... / Story's / Actueel / Art-rock collectief THOT kondigt episch conceptalbum 'Delta' aan
Actueel

Art-rock collectief THOT kondigt episch conceptalbum 'Delta' aan

Het vierde full-length album van het Belgische industrial, post-rock collectief THOT zal op 10 mei 2024 uitgebracht worden via Pelagic Records. De pasz verschenen lead single 'Supercluster' wil de rust in de chaos vieren.

THOT, een band die constant in beweging is, lijkt te gedijen in het tumult van het moderne leven. 'Delta', de opvolger van 'Fleuve' uit 2017, is een ambitieuze muzikale smeltkroes van mensen, plaatsen, ruimtes en tijden die de band tot nu toe hebben helpen definiëren. Zoals zoveel projecten die in en rond 2019 werden gestart, ontspoorde 'Delta' door de pandemie. De eerste versie van het album werd volledig geschrapt vanwege creatieve meningsverschillen. Bandleider en belangrijkste songschrijver Grégoire Fray, geboren in Frankrijk maar wonend in België, stond terug bij af en vroeg zich af wat zijn identiteit als artiest was in de nasleep van de wereldwijde catastrofe.

THOT 2024 By Michael Thiel (1)

THOT - Foto's: Michael Thiel

Polyfoon koor

Pel261 Cover Digital Medium 400X400

Door zijn moedeloosheid te kanaliseren via THOT's speelse draai aan de chronologische tijd, werd deze geloofscrisis de katalysator voor de nieuwe vorm van 'Delta'. Fray dacht initieel dat zijn moedertaal niet zo goed samenging met de Anglo-Amerikaanse gitaarmuziek waar hij van houdt, maar komt daar nu op terug. ‘Delta' is evenzeer een product van het verleden als van het heden van de band, en bevat ook een ‘echte’ samenwerking met de vrouwen van 'Le Mystère des Voix Bulgares', een iconisch Bulgaars traditioneel polyfoon koor dat eerder door THOT werd gesampled. Ook aanwezig is de stem van de bekroonde Tsjechische singer-songwriter Lenka Dusilová, die Fray bij toeval ontmoette via vrienden onderweg. Het resultaat van al die inspanningen is een greep op filmische, post-rock dynamiek en cold-wave elektronische orkestratie.

Meanderende rivieren

Lead single 'Supercluster' was het laatste nummer dat voor de plaat geschreven werd. De band omarmt de verwarring van een omgekeerde wereld met een stuwende adrenalinestoot van Frans en Engels. "'Supercluster' vertegenwoordigt een Covid supercluster net zoals het een galactische supercluster vertegenwoordigt. Zo'n schaal, van microscopisch tot monolithisch, doet ons beseffen dat waar we ook mee worstelen, of het nu onszelf of elkaar is, uiteindelijk onbeduidend en onbelangrijk is. Geniet van het leven, geniet van de rit.”

Grégoire Fray over 'Delta': "Net als in 'Supercluster' meanderen de tien tracks van 'Delta' als rivieren die naar de zee stromen, waarbij ze bij elke luisterbeurt nieuwe gedaanten aannemen en draaien om de ongrijpbare vraag naar de plaats van kunst en liefde in ons gedeelde bestaan."

THOT 2023 By Michael Thiel