All for metal, metal for all – Rock Tribune plaveit de weg naar een zomer vol muziek

Zomerse temperaturen heersen over het land en veel mensen zoeken een plekje in de schaduw. Ideaal dus om de nieuwe Rock Tribune ter hand te nemen en onder het genot van een drankje op de hoogte te blijven van het reilen en zeilen in de hardrock- en metalwereld. Een selectie uit ‘het aanbod’ van deze maand …

Aan een zijden draadje

Metal Church Photo

Het voortbestaan van METAL CHURCH heeft aan een zijden draadje gehangen nadat zanger Mike Howe in de zomer van 2021 vrijwillig uit het leven stapte. Een harde klap, maar die is de band (en bandleider Kurdt Vanderhoof) duidelijk te boven op het dertiende studioalbum ‘Congregation Of Annihilation’. De plaat weerspiegelt de wil en de passie uit de beginperiode. “Mike was mijn beste vriend en toen hij zoiets deed vond ik dat heel verregaand en kon ik er echt niet bij. Ik begrijp nog steeds niet hoe iemand kan denken dat dit de enige oplossing is, zo drastisch ...” Kurdt had heel het album geschreven en gedeeld met Mike. “We waren juist begonnen met de nummers doornemen toen hij stierf. Het duurde wel een tijdje eer ik beslist had of ik hiermee door zou gaan of niet. Toen we Marc (Lopes – nieuwe zanger – VM) gevonden hadden, trachtten we onze richting te bepalen en begon ik nog meer nieuwe songs te schrijven. De helft is materiaal dat al wat ouder is, de andere helft is geschreven met Marc in mijn achterhoofd.”

Te druk bezig met feesten

Royal Thunder

Zes jaar is het inmiddels geleden dat ROYAL THUNDER op platenvlak nog iets van zich liet horen. Een eeuwigheid in tijden waarin nieuwe releases van nog nieuwere bands ons om de oren vliegen. We vroegen ons zelfs af of ze überhaupt wel nog bestonden. Maar kijk, op 16 juni verscheen ‘Rebuilding The Mountain’, de nieuwste telg in de Royal Thunder-discografie. In een nieuwe bezetting dan nog wel, want voortaan opereert de band als trio. Evan verliet de band in 2018. “Ik denk niet dat het een kwestie was van dat iemand van ons moeilijk was om mee te werken,” vertelt gitarist Josh, “maar we waren te druk bezig met feesten en helemaal niet met onze persoonlijke problemen. We weigerden volwassen te worden en de shit aan te pakken die het overmatig drinken in de hand werkten.”

Extreme staalkaart

Attachment Extreme

Wie nog veel langer op zich liet wachten is EXTREME, ooit wereldberoemd dankzij cheesy songs zoals de onsterfelijke tegelplakker ‘More Than Words’, maar de laatste jaren volledig van de kaart verdwenen. “Na ‘Saudades de Rock’ hebben we een paar jaar de wereld roundgetourd en daarna even pauze genomen”, vertelt Gary Cherone. “Nuno (Bettencourt) kreeg het aanbod om met Rihanna op tournee te gaan en ik heb met Hurtsmile een paar albums gemaakt. Op een bepaald ogenblik, ergens in 2017 of 2018, dachten we dat we de plaat af hadden, maar we bleven verder werken. Dat maakte dat we uiteindelijk uit een massa songs konden kiezen.” Eén voordeel: het resultaat is een mooie staalkaart van waar Extreme vandaag voor staat en mag er zeker wezen.

Manowar als voorbeeld

AFM L P01 By Natenemedephotography

Wie er ook mag zijn, is ALL FOR METAL, muzikaal (en imago-gewijs) zo old school metal als het maar kan zijn, maar de Duitse band slaagt er wel in om positief te verrassen door de meeste valkuilen van het genre te ontlopen. “We steken het niet onder stoelen of banken dat Manowar ons grote voorbeeld is”, kregen we mee. “Het is dus zeker geen toeval dat onze bandnaam ook een song is. Die track is ons manifest. Metal is ons leven, daar doen we alles voor, maar we zijn 2023 en we hebben ervoor gezorgd dat het geluid aangepast is aan de huidige tijden.”

Immortal = Demonaz

Immortal 2

Aanpassen mag natuurlijk, maar of dat per se nodig is? Niet volgens Demonaz die met IMMORTAL (eindelijk) een nieuw album heeft gemaakt. Zonder Abbath, want de brokken zijn nog steeds niet gelijmd. “De hoofdreden van de breuk lag echter niet bij één persoon, maar bij het feit dat de geest van Immortal wég leek te zijn. De muziek ging eronder lijden en alles ging de verkeerde weg op. De enige manier om de band weer op de sporen te krijgen, was alles herbezien. Anders was er nu van Immortal geen sprake meer geweest.” Over wie vandaag de touwtjes in handen heeft, is de gitarist duidelijk: “Ik werk voortaan met sessiemuzikanten waar ik vertrouwen in heb, maar ik schrijf alles zelf en hoef aan niemand rekenschap af te leggen.” Een deel van de songs ligt helemaal in de Immortal-verwachtingslijn, andere songs zijn trager en sluiten eerder aan bij Demonaz’ soloalbum. “Normaal gezien heb ik de laatste dertig jaren altijd Immortal-songs geschreven. Dat combineren van Bathory-riffs en heavy metalriffs is altijd een deel van mezelf geweest, en dat hoor je nu eenmaal beter in de tragere nummers.”

Old school songs, modern album

Phlebotomized 2

PHLEBOTOMIZED zette er in 1997 een punt achter, maar in 2013 werd het Nederlandse gezelschap gereanimeerd. Twee jaar geleden verscheen er al een EP, vandaag zijn ze met ‘Clouds Of Confusion’ aan hun vierde album toe. Waarom pas nu een, full album? “Een EP is een iets simpeler project dan een volledig album en perfect om de aandacht te trekken én om als band actief te blijven”, legt Tom Palms uit. ‘Clouds Of Confusion’ klinkt snoeihard maar melodieus en hier en daar sijpelt er een tikkeltje geëxperimenteer door. Toch draait het in de eerste plaats om old school death metal. “We hebben er bewust voor gekozen om op muzikaal vlak terug te grijpen naar de beginjaren 90. Bands als Death, Morbid Angel en Pestilence, Nocturnus en Autopsy, oude Paradise Lost, … dat zijn mijn muzikale roots, en ik wilde daar naar terug. ‘Clouds Of Confusion’ moest een modern album worden, maar wel met de feeling van die periode.’

En er is nog véél meer ...

Interview met JOHNNY THE BOY, GODFLESH, BEFORE THE DAWN, VEXED, ELEINE, END REIGN, BLOODBOUND, FIFTH ANGEL, JAG PANZER, RAVEN, SHAKRA, RAY ALDER, STEVE LUKATHER, PYRAMIZE, WYTCH HAZEL, DEATH RAY VISION, MENTAL CRUELTY, SIGNS OF THE SWARM, RUÏM, FEN, THE DROWNING, THRON en EVILE. En natuurlijk ook een pak reviews en concertverslagen van o.a. CHANNEL ZERO, SABATON en DURBUY ROCK.

20230513 Sabaton10 Ann Kermans

SABATON in Antwerpen - Foto: Ann Kermans