... / Story's / Rock Tribune Radio / DEEJAY EKZ convoceert - week 8: VALENTINE'S DAY
Rock Tribune Radio

Updated 11/02/2022

Rock Tribune Radio

DEEJAY EKZ convoceert - week 8: VALENTINE'S DAY

Maandag is het weer zo ver, want op 14 februari is er de jaarlijkse hoogmis van de romantische liefde. Valentijnsdag is de dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met bijvoorbeeld cadeautjes, bloemen of kaarten.

Valentijn Hartjes

Commercie

Volgens Wikipedia is men in de Verenigde Staten 'uit commercieel oogpunt begonnen met de nadruk te leggen op het begrip romantische liefde in plaats van anonieme liefde. Valentijnsdag is in België en Nederland midden de jaren negentig in korte tijd een groot commercieel succes geworden: cadeaushops, boekenwinkels, lingeriezaken en bloemisterijen profiteren hiervan. De populariteit van Valentijnsdag was in het nieuwe millennium tanende, maar lijkt nu weer aan populariteit te winnen. Door de coronacrisis en de daaruit voortvloeiende lockdown zagen verkopers van wenskaarten in 2021 het aantal valentijnskaarten verdriedubbelen ten opzichte van het jaar voordien. Een mogelijke verklaring: de valentijnskaart wordt ook steeds vaker naar familie wordt gestuurd. Overigens blijkt de feestdag vooral door vrouwen gevierd te worden: 84% van wie valentijnskaarten verstuurd is vrouwelijk.'

Black Metal Valentine's Day

Historische achtergrond

Over Sint-Valentijn is geen enkel biografisch gegeven bekend. In de 18de eeuw werd geopperd dat het Valentijnsfeest op 14 februari is ingesteld om de oude Lupercalia, een Romeins vruchtbaarheidsfeest, te vervangen. Lupercalia werd op 15 februari gevierd ter ere van Juno, de Romeinse beschermgodin van de vrouw en het huwelijk, en Pan, de god van de natuur. Voor de Romeinen was dit destijds een belangrijk feest. Volgens het verhaal werden de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken. Tijdens het feest waren de twee jonge mensen die aan elkaar gekoppeld werden elkaars partner. In 496 verbood paus Gelasius dit heidense feest en riep 14 februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn.

Het Valentijnsfeest van de romantische liefde, zoals dat tegenwoordig gevierd wordt, dankt zijn ontstaan aan Geoffrey Chaucer, die in zijn gedicht ‘Parliament of Fowls’ (1380-1382) deze versregels schreef:

‘For this was on seynt Volantynys day

Whan euery bryd comyth there to chese his make’

'Want dit was op Sint Valentijnsdag

Als elke vogel daar zijn maatje komt kiezen’

Onze huis-DJ greep dit feest aan om voor het aanstaande weekend een afspeellijst samen te stellen met passende liedjes. Je mag begrippen als Valentijnsdag, romantiek en liefde heel breed interpreteren. Dat zul je wel merken aan de veertig tracks die werden geselecteerd. Veel luistergenot.

Advertising