Hete herfst in de platenkast

De zomer ligt achter ons, de openluchtfestivals zijn voorbij. In de nieuwe Rock Tribune blikken we nog even terug op de outdoor evenementen die we stuk voor stuk ‘geslaagd’ mogen noemen. Lokerse Feesten, Prophecy Fest, uiteraard het Alcatraz Festival, Dynamo Metalfest, … de redactie stond overal voor het podium en zorgt andermaal voor tekst en mooie foto’s. Ook nu weer bulkt de nieuwe editie van reviews en een pak interviews met bands en artiesten over hun recentste werk. Het wordt een ‘hete’ herfst in de platenkast.

Cannibal Corpse Photo 23

Goor, goorder, goorst, … CANNIBAL CORPSE werd in het begin van hun carrière weggezet als een gimmick. Lang zou het niet duren, klonk het in menig verslag van die tijd. Maar kijk, we zijn 35 jaar verder en de Amerikaanse death metalband is nog steeds één van de meest succesvolle namen in het genre. Met 'Chaos Horrific' hebben ze alweer een sterke plaat uit. Het geheim? “Het technische aspect is nooit een doel op zich geweest bij Cannibal Corpse,” vertelt bassist van het eerste uur Alex Webster, “maar in de periode van 'Evisceration Plague' wilden we heel de zaak toch enkele niveaus omhoog krikken. Maar we zijn wel altijd trouw gebleven aan onze eigen stijl en hebben altijd in functie van de songs geschreven. De vraag: 'Hoe maken we een song zo catchy en heavy mogelijk?' staat altijd centraal.”

Ct 1Retouched Copy (1)

Door de jaren heen heeft COREY TAYLOR een metier ontwikkeld waar velen een puntje aan kunnen zuigen. Zo zorgt hij ervoor dat zijn albums een geheel vormen op alle vlak. Zijn tweede en bijzonder sterke soloalbum ‘CMF2’ is dan wel geen conceptplaat geworden, toch hangt alles mooi samen. Er wordt ontzettend goed nagedacht over alles, ook over het artwork. “Dit is iets van mij, mijn ding, dus heb ik ook de cover naar mijn hand gezet. Het is een hommage in verschillende vormen. Eigenlijk moet je de vinyl versie zien. Als je die uitklapt krijg je de volledige foto. Daarop zowat alle relevante gedaantes die ik doorheen mijn ruim twintigjarige carrière heb aangenomen. Soms schaam ik me een beetje want blijkbaar deins ik voor geen enkel zot idee terug.”

Doro2023g

Haar nieuwste ‘jubileumalbum’ ‘Conqueress – Forever Strong And Proud’ is niet zomaar een ‘Best Of’ geworden maar een volledig nieuwe plaat die liefst twintig tracks bevat. DORO mag dan bijna zestig lentes op de meter hebben, de ‘Metal Queen’ stoomt lustig door, al neemt ze haar tijd, zowel in de VS als de ‘heimat’. “De opnames hebben drie jaar tijd in beslag genomen. Ik heb een klein appartement in Florida en ik verspil niet graag tijd, dus als ik daar was, wou ik meteen de studio induiken om enkele tracks op te nemen. In Hamburg nam ik meestal met Andreas Bruhn op en in New York werd ik bijgestaan door iemand die nog een Grammy award won voor opnames met Johnny Winter. Die verschillende locaties heb ik nodig, die geven me een extra stimulans. In elke opnamestudio hangt een andere sfeer en vibe, dat brengt me in een bepaalde gemoedstoestand. Ik beslis dan uiteindelijk welke song waar wordt opgenomen.”

FDB

Onze man raakte danig onder de indruk van ‘Low Desert Surf Club’, het derde album van FIRE DOWN BELOW, dat er meerdere malen sprake was van kippenvel op de armen. Logisch want volgens gitarist Kevin zijn de riffs een middel tegen negativiteit. “Ik herinner me dat ik tijdens corona veel van de riffs thuis zat te spelen, dat gaf me een beter gevoel. In die periode was er, gezien de situatie, een nogal negatieve sfeer. Ik nam de riffs op en ging dan met mijn Berlingo op de E40 cruisen met de zon op mijn gezicht en dat was zo geestig! Het voelde aan als een medicijn tegen al die negativiteit.”

De Amerikaanse band SEVENDUST maakt al sinds de jaren negentig grote sier met uitstekende crossover-platen. Aangezien we nog enkele prima schijven uit dat tijdperk van hen in onze verzameling hebben, waren we erg benieuwd wat zanger Lojan Witherspoon te vertellen heeft over ‘Truth Killer’. Een plaat waar een zekere contemplatie in de teksten te vinden. “Dat is zo. We kunnen enkel schrijven over dingen die we meegemaakt hebben in ons leven. Ik vind bijvoorbeeld niet dat de pandemie enkel nadelen had. Toen we dit album begonnen te schrijven, voelden we ons enorm energiek en dat wilden we overbrengen in de songs. Er zijn zoveel verschillende indrukken die je elke dag ervaart, dus hebben we getracht om daar een mooie collage op canvas van te maken.”

Tesseract

Na een lange stilte verrast het Britse TESSERACT met een nieuw album, een videogame, enkele videosingles en de aankondiging van een wereldtournee. Vooral ‘Sonder’, een conceptplaat, maakt indruk. “Het gaat over twee onderzoekers Ex en El, die terechtkomen op een planeet en daar elk een persoonlijke reis ondergaan”, legt bassist/conceptbedenker Amos Williams uit. “Het is bedoeld als metafoor voor de innerlijke strijd die elke persoon met zichzelf voert. De teksten werden voornamelijk door Dan Tompkins geschreven, stemproducer Kat Marsh heeft alles op een fantastische manier bewerkt. Het was een zeer intense samenwerking tussen drie personen. Het was voor ons allemaal heel persoonlijk en zelfreflecterend én het zorgde voor synergie.”

As In Hell

Gitarist/frontman Michael Poulsen sprak al jaren over een deathmetalproject, maar Volbeat eiste al zijn aandacht op. Het heengaan van zijn goede vriend LG Petrov (Entombed) bracht daar verandering in. Micahel kreeg naar eigen zeggen ‘een boodschap uit het hiernamaals’ en maakte eindelijk werk van zijn jarenlange plan. Hij wilde het Full Of Hell noemen, ter ere van LG, maar die groepsnaam bleek al jaren ingenomen. Full Of Hell werd ASINHELL. Eén van de mensen met wie Michael al jaren gepraat had over het project, is Marc Grewe. We hadden de eer om met de vocalist die in de jaren 90 hoge ogen scoorde met Morgoth over wel en wee te praten. “Michael en ik kennen elkaar al bijzonder lang. Je weet dat hij in de jaren 90 een deathmetalband leidde vooraleer hij het opperhoofd van Volbeat werd: Dominus. Michael vertelde me geregeld dat hij grote fan was van mijn stemgeluid en met mij een project wilde opstarten. Ik dacht er al niet meer aan toen hij op een dag belde: ‘Marc, de tijd is gekomen en wel nu!’. LG had hem proberen bellen, maar hij kon niet opnemen, omdat hij net aan de kassa van de supermarkt stond. Een paar dagen later was LG overleden …”

Verder in dit magazine …

DANKO JONES, BLACK STONE CHERRY, BEAR, STEVEN WILSON, KK’S PRIEST, TREVOR RABIN, PRONG, LASTER, GUILTY AS CHARGED, HUNTER, HARM’S WAY, POWERSTROKE, CARNIFEX, NERVOSA, COLUMBARIUM, NECROTTED, PRIMORDIAL, SHINING, UADA, …