... / Story's / Rock Tribune Radio / DEEJAY EKZ convoceert - Week 4: Wie is ANDY SNEAP?
Rock Tribune Radio

Updated 10/02/2022

Rock Tribune Radio

DEEJAY EKZ convoceert - Week 4: Wie is ANDY SNEAP?

Er is heel wat te doen rond het aangekondigde vertrek van tourgitarist ANDY SNEAP bij Judas Priest. De groep staat op punt hun vijftigjarig bestaan te vieren, maar wil dat dus doen met een viermansbezetting. ANDY SNEAP (geboren 18 juli 1969) is een Engelse muzikant, componist, gitarist en producer met meer dan honderd albums op zijn naam, waarvan de meeste zijn geproduceerd in zijn Backstage Recording studio's op het platteland van Derbyshire. Wij grasduinden even in zijn indrukwekkende catalogus.

Andy Sneap

Enkele van zijn meest geprezen productiewerken onder meer ‘Deliverance’ van Opeth en ‘Disarm the Descent’ van Killswitch Engage; waarvoor hij respectievelijk een Zweedse Grammis en een Amerikaanse Grammy-nominatie verdiende. Bovendien is hij een van de meest actieve muziekproducenten in het heavy metal muziekgenre en werkte met bands als Judas Priest, Accept, Blaze Bayley, Dream Theater, Saxon, Opeth, Amon Amarth, Arch Enemy, Exodus, Megadeth, Kataklysm, Kreator , Nevermore, Testament, Carcass, Fear Factory, Overkill en DevilDriver. Van zijn productiecarrière heeft Sneap de onderscheiding gekregen dat hij op alle zes de albums van Testament sinds The Gathering (1999) - inclusief de verzameling opnieuw opgenomen materiaal First Strike Still Deadly (2001) - als producer, mixer of engineer is gecrediteerd, evenals alle negen releases van Exodus sinds het livealbum ‘Another Lesson in Violence’ (1997). Hij mixte ook Megadeth's show van de dvd ‘The Big Four: Live from Sofia, Bulgarije’, met ook Metallica, Slayer en Anthrax.

Als artiest bouwde hij eerst zijn reputatie op als een van de gitaristen van de Britse thrash metalband Sabbat, en speelde met hen tot hun ontbinding. Momenteel is hij een van de co-gitaristen van de Britse heavy metal band Hell. In 2018 trad hij toe tot Judas Priest als vervanger van de legendarische leadgitarist Glenn Tipton. Die had de diagnose gekregen dat hij leed aan de ziekte van Parkinson en dat belette hem om nog ten volle zijn capaciteiten als gitarist te benutten. Die samenwerking is nu stop gezet, al blijft ANDY SNEAP wel nog deel uitmaken van het productieteam van Judas Priest.

Andy Sneap 2013

Om het weekend muzikaal te ondersteunen overschouwde onze huis-DJ de imposante carrière van ANDY SNEAP en stelde een afspeellijst samen die de jongste twintig jaar (2000-2020) belicht. Dat leverde deze achttien tracks op. Veel luisterplezier.