Zoals gewoonlijk is ook de nieuwe ROCK TRIBUNE alweer … niet zo gewoontjes

Met een stevige portie leesvoer staat de nieuwe Rock Tribune met stip genoteerd om een al even stevige streep te trekken onder het grijze voorjaar. Amper zonneschijn, bakken regen, … een mens zou voor minder reikhalzend uitkijken naar een mooie zomer met de traditionele festivals zoals Jera On Air, Graspop Metal Meeting, Lokerse Feesten en uiteraard het Alcatraz Festival als ijkpunten. Ondertussen zwengelen we bij Rock Tribune de motor al even duchtig op met een resem interviews, reviews en concertverslagen.

Coverstory

LOTD

Voor onze coverstory hielden we het deze keer dichtbij huis en dat is niet meer dan logisch als je ‘The Poison Chalice’, het nieuwe album van LEGION OF THE DAMNED, beluistert. ‘Een nieuw begin’ concludeert onze man en dat wordt door frontman Maurice Swinkels beaamd. “Ik was op een bepaald moment niet meer zo echt met de band bezig. Ik heb echter nooit met de gedachte gespeeld om Legion Of The Damned definitief op te doeken. We zijn (tijdens de coronaperiode) heel langzaam aan nieuwe nummers gaan werken en we hebben daar alle tijd voor genomen.” ‘The Poison Chalice’ klinkt in zijn geheel heel gretig, de honger in de band lijkt weer helemaal terug te zijn. “Na twee jaar stil te zitten door de pandemie is de drang naar shows en een nieuw album uitbrengen groter dan ooit. We kijken er ook echt naar uit om de nieuwe songs live te spelen.”

Drastisch

SECONDARY PRESS IMAGE Def Leppard Drastic Symphonies 2023 Photo Cred Ross Halfin

Waar we ook naar uitkijken, is de passage op GMM van DEF LEPPARD. De Britse band is nooit te beroerd geweest om van het geëigende pad af te wijken en doet daar nu nog een schep bovenop met ‘Drastic Symphonies’. Een aantal songs werden volledig herwerkt en door het Royal Philharmonic Orhestra live opgenomen in de studio’s van Abbey Road. “Echt indrukwekkend om te horen”, vertelt gitarist Phil Collen. “Het klinkt progressiever, het orkest heeft het naar een ander niveau gebracht. Een orkest met strijkers geeft de muziek een andere textuur, net zoals Aerosmith en Queen dat in het verleden reeds gedaan hebben.” Drastisch, zoals de albumtitel aangeeft, is het zeker. “Het komt niet in de buurt van wat we normaal brengen. We wilden het niet gewoontjes houden …”

Een gebed

Devildriver 2023 088 2 Credit Jeremy Saffer

Wie het ook nooit ‘gewoontjes’ houdt, is Dez Fafara. De frontman van DEVILDRIVER (foto: Jeremy Saffer) brengt deze maand het tiende studioalbum ‘Dealing With Demons Vol. II’ uit, gaat later dit jaar met zijn andere band Coal Chamber de hort op, managet diverse bands en runt samen met Randy Blythe van Lamb Of God ook nog eens Suncult, een merk in surf- en skatekleding. Ei zo na was de flamboyante frontman er niet meer. COVID, weet u wel … “Ik ging er bijna aan onderdoor en was al afscheid aan het nemen van mijn gezin. Ik heb een heel jaar nodig gehad om terug in vorm te komen. Maar in het leven word je nu eenmaal op de proef gesteld. Ik ben nu weer terug op tour en ik ben daar heel blij mee.” ‘Dealing With Demons Vol. I’ werd enorm goed ontvangen en was volgens menigeen DevilDriver op zijn best. Het is dan ook niet vreemd dat ‘Vol. II’ hetzelfde lot beschoren lijkt, want de twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Ik wilde ervoor zorgen dat deze platen prima op zichzelf zouden kunnen staan. Maar omdat het wat kortere albums zijn – allebei duren ze 35 tot 40 minuten – moet je ze eigenlijk samen beluisteren. Ik vergelijk ze met het begin en einde van een gebed. En aan het einde van een gebed ben je altijd heel erg oprecht.”

Leven na Priest

Elegant Weapons Band

Toen Richie Faulkner de gelederen van Judas Priest kwam versterken, realiseerde hij een droom. En drukte hij meteen zijn stempel zonder het DNA van Priest geweld aan te doen. Maar Richie kijkt ook verder en opent met ELEGANT WEAPONS en debuutalbum ‘Horns For A Halo’ een poort naar de toekomst. “Het is ongelooflijk dat ik al elf jaar deel uitmaak van de groep, dat had ik destijds niet voor mogelijk gehouden. Glenn Tipton zei me lang geleden al dat het moederschip er ooit mee zou stoppen en dat ik me daarop moest voorbereiden. Het idee kreeg vorm tijdens de COVID-pandemie, ik had toen voldoende vrije tijd om me te wagen aan songwriting. Ik ben blij met de muzikanten waar ik me mee omringd heb, zowel in de studio met Ronnie Romero, Rex Brown (bassist van Pantera) en Scott Travis (drummer Judas Priest) alsook de live muzikanten Dave Rimmer (bassist Uriah Heep) en Christopher Williams (drummer Accept).” Hoe dat dan allemaal klinkt? “Je hoort Sabbath, Ozzy Osbourne en ook Black Label Society. Alle muziek op het album is laag getuned, dat levert dus min of meer een Sabbath-sfeertje op.”

In een ‘tijdloze’ duistere periode

Kludde

We hadden al langer een boontje voor de in Aalst residerende sludgy black metalband KLUDDE.Toen we geconfronteerd werden met hun nieuwste worp ‘De Horla’ was onze nieuwsgierigheid danig geprikkeld. Qua sound gaat het album verder waar de vorige keer werd geëindigd: een vorm van lo-fi black metal, maar niet té, waarin sludge-invloeden vervat zitten. “We hebben sinds ‘In De Kwelm’ een stabiele line-up, volgens mij speelt dat misschien wel de grootste rol”, geeft zanger/gitarist Cerulean aan. “Maar de muziek die we schrijven komt heel spontaan. Het resultaat is iets dat in onze ogen wonderbaarlijk goed werkt, rekening houdend met de diverse smaken die ons schrijfproces beïnvloeden.” Inhoudelijk snijdt de band een conceptverhaal aan. “In tegenstelling tot de verhalen op ‘In De Kwelm’ – waar we op zoek zijn gegaan naar verschillende oude (en nieuwere) stadslegendes – is ‘De Horla’ een compleet fictief verhaal, ontsproten aan onze eigen fantasie”, legt Vellekläsjer uit. “Het ganse verhaal speelt zich wel af in een soort ‘tijdloze’ duistere periode waarin je ook de meeste klassieke archetypische verhalen en sprookjes kan plaatsen.”

Vrij van businessmodel

2021 09 12 DØDSHEIMGAARD0819 (1)

Onze voorliefde voor bands die zichzelf blijven ontwikkelen en interessante muziek maken die verre van voorspelbaar is, leidde ons deze keer naar het Noorse DØDHEIMSGARD. In volle black metalpopulariteit hadden ze het lef om destijds met ‘666 International’ een onaards vreemde plaat te maken. Onaards mooi is ook het geniale nieuwe album ‘Black Medium Current’ dat ook nu weer de vloer aanveegt met ‘traditie’ … “Ik mis de dadendrang in de extreme metalscene, nostalgie speelt een te grote rol in onze muziekstijl”, oordeelt volbloedmuzikant Vicotnik. “We houden te hard vast aan de dingen van vroeger en er heerst soms een haast religieus conformisme. Die cirkel moet doorbroken worden om verder te kunnen. Misschien ligt onze hoop voor de toekomst in landen als Indonesië, Iran of Indië, waar het leven je nog echte problemen bezorgt en waar mensen muziek gaan maken uit passie, helemaal vrij van enig businessmodel.”

Ook in deze editie ...

Voorbeschouwing JERA ON AIR, WINGER, HEXA MERA, ANCIENT RITES, BURNING WITCHES, UNEARTH, THE OCEAN, ENTER SHIKARI, AUGUST BURNS RED, TYGERS OF PANT TANG, YES, EINAR SOLBERG, ACID KING, DOZER, THERAPY?, RISE OF THE NORTHSTAR, IRONBORN, DARIN, SAVAGE GRACE, THE DARK SIDE OF THE MOON, DEATHSTARS, MYSTIC PROPHECY, FROZEN SOUL, SATURNUS, DOWNFALL OF GAIA, VOMITORY en CATTLE DECAPITATION. Uiteraard staat de nieuwe editie ook boordevol albumreviews en concert/festivalverslagen van o.a. Cannibal Corpse, W.A.S.P., Prognosis Festival en Joe Satriani.