... / Story's / Rock Tribune Radio / DEEJAY EKZ convoceert - Week 5: BLUE MONDAY
Rock Tribune Radio

DEEJAY EKZ convoceert - Week 5: BLUE MONDAY

De kleur blauw heeft soms een heel negatieve bijklank. Denk maar aan ‘een blauwtje lopen’, ‘iemand bont en blauw slaan’, hij is zo blauw als een tientje’, ‘van de blauwe knoop zijn’ en ‘een blauwe maandag’. Over dat laatste willen we het hebben.

Blue Monday 2022 2

In het Engels heet het ‘Blue Monday’ en dat heeft het wel enige verwantschap met ‘Black Friday’ of ‘Cyber Monday’, maar sinds 2005 is ‘Blue Monday’ - de derde maandag van januari, dit jaar dus maandag 17 januari jongstleden - officieel de somberste dag van het jaar. De feestdagen zijn achter de rug, het is koud, nat en donker, en waarschijnlijk heb je je goede voornemens voor het jaar ook alweer overboord gegooid. Het is een vreemd gegeven en daarom gingen we op zoek naar wat ‘Blue Monday’ zoal teweegbrengt in andere sectoren.
Bijvoorbeeld in de muziekwereld. Waarschijnlijk het meest bekend is de gelijknamige wereldhit van het Britse New Order. Ook Bayete, Billy Afrika, Fats Domino, Andrew Brown, Cartoon en James "Thunderbird" Davis hebben een plaatje uitgebracht met als titel ‘Blue Monday’. Een aantal groepen en artiesten gingen dan weer door het leven als Blue Monday, Blue Mondays of Goodbye, Blue Monday. Bij de labels heb je Blue Monday Records en Blue Monday Music.

Blauwe Maandag in de Lage landen

In België was er lang geleden de 'Blauwe Maandag Compagnie’, een theatergezelschap dat gedurende vele seizoenen een aanzienlijke stempel heeft gedrukt op het Vlaams theaterlandschap. Blauwe Maandag Compagnie werd in Antwerpen opgericht in 1984 en ging in 1998 samen met de KNS (Koninklijke Nederlandse Schouwburg) op in Het Toneelhuis.

In Nederland heb je De Blauwe Maandag. In dit ‘tabloid der verwondering’ focussen schrijvers, dichters, kunstenaars en journalisten zich niet zozeer op wat er mis gaat in de wereld als wel op schone zaken die voor het oprapen liggen. Maandag 17 januari lanceerde De Blauwe Maandag de tweede editie van ‘De Blauwe Maandag’, een krant speciaal gemaakt voor deze donkere dag. Na het succes van vorig jaar was deze uitgave nog groter, dikker én mooier en wederom gevuld met columns, reportages, kunst en gedichten die een positieve en hoopvolle draai aan het dagelijks leven geven. Onder meer Spinvis zorgde voor tegengeluid op de somberste dag van het jaar met een nieuw lied, ‘Doe niet alsof’. Illustrator Joost Stokhof tekende samen met grafisch vormgever Bas Koopmans, de hoofdredacteur van de uitgave, voor de beeldschone video bij het nummer. Om maar te zeggen dat het leeft, die ‘Blue Monday’.

Troostrijke muziek ...

Bij De Blauwe Maandag hebben ze daarenboven DJ St. Paul en die creëerde op Spotify een afspeellijst met troostrijke muziek voor jong en oud. Onze huis-DJ dacht meteen; dat moet mij eveneens lukken, maar dan vertrekkend vanuit een ‘heavy metal’ standpunt. Een ruime lijst van dertig songs is het eindresultaat. Laat die sombere denkpatronen voor wat ze zijn en absorbeer, assimileer en verdisconteer deze zwartgallige enumeratie van exquise liederen.