Rock Tribune 213: mét jaarkalender en Alcatraz-poster

Met onder meer AVATAR, STEEL PANTHER, IN FLAMES, ENSLAVED en GODSMACK hebben we in de nieuwe editie van Rock Tribune, die sinds vandaag in de winkel ligt, ook nu weer enkele spraakmakende bands aan de tand kunnen voelen, maar er is natuurlijk nog veel meer … Honderden cd-besprekingen, concert- en festivalreviews én een schitterende poster / jaarkalender maken ook deze uitgave meer dan de moeite waard. Een kleine greep uit het aanbod …  

Avatar

“We besloten dat alle grappen moesten verdwijnen, het was de regel dat we in de duisternis moesten blijven”, vertelt AVATAR-frontman Johannes Eckerström over ‘Dance Devil Dance’. “Het nieuwe album is geen conceptplaat, maar neigt eerder naar conceptueel denken met daar een sterker kader omheen gebouwd. Wat wil ik dat jij doet met een nummer? Het belangrijkste is dat je dat zelf mag kiezen. Het zou gemakkelijk zijn moest de beste manier om metal te ervaren zijn wanneer je zit, zwijgt en luistert, maar metal is nu eenmaal het tegenovergestelde: je moet opstaan en schreeuwen. Er moesten boze, triestige en enge nummers inzitten. Maar heavy metal blijft rock-'n-roll en dat is dansmuziek. Het is aan ons om metal dansbaar te maken. Zelfs als het death metal is ..."

Hoeren en oorlogen

Steelpanther Scream 2 22Photobydavejackson 990000000004513C

Trieste en enge nummers, daarvoor ben je bij STEEL PANTHER aan het verkeerde adres. De band schakelde (naar eigen zeggen) een stel hoeren in om voor de nodige euh … input te zorgen. “In normale omstandigheden kosten die deernes handenvol geld, maar gelukkig werden hoeren tijdens de pandemie door de overheid als essentiële werknemers beschouwd”, vertelt gitarist Satchel. “Hoeren werden dus betaald met belastinggeld, eindelijk kregen we iets terug! We mochten door corona niet buiten komen en konden eigenlijk niet anders dan seks hebben. In die optiek zorgden de dames voor veel inspiratie voor de nummers op onze nieuwe plaat.”

In Flames

IN FLAMES gooit het met ‘Foregone’ over een totaal andere boeg. Tekstueel graaft het album diep in de huidige problemen rondom ons. “Het nieuwe album is een observatie van de wereld om ons heen, terwijl we in het verleden eerder naar ons innerlijk keken voor inspiratie. Ik had gehoopt dat de mensheid als betere wezens uit die pandemie zou komen, met meer respect en begrip voor elkaar, maar het tegendeel blijkt waar. We trachten altijd meteen een standpunt in te nemen, terwijl gevoel daar geen rol meer bij speelt. Mensen presenteren zich op sociale media om veel ‘likes’ te verzamelen. Oprechtheid is daarbij verloren gegaan, in hun achterhoofd speelt altijd de gedachte hoe men er zelf beter van kan worden. En dan hebben we ook nog eens het begin van een oorlog. Het is totaal verkeerd, het zou in Europa niet meer van deze tijd mogen zijn dat men de wapens opneemt om conflicten op te lossen.”

De laatste plaat

Gsm

GODSMACK verraste door aan te kondigen dat ‘Lighting Up The Sky’ meteen de laatste studiorelease van Godsmack zou worden. “Gek dat mensen er zoveel drama in zien terwijl dat voor niets nodig is”, legt drummer Shannon Larkin uit. “Godsmack is Sully’s band, daar moeten we niet onnozel over doen. Hij is de man met het plan en dat werkt al meer dan 25 jaar, waarvan ik er dik 20 heb meegemaakt. Godsmack zou werken in cyclussen van vier jaar. Op papier klinkt die cyclus heel makkelijk. Dat is het niet. Je zit in een soort van machine die blijft doordraaien. We hebben privé ontzettend veel zaken gemist daardoor. En dat gaan we stoppen door geen albums meer te maken …”

Volgens ‘onze man’ heeft ENSLAVED met ‘Heimdal’ een album gemaakt dat nu al meedingt voor een prominente plek in de jaarlijstjes. Bovendien blijkt Ivar Bjørnson een aangename gesprekspartner met een fijn gevoel voor humor. De gitarist vertelt uitgebreid vertelt over de reis naar de psychologische wereld van het heidense verleden van zijn landgenoten, maar legt ook de connectie met de conflicten van vandaag.

Easter eggs

In deze Rock Tribune laten we ook enkele bands aan het woord die misschien iets minder in het oog springen, maar in relatieve stilte naarstig aan hun carrière werken. Eén van de die band is HAKEN dat met ‘Fauna’ een plaat heeft gemaakt die nòg diverser en complexer dan in het verleden en zelfs enkele verborgen ‘easter eggs’ telt waar de fans een pak plezier zullen aan beleven.

INSOMNIUM keert op ‘Anno 1696’ terug naar donkere tijden, meer precies naar de heksenjachten in het 17de-eeuwse Europa. “Daar zijn schrijnende verhalen over”, luidt het. “Het jaar 1696 was in Finland echt dramatisch. De grootste demografische catastrofe in de Finse geschiedenis vond toen plaats, omdat er zoveel hongersnood heerste dat bijna 30% van de populatie stierf in enkele jaren tijd.”

Het in 2002 opgerichte SUICIDE SILENCE definieerde deathcore toen het genre nog in de kinderschoenen stond. De band overleefde turbulente tijden en heeft nu met ‘Remember… You Must Die’ een nieuw werkstuk uit. De Californische pletwals richt de blik op d etoekomst, maar eert ook de helden van weleer: “Dime is de profeet en Randy Rhoads de patroonheilige”.

In de lage landen

Killer

Dat er in 2023 ook in de Lage Landen een stevige brok muziek wordt gemaakt, komen we te weten van onder meer SIEGE OF POWER, HEIDEVOLK, DIGGETH, SUASION en KILLER. Eerstgenoemde diept het smaakvolle recept van old school hardcore met een ferme dosis thrash verder uit, terwijl HEIDEVOLK bewijst dat je geen Scandinaviër moet zijn om uitstekende folk metal te maken. DIGGETH is onderhand al bijna twintig jaar en heeft met ‘Zero Hour In Doomtown’ een stevige en vooral rauwe plaat gemaakt. Het Belgische SUASION is het schoolvoorbeeld van een band die liever alles in eigen hand houdt. Zonder evenwel ook maar iets aan kwaliteit in te boeten. Ook KILLER laat opnieuw van zich horen met ‘Hellfire’, een terugkeer naar de gloriedagen toen de band als driemansformatie de Belgische metal op de Europese kaart wist te zetten. Meteen ook de ideale aanleiding om met Paul ‘Shorty’ Van Camp te grasduinen in 40 jaar muziekgeschiedenis.     

Verder in deze editie: RUSSKAJA, GAUPA, ENTHEOS, THE OTOLITH, NIGHT DEMON, SPECTRAL SOULS, HELLRIPPER, DEVISER, SANGUISUGABOGG, IMPERIUM DEKADENZ en livereviews van onder meer HEADBANGERS PARADE, ACCEPT, LIFE OF AGONY, LA MUERTE en HEAVEN SHALL BURN + TRIVIUM.