... / Story's / Actueel / AMORPHIS brengt ‘Tales …‘ concertfilm uit – Bassist Olli-Pekka presenteert solodebuut
Actueel

AMORPHIS brengt ‘Tales …‘ concertfilm uit – Bassist Olli-Pekka presenteert solodebuut

Het is weer druk in Finland, althans voor de leden (en fans) van AMORPHIS. Met de single 'Drowned Maid' licht de band zelf een tip van de sluier van de ‘Tales From The Thousand Lakes (Live At Tavastia)’ concertfilm die, samen met het livealbum, uitkomt op 12 juli 2024. Bassist Olli-Pekka ‘Oppu’ Laine maakt dan weer een zij-uitstapje met OCTOPLOID dat een week eerder debuteert met ‘Beyond The Aeons’. Beide releases verschijnen via Reigning Phoenix Music.

AMORPHIS

Amorphis1

AMORPHIS viert de 30e verjaardag van hun doorbraakalbum ‘Tales From The Thousand Lakes’ met een live-opname die binnenkort verkrijgbaar is op Blu-ray, cd en vinyl. De concertfilm werd opgenomen in de iconische Tavastia Club in Helsinki, Finland. Volgens de band laat de release de ongeëvenaarde dynamiek en artistieke uniciteit van AMORPHIS horen. “Zelden is de rauwe kracht en emotionele diepte van een live-optreden zo authentiek vastgelegd als op dit sonische aandenken en deze buitengewone concertfilm. De single ‘Drowned Maid' vat de klassieke '90s crossover sound van de band perfect samen. “Met primitieve keyboards en geluidseffecten sloeg het huwelijk van doomy death metal en folk-prog op de een of andere manier aan", herinnert bassist Olli-Pekka Laine zich. "Dit nummer was toen een live-favoriet en het is nog steeds een plezier om het te spelen!"

Amorphis2

AMORPHIS – Foto: Jaakko Manninen

OCTOPLOID

Octoploid Album

De bassist/toetsenist pakt tegelijkertijd uit met het debuut van zijn eigen band waar hij een waaier aan invloeden aan bod laat komen. OCTOPLOID werd opgericht in 2022 en dat heeft nu geleid tot ‘Beyond The Aeons’. Het debuutalbum wordt op 5 juli 2024 uitgebracht en combineert ‘elementen uit jaren '90 death/black metal, jaren '70 progrock en jaren '90 psychedelische rock’. Olli-Pekka omschrijft het zelf als ‘klassieke death prog’.

Naast Laine bestaat de band uit een stel andere doorgewinterde muzikanten. Drummer Mikko Pietinen speelt zowel stoner rock (MANNHAI) als mainstream poprock (KASMIR), terwijl de iets minder bekende lead/ritmegitarist Peter Salonen met THE KINKY THING covers van de Finse psych rockband KINGSTON WALL uitvoert. Ook toetsenist Kim Rantala (GIANT ROBOT, ex-AMORPHIS) maakt deel uit van de band. Zanger Mikko Kotamäki (o.a. SWALLOW THE SUN) neemt live de vocalen voor zijn rekening en is ook te horen op de nieuwe (digitale) single ‘The Dawns In Nothingness’ die nu als voorproefje wordt geserveerd. Bandleider Laine legt uit: "Dit nummer is een onwaarschijnlijk huwelijk tussen black- en deathmetal, rock en middeleeuwse monnikengezangen, afgerond door de zang van Mikko Kotamäki. Hoewel de teksten erg persoonlijk zijn, moeten de somberheid niet altijd letterlijk worden genomen. Dat is gewoon een deel van de klassieke doom metal ethos op zijn best!"

Octoploid2

OCTOPLOID - Foto: Päivi Leino