Oude gloriën keren terug en Michael Poulsen rekent af met geesten

De laatste Rock Tribune-editie van 2021, het jaar dat ons eindelijk terug naar het Rijk der Vrijheid zou leiden, maar met een sisser van jewelste afliep, brengt ons traditiegetrouw een overzicht van de beste albums volgens onze redactieleden. Maar er valt natuurlijk veel meer te ontdekken. Naast een 35-tal interviews grossieren we weer in tal van reviews en trokken we – gewapend met mondmasker en COVID-certificaat – de baan op naar West-Vlaanderen voor een labelreport van eigen bodem en naar het Brusselse Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis voor een luistersessie.  

Terug van weggeweest

Met King Buffalo en ‘The Burden Of Restlessness’ prijkt een onverwachte, maar beslist verdiende winnaar bovenaan ons lijstje van beste albums. Waarmee het eens te meer duidelijk is dat de redactie geen platgetreden paden bewandelt en oog heeft voor alles wat binnen ons geliefde genre aan nieuw werk verschijnt. In de top tien ook een paar bands van eigen bodem. Dat Wolvennest net iets hoger scoort dan Amenra was ook voor ons een kleine verrassing, maar ook dat is eigen aan een redactie die bewust kiest voor muziek en zich niet alleen door klinkende namen laat verleiden. Over klinkende namen gesproken: onze man was danig onder de indruk van de nieuwe Volbeat dat hij spontaan het hoofdartikel en de cover opeiste. Met succes, want Michael Poulsen is een man die heel wat te vertellen heeft.

T

Van bekend naar bijna vergeten en terug, het zijn vaak maar kleine stappen. Ronny Munroe bijvoorbeeld verdiende vooral zijn sporen bij het legendarische Metal Church en is na een moeilijk periode figuurlijk uit de doden opgestaan. In dezelfde categorie treffen we Tony Martin foto hierboven), helaas vaak vergeten als de frontman die het na Ozzy het langste volhield bij Black Sabbath. Midden januari mogen we zijn, naar eigen zeggen, 47ste (!) album ‘Thorns’ verwachten. Land Of Gypsies zegt u waarschijnlijk niets, maar achter de ‘nieuwe band’ schuilt XYZ-icoon Terry Ilous die ook een tip van de sluier licht van zijn leven na Great White.

The War To End All Wars

In deze editie stuurden we onze medewerkers ook weer naar de iets duisterder krochten van de metalwereld. Zij kwamen terug met een bundel verhalen van onder meer deathcore-sensatie Fit For An Autopsy, het diepzwart geblakerde Unanimated en ons eigenste Wiegedood. Ook Genocide Pact doet een duit in het zakje, terwijl Proscriptor McGovern dan weer uitgebreid vertelt over de stap van Absu naar Apsû en er meteen één van de beste releases van het jaar bijlevert, helaas net iets te laat om de ‘lijstjes’ te halen. Dat er in metalland ook zonneschijn en opgewekte deuntjes te bespeuren vallen, weten we nu dankzij Kissin’ Dynamite en de immer sympathieke Noora Louhimo die niet alleen met Battle Beast een dolle plaat heeft gemaakt, maar ook over haar soloalbum een en ander te vertellen heeft.

20211122 SABATON Listening Session Brussels © Sabaton (1)

Op 4 maart 2022 komen de Zweedse stormtroopers van Sabaton met het nieuwe, tiende studioalbum ‘The War To End All Wars’. Rock Tribune kreeg de uitnodiging om het album al eind november te beluisteren en met de heren samen een flink gevulde dag te beleven in het Brusselse Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis. Wat we allemaal te beluisteren kregen, vertelt onze dame ter plaatse in de rubriek ‘Luistersessie’. Onze fotograaf Tim Tronckoe nam de plaatjes voor zijn rekening. 

Gratis sampler van Polderrecords

Dat de coronacrisis er flink ingehakt heeft, weten we nu ook van Jeremy Hiebert van het Canadese Comeback Kid. Noodgedwongen rijdt hij vandaag ‘om den brode’ rond voor Uber en Uber Eats, maar wist ondertussen wel een brutale nieuwe plaat op te nemen met zijn hardcore-maten. Ook bij Daniele Mazza van Ancient Bards moet er brood op de plank, getuige het instrumentale ‘Immortals’ dat een eind wegdrijft van pure metal maar beklijft als een moderne filmische soundtrack. Bob Catley en Tony Clarkin weten met Magnum wél mooi het hoofd boven water te houden. Samen met Rock Tribune halen ze gouden herinneringen op aan een halve eeuw muziek en presenteren ‘en passant’ ook hun nieuwe plaat ‘The Monsters Roars’.

Polder

In eigen contreien werd ook weer het beste uit de mengpanelen gehaald met nieuw werk van Hemelbestormer, Wiegedood en de Drentse punk-rock-‘n-rollers van Skroetbalg. Maar ook en vooral de sampler van Polderrecords mag u niet missen. Vijftien bands telt het West-Vlaamse label, dat pas in 2018 het levenslicht zag, ondertussen al en die komen allemaal aan bod op dit fijne plaatje dat u uiteraard gratis bij de jongste editie van Rock Tribune krijgt. 

RT 204 ligt nu in de winkel.