De metalwereld draait de gashendel helemaal open

In de mei/juni-editie van Rock Tribune blikken heel wat bands terug op de voorbije twee jaar. Niets nieuws onder zon, horen we u al meteen denken, maar toch is de toon helemaal anders. In tijden waar een mens amper de deur uit mag, plooien artiesten op zichzelf terug en dat heeft in veel gevallen voor een creatieve input gezorgd die vandaag uitmondt in sterke platen. Dat de meesten over hun kersverse album in termen als ‘het beste wat we ooit gedaan hebben’ en ‘nooit beter dan vandaag’ spreken, mag niet verwonderen, dat doen ze altijd en valt bij de meeste fans op een koude steen. Toch maken we voor deze periode een uitzondering want in veel gevallen is het gewoon … de waarheid. Een overzicht van wat u deze maand allemaal te lezen krijgt ...

Kreator2022b

KREATOR

‘We hadden ‘Hate Über Alles’ eigenlijk vorig jaar al kunnen uitbrengen’, vertelt Mille van KREATOR over het nieuwe album van Duitslands thrash metaltrots. ‘Maar het was goed dat we meer tijd hadden, de songs zijn er alleen maar intensiever door geworden. We zijn nooit zo goed voorbereid in de studio getrokken en dat hoor je.’ Steve ‘Lips’ Kudlow heeft in bijna 45 jaar nooit zoveel tijd gehad om een plaat te maken. ‘Natuurlijk heeft de pandemie een belangrijke rol gespeeld’, geeft de immer openhartige zanger/gitarist van ANVIL toe. ‘We kregen ineens allemaal veel tijd en maakten in die periode trouwens songs voor twee platen. Het volgende album komt uit in 2024 en is nu al klaar.’ Het (fysiek) ver van elkaar schrijven en opnemen van songs zorgde bij DEF LEPPARD voor de beste plaat in jaren, mede dankzij een frisse kop bij het schrijven en het warme, heavy en energieke geluid van ‘Diamond Star Halos’. ‘Het is gek’, geeft Phil Collen toe. ‘Als we met z’n allen samen zitten op te nemen, ontstaat pas de neiging om steriel te klinken. Dat kon nu niet en daardoor hebben we de flow in de opname nooit verbroken, het was de hele tijd pure inspiratie.’

Halestorm Band2022

HALESTORM

De progressieve metalband EVERGREY is amper één jaar na ‘Escape Of The Phoenix’ al klaar met het volgende nieuwe werk. ‘Een logische en bewuste beslissing’, aldus zanger/gitarist Tom S Englund. ‘De dag na de release van de vorige plaat hadden we al een meeting. We beseften dat we een hele tijd zonder live-concerten tegemoet gingen, dus besloten we om die tijd te gebruiken om verder te schrijven. Daar zouden we immers de vruchten van plukken zodra die pandemie over zou zijn.’ Voor het eerst was er een adempauze in het leven van boer en zus Arejay en Lzzy Hale, en dat inspireerde het duo om HALESTORM verder op weg te zetten naar de absolute top. ‘Back From The Dead’ is hun vijfde wapenfeit. ‘Ik ben muzikant omdat ik het graag doe, niet omdat het moet’, stelt Arejay. ‘De motivatie om er nu opnieuw tegenaan te gaan is dus ontzettend groot. Laat maar komen.’

Op de solotour

Unnamed 2

JAMES LABRIE en BAND

Zangers van bekende bands zitten vaak in een keurslijf dat ze toch af en toe willen afgooien. Of er zit een haar in de boter zoals bij GRAHAM BONNET. De man wiens carrière ondertussen ‘zeven’ decennia overspant, keerde zijn eigen band Alcatrazz de rug toe en verrast nu met ‘Day Out In Nowhere’, een bijzonder consistente plaat met een stel uitstekend gearrangeerde melodieuze hardrocksongs in de nastroom van Rainbow. Tussen JAMES LABRIE en zijn collega’s van Dream Theater zit het gelukkig wel nog snor, maar dat belette de immer opgewekte zanger niet om zijn zesde soloalbum op te nemen. ‘Beautiful Shade Of Grey’ klinkt als een hommage aan de classic rock en zit ver weg van Dream Theater met een meer ontspannen en emotioneler zingende LaBrie als ijkpunt. Met LALMA kiest ook John Roan voor een avontuur ver buiten zijn comfortzone. Met ‘ănˈtʌmbrə’ kiest de frontman van Arsenal voor een mix van post metal, black metal en vooral de stijl van Audrey Horne.

My Way

Motor Sister

MOTOR SISTER

Scott Ian werkt momenteel naarstig aan nieuw materiaal voor Anthrax, maar vond ook tijd om een nieuwe plaat op te nemen met MOTOR SISTER. Wat ooit begon als een coverband met nummers van Mother Superior is vandaag, mede dankzij de input van echtgenote/zangeres Pearl Aday (Pearl), bassist Joey Vera (Armored Saint), drummer John Tempesta (White Zombie, The Cult) en zanger/gitarist Jim Wilson (Mother Superior), een band die indruk maakt met sterke songs en een spelplezier dat van de groeven afspat. Voormalig Accept-zanger UDO DIRKSCHNEIDER gooit zich dan weer wel op de covermarkt en levert met ‘My Way’ beslist geen onverdienstelijke prestatie af met zelfs enkele verassende vertolkingen van nummers die je niet meteen aan de metalman bij uitstek koppelt.  

Black op zijn best

Septicflesh2022c

SEPTICFLESH

Vijf jaar na ‘Codex Omega’ levert SEPTICFLESH met ‘Modern Primitive’ een plaat af die volgens onze man gerust als één van de hoogtepunten van een toch al erg sterk gestart 2022 mag worden gezien. Hoewel de band al jaren op het randje van de perfectie zit te werken, klinkt het nieuwe album nòg beter. ‘Eerlijk gezegd wordt het met de jaren alsmaar moeilijker om een ‘andere’ plaat te creëren, al zijn we ervan overtuigd dat we zeker geen ‘Codex Omega 2’ hebben opgenomen’, geeft gitarist, toetsenist en componist Christos Antoniou aan. ‘Ik laat het oordeel graag aan de fans over, maar volgens mij is ‘Modern Primitive’ de beste plaat die we in ons hadden, en dat hoort ook je houding als band te zijn.’ LORD BELIAL stond bekend als een van de meest productieve bands … tot 2008. Daarna hoorden we amper nog iets van het Zweedse black metalcombo. Daar is nu (eindelijk) verandering in gekomen met ‘Rapture’, een comeback plaat die zich aandient als het rolmodel voor alles waar Zweedse black metal voor staat: de rauwe brutaliteit en snelheid van bands als Dark Funeral en Marduk in combinatie met giftige melodielijnen die we eerder kennen van Necrophobic of Naglfar.

Eindelijk: in concert

Amenra @ Effenaar, Photo By Paul Verhagen 103696

AMENRA in de Effenaar - Foto: Paul Verhagen

Voor het eerst sinds lang konden we opnieuw (onbezorgd) genieten van live concerten, en dat inspireerde ons om onze live rubriek weer op te starten. Van het gros van de concerten krijg je voortaan een verslag op onze website, maar we maken graag een uitzondering voor enkele ‘speciallekes’ zoals AMENRA, MORBID FEST 2022, MAGNUM, de indrukwekkende releaseshow van EVIL INVADERS, het eigenzinnige PROGNOSIS festival en BLAST FROM THE PAST.      

En verder ...

Verder in deze opnieuw lijvige editie: alles over de komende JERA ON AIR, een blik achter de schermen met de samenstellers van ‘CRASH! BANG! WALLOP!’ (een unieke compilatie rond de ‘New Wave Of Low Lands Heavy Metal 1979-1984’) en intrigerende babbels met POWERWOLF, MICHAEL SCHENKER en FOZZY. Ook van de partij: VISIONS OF ATLANTIS, PURE REASON REVOLUTION, CAVE IN, SILVERSTEIN, BLEED FROM WITHIN, MALEVOLENCE, JOE SATRIANI, SCHANDMAUL, STÖNER, MY DILIGENCE, THE HERETIC ORDER, DECAPITATED, BLOODSUCKER, UFOMAMMUT, FORCE OF DARKNESS, DRAWN AND QUARTERED, MALEFIC THRONE, SLÆGT, MISERY INDEX, THE TROOPS OF DOOM, GENUNE en IN APHELION.

ROCK TRIBUNE # 207 ligt NU in de winkel!