Dansen op het kerkhof

Eindejaar betekent lijstjestijd en ook in de laatste Rock Tribune van 2023 wagen we ons aan een overzicht van de albums die afgelopen jaar het meest in de smaak vielen bij de redactie. Dat Rock Tribune met zijn tijd meegaat, merkt u aan de lay-out die er voortaan anders uitziet. Lichter, luchtiger, duidelijker. Dat is een van de gevolgen van de enquête die we in de zomer onder onze lezers hielden en die massaal werd beantwoord. Maar er is natuurlijk veel meer om onze lezers te plezieren …

Frisse SAXON

Saxon

Voor fans van klassieke heavy metal start het nieuwe jaar veelbelovend met het nieuwe album van SAXON. De ‘iconen’ van de NWOBHM zijn toe aan hun vierentwintigste plaat en al bij de eerste luisterbeurt valt op hoe fris en eigentijds ‘Hell, Fire, And Damnation’ klinkt. ‘De nummers zijn quasi allemaal ‘on the road’ geschreven tijdens onze tournee voor ‘Carpe Diem’”, verklaart frontman Biff Byford. “Die drive en het enthousiasme dat je als tourende muzikant voelt, zit er duidelijk in en dat wilden we ook in de studio vastleggen. Het was een beslissing die we op voorhand samen met co-producer Andy Sneap hebben genomen.”

Blijven rocken

Magnum

Ook de veteranen van MAGNUM zijn klaar met studioalbum nummer 23. ‘Here Comes The Rain’ wordt gekarakteriseerd door sterke melodieën, fijne arrangementen en een focus op pakkende nummers. Zanger Bob Catley en gitarist Tony Clarkin zijn beiden gevorderde zeventigers, maar aan stoppen wordt niet gedacht. “Ooit zullen we het eens moeten hebben over onze pensionering, maar dat is nog niet voor direct”, stelt Bob. Beide heren breken op het album een lans voor vrede. “Oorlog lijkt heden ten dage aan ieders voordeur te staan, wat je leeftijd ook mag zijn. Je kan niet kijken naar het nieuws zonder dat het thema passeert, het is nooit gestopt”, aldus Tony. “Het is een feit dat oorlog helemaal niet werkt, neem dat van mij en Tony aan”, gaat Bob verder. “We zijn van de generatie die vlak na Wereldoorlog II is geboren.”

Een grote fuck you

BW

Onrust in de band, rechtszaken, personeelswisselingen, online haat, … er is amper iets negatiefs dat BAD WOLVES de afgelopen jaren niet heeft meegemaakt. De band beet door met succes door een lading zure citroenen heen. Het gevolg daarvan horen we op ‘Die About It’, album nummer vier. Veel mensen waarschuwden hen niet over al die onderwerpen te schrijven, maar dat deden de heren juist wel. “Dat is letterlijk ons leven geweest, de afgelopen twee -jaar, verwacht je dat dan niet terug te horen in onze muziek”, werpt bassist Kyle Konkiel ons voor de voeten. Dat we deze nummers live kunnen spelen, is haast therapeutisch. Het album is een grote fuck you naar iedereen die niet in ons geloofde, ons intimideerde of ons pestte. If you cry about it, you might as well die about it … “  

Waanzinnig parcours

Biz

In 2024 is het precies tien jaar geleden dat BIZKIT PARK aan een veroveringstocht van ’s lands podia begon. Aanvankelijk werd de band een beetje bekeken als een goed onderbouwde stunt – nu metal blijft toch een wat miskend genre – maar lang zou dit wel niet duren, dacht menig metalfan. Ondertussen zijn we tien jaar verder en staat de band aan de vooravond van een feestjaar. ‘Onder de noemer 10 Years of Nu-Metal Mayhem brengen we een show in ‘anniversary style’”, vertelt co-frontman Bart Vriesacker. Natuurlijk gaan we al onze knallers spelen, daar komen de mensen uiteindelijk voor, maar hier en daar een ‘specialleke’ staat. We hadden nooit verwacht dat het zo explosief zou groeien. Wat er in het afgelopen decennium gebeurd is, is eigenlijk best waanzinnig te noemen.’

Dansen op het kerkhof

Lucifer

God heeft ons rock-‘n-roll gegeven, maar Satan heeft het interessanter gemaakt. Het occulte is een onuitputtelijke bron van inspiratie voor vele rockgroepen. Ook LUCIFER heeft het al vijf cd’s lang over kerkhoven, crypten, lijkenhuizen, doodskisten en ander fraais. “Toen ik Danzig aan het werk zag, was ik verkocht”, vertelt boegbeeld en oprichter Johanna Sadonis over haar ietwat vreemde passie. “Ze waren in het zwart gekleed, er hingen kruisen en het ging voortdurend over ‘the beast’. De interesse en de fascinatie was overweldigend en alsof het toeval wel een beetje heeft geholpen, kon ik bijklussen in een occulte boekenwinkel. Alles kwam samen. Ik vind het bijvoorbeeld ook romantisch om rond te dolen op een kerkhof.”

Achter de schermen met Max en Gloria

Trouwfoto Max En Gloria (1)

We krijgen wel vaker de vraag naar diepgravende artikelen achter de schermen van bands en labels. Het uitgebreide gesprek van onze journalist Koen De Waele met Max & Gloria CAVALERA is daar alvast een mooi voorbeeld van. Gloria legt haar hart bloot, ook en vooral over haar gezin. “Alles wordt jaren op voorhand gepland en gaat hand in hand met de albums die uitkomen. Het laatste halfjaar waren dat er drie. Ik kies de bands die meegaan als voorprogramma en regel het transport. Mijn zus boekt de hotels. Vroeger deed ik alles zelf. De merchandise, de vuile was, ik was accountant, tourmanager, manager en dan nog eens mama. Ik heb elk van mijn kinderen zelf opgevoed. We hadden de mogelijkheid om altijd een grote bus te huren zodat ze meekonden. Waarom zou je kiezen voor een gezin als je hen telkens thuislaat?”

 

 

Gloria en Max huwden in 1993 (foto © Gloria Cavalera), in 2004 hernieuwde het koppel hun trouwbelofte

Ook in deze editie

Epica HANS VAN HOOF 7 (1)

EPICA op Hell's Balls - Foto: Hans Van Hoof 

  • Interviews met LORD OF THE LOST, RUTHLESS, THE RODS, EXIT EDEN, DOMINUM, THE GEMS, CIRITH UNGOL, THE INFERNAL SEA, AUTARKH, SLOPE, VITRIOL, VARATHRON, DEATHFUCKER, VIOLENT SIN, BLOOD RED THRONE, CALIGULA’S HORSE en VEMOD.
  • THE BIG PICTURE met iconische foto’s van onze huisfotografen.
  • Live reviews van FEAR FACTORY, COREY TAYLOR, EINDHOVEN METAL MEETING, HELLDORADO, CAVALERA en de eerste editie van HELL’S BALLS.
  • En de GRATIS ALCATRAZ KALENDER 2024!
Holy Moses @ Eindhoven Metal Meeting 2023 Paul Verhagen Photography 204068 Enhanced NR

THE BIG PICTURE: de inmiddels 60-jarige Sabina Classen rockt er duchtig op los met HOLY MOSES op Eindhoven Metal Meeting - Foto: Paul Verhagen