoelens te vertalen. Sowieso is de dood een belangrijk thema in onze teksten.”

8. Hebben jullie al veel optredens gegeven en wat is tot nu toe het hoogtepunt?

Floor: “Ons hoogtepunt was toch wel het hoofdpodium van De Patronaat als voorprogramma van Voice Of Baceprot. Daarnaast wonnen we onlangs de Baroeg Band Battle. We hebben intussen zo’n tien shows achter de rug, waarin we echt een onderlinge chemie en duidelijke sound hebben kunnen ontwikkelen.”

9. Wat kunnen we van jullie komend jaar verwachten?

Ihmset: “Allereerst onze debuutplaat. Verder hopen we komend jaar veel optredens te doen en onze fanbase verder op te bouwen terwijl we door stomen met een volledige plaat.”

10. Waar kunnen mensen jullie muziek vinden of meer informatie over de band?

Ihmset: “Op Neroth.nl, Neroth.bandcamp.com, Instagram https://www.instagram.com/neroth_band/, Facebook https://www.facebook.com/NerothBand en op Youtube https://youtu.be/ElsZVU0igTA."

Ihmset - Gitaar Floor Vandenbrande - Zang Christian Muller - Gitaar Maiko Wacanno - Drums Percy Joosen - Bas
 
Advertising