Rock Tribune nr. 212: met gratis KISS-special én een nieuwe Hell Spawn-sampler

Zelden werd er zo uitgekeken naar een nieuwe editie van Rock Tribune. En dat heeft (bijna) alles te maken met de 32 pagina’s tellende KISS-special ‘End Of The Road – A Belgian Tribute’ die helemaal gratis bij het blad steekt. Maar natuurlijk zijn er ook nu weer een pak interviews, cd-besprekingen en concertreviews om de komende feestdagen al lezend door te brengen.

Ad For Kiss Special Edition Full (2)

De extra bijlage is niet zomaar ‘een special’, maar een fijn naslagwerk over ‘KISS in België’ met een overzicht van alle passages van de roemrijke band in ons land én een pak exclusieve foto’s! Rock Tribune-fotograaf Gino Van Lancker tekende voor concept, design, foto’s en teksten, Rock Tribune-journalist Kris Vandekerckhove nam de interviews met bekende KISS-fans op zich. Onder meer stand up comedian / zanger Alex Agnew, Hooverphonic-gitarist Raymond Geerts en KISSTORY-vocalist Alain Vansassenbroeck lichten hun fascinatie voor KISS toe. Kris sprak ook met enkele notoire KISS-verzamelaars zoals Japan-kenner Alain Bellicha, KISS Kruiser Luc Verdickt en Pascal Matthys, stichter van de Belgische KISS fanclub. En er valt in de kleurrijke 32 pagina’s tellende special nog véél meer te ontdekken zoals de voorstelling van de bandleden, leuke anekdotes uit de ‘Belgische KISS-historie, setlists, affiches, enz. special ‘End Of The Road – A Belgian Tribute’ is een uniek document om rustig van te genieten én natuurlijk eentje om bij te houden.

Heb je er na de KISS-special nog steeds niet genoeg van gekregen? Check dan in het magazine zelf het interview dat onze man had met TOM JERMANN, al een eeuwigheid de graphic designer van KISS. Hij licht een tip van de sluier bij de release van de 40th Anniversary Super Deluxe Edition van het legendarische album ‘Creatures Of The Night’. “Het leuke aan deze boxen is dat je eigenlijk een soort detective kan spelen in de rijke historie van KISS.”

Een ‘vreemde’ coverstory

Darkthrone2022promophoto2news (1)

Het duo van DARKTHRONE doet al meer dan dertig jaar keihard hun zin 

Weinig bands in de extreme metalwereld spreken zo tot de verbeelding als DARKTHRONE. Ze lagen mee aan de basis van de ‘second black metal wave’ en doen al meer dan dertig jaar keihard hun zin, vaak helemaal tegen alle trends in. Doorgaans is het zanger/gitarist Nocturno Culto die het woord voert, maar wij wilden weleens weten wat er in de vreemde geest van drummer Fenriz omgaat. Onze journalist ging bij hem te rade voor alle details over het nieuwe album ‘Astral Fortress’ en kwam nog veel meer te weten, perfect voor onze coverstory van de maand.

De carrière van de Amerikaanse metalcore/post-hardcore band WE CAME AS ROMANS zat in een stijgende lijn toen in 2018 zanger Kyle Pavone overleed aan een overdosis. Na een pauze verschenen er wat singles, met als eerste ‘Carry The Weight’, en nam co-zanger Dave Stephens een groter deel van de vocalen voor zijn rekening. Nu is er dan het nieuw album ‘Darkbloom’. Vanuit een kleedkamer in Nebraska nam gitarist Joshua Moore contact op om toelichting te geven.

Magie en melancholie

OB

OBITUARY pakt uit met het beste riff-werk in jàren

Ondertussen is het ook al vijf jaar geleden dat OBITUARY nog met nieuw werk op de propen kwam, maar midden januari komt daar verandering in. Riff-meester Trevor Peres heeft het in de nieuwe Rock Tribune uitgebreid over de totstandkoming van ‘Dying Of Everything’ en licht ook de plannen van de band uit Tampa voor de komende maanden toe.

De tijd dat alleen Rhapsody of Rhapsody Of Fire de plak zwaaide op het vlak van fantasy- en filmscoremetal ligt al een tijdje achter ons. De fans van het genre kunnen hun hart ophalen met TWILIGHT FORCE dat met ‘At The Heart Of Wintervale’ een nieuw hoofdstuk aan de magische wereld van de Twilight Kingdoms heeft toegevoegd.

KATATONIA heeft dan weer een nieuw melancholisch manifest geschreven en laat ons in deze koude maanden lekker wentelen in melancholie.

Wie ook al eens graag de melancholische tour opgaat, is VILLE VALO. Het boegbeeld van de vijf jaar geleden terziele gegane ‘love metal’-band HIM heeft in zijn eentje een nieuw album gemaakt. ‘Neon Noir’ brengt precies wat de titel aangeeft: licht en donker wisselen elkaar mooi af en de sound van de blitse eighties synth rock is nooit veraf.  

Credits Werner Lenaers

COWBOYS & ALIENS slaan ongenadig toe - Foto: Werner Lenaers

In 2019 pakte COWBOYS & ALIENS na bijna vijftien jaar nog eens uit met een full album. Deze keer hoeven we amper drie jaar te wachten om kennis te maken met ‘Burn!’, de snoeiharde opvolger van ‘Horses Of Rebellion’. “Eigenlijk was het deze keer de bedoeling om eerst een EP te maken,” kregen we te horen, “maar corona besliste daar anders over.” Het nieuwe album dendert overigens als een sneltrein maar is ook en vooral heel gevarieerd. “We willen elke keer opnieuw zowel binnen de song zelf als tussen de songs onderling genoeg variatie in de songstructuren stoppen.”

Terug van weggeweest

Delain 2022

DELAIN keert terug met een nieuwe line-up

Het Nederlandse DELAIN is terug van (even) weggeweest. Meesterbrein en toetsenist Martijn Westerholt verzamelde met een compleet nieuwe line-up rond zich en laat met het nieuwe album ‘Dark Waters’ het verleden achter zich. De nieuwe zangeres Diana Leah vertelt hoe ze bij de band betrokken is geraakt en Martijn zelf laat diep in zijn hart kijken. “Uiteraard heeft het er wel op ingehakt, want het is tegelijk mijn passie en mijn werk. Wanneer je dat wordt afgenomen gedurende enkele jaren dan is dat heel moeilijk, ook voor de mensen die de band hebben verlaten. Maar ik ben heel dankbaar dat we in staat zijn om de mensen terug muziek van Delain te kunnen geven.”

Het is verbazend hoe gelijklopend de evolutie van het Duitse XANDRIA is in vergelijking met Delain. Niet alleen werd ook hier de ganse groep, op de stichter na, vervangen, net als bij de Nederlandse band werden sommige nieuwe leden in het buitenland gezocht en wordt binnenkort een nieuw album op de wereld losgelaten.

LA MUERTE FOTO

LA MUERTE: hard en gevaarlijk

Ook terug van weggeweest: LA MUERTE. De Brusselse band heeft de sleazy, maar iets gedateerde industrial klanken van vroeger opzij geschoven en serveert op ‘Sortilegia’ een ferme bak ronkende harde muziek. Metal? Rock? Punk? Geen idee, maar we weten wel dat dit snoeihard én gevaarlijk is. “Ik laat me sowieso niet beïnvloeden door de omgeving”, geeft gitarist Dee-J aan. “Niet omdat ik me zo nodig wil afzetten tegen ‘de rest’ maar gewoon omdat ik doe wat ik doe. En dat heeft zeker in het begin ervoor gezorgd dat we, zeker in België, lange tijd een soort UFO’s waren.”

Verder in deze editie ...

Luistersessie IN FLAMES, concertreviews van POWERWOLF en VOLBEAT, een massa cd-besprekingen en interviews met RIVERSIDE, SCREAMER, ANTI-FLAG, IRON ALLIES, AHAB, BLACKLIST, DEMON, HURACAN, TURMION KÄTILÖT, BEYOND THE BLACK, CELESTIAL SEASON, FOR I AM KING, MEMORIAM, KAMPFAR, AURORA BOREALIS, SISTERS OF SUFFOCATION, ATROCITY, GG:ULL EN DISILLISION.

En niet te vergeten: de gratis HELL SPAWN-sampler, de zesde ondertussen al. Met tekst en uitleg door samensteller Mr. Hell zelf!