Updated 14/08/2024
DE MANNEN BROEDERS (Amenra/CHVE/broeder Dieleman) kondigt debuutalbum aan
DE MANNEN BROEDERS is het gezamenlijke project van Amenra-zanger Colin van Eeckhout en Tonnie Dieleman, de man achter broeder Dieleman waarmee hij eigenzinnige Zeeuwse folk brengt. Beider fascinatie voor de donkere kant van het leven, verdriet, rouw en een voorliefde voor ritueel bracht ze samen om een album op te nemen. ‘Sober Maal’ komt op 11 oktober 2024 uit.
Toen Van Eeckhout & Dieleman elkaar ontmoetten, voelden ze meteen een connectie. “Als creërend kunstenaar bid je voor dit soort ontmoetingen”, zegt Colin. “Zodra je zo iemand ontmoet, weet je dat je iets samen moet gaan doen.”
Het resultaat zijn de negen nummers op ‘Sober Maal’. Het album wordt uitgebracht onder de naam DE MANNEN BROEDERS. Het werd geschreven en opgenomen in minder dan vijf dagen in de 18e-eeuwse Doopsgezinde Kerk in Middelburg (Nederland), met dank aan het Le Guess Who? festival. Het gebouw is alom vertegenwoordigd op het album: in de galm van de stemmen, het kraken van de vloer en in de imposante klank van het kerkorgel.
Beladen reis
‘Sober Maal’ is een spookachtige, dreunende en emotioneel beladen reis die geworteld zit in een vervlogen wereld, maar toch heel origineel klinkt, en een melancholische sfeer heeft, maar toch een hoopvol gevoel behoudt. De vocalen van Colin en Tonnie vermengen zich met het koor en een uitgeklede selectie instrumenten, waaronder een banjo, piano, draailier en orgel - alles vermengd met de geluiden en echo's van de kerk.
Vlaamse vluchtelingen uit de Eerste Wereldoorlog die in de kerk sliepen, sieren de hoes. ‘Sober Maal’ werd opgenomen door Tim de Gieter. Pim van de Werken speelt orgel en piano.
Tracklist
Sterke connectie
Op het eerste gezicht komen Colin en Tonnie misschien uit andere muzikale werelden, maar je hoort meteen hoe de gezamenlijkheid hier dat verschil met gemak overbrugt. Ze delen een liefde voor ritueel en symboliek en zoeken beiden naar vormen om uiting te geven aan gevoelens van rouw en verdriet. Op deze plaat worden deze thema's verkend en smelten invloeden moeiteloos samen. Hun connectie werd sterker toen ze ontdekten hoeveel ze gemeen hadden, van hun vergelijkbare dialecten en hun sterke banden met hun thuisstreek tot hun neiging naar spiritualiteit en melancholie. “Mijn werk gaat helemaal over dood en verdriet”, zegt Tonnie. “Voor mij begon muziek met het overlijden van mijn moeder; mijn eerste album gaat over haar dood. Dat is ook een sterke connectie met Colin, aangezien hij zijn vader verloor.”
De ongrijpbare dingen in het leven
‘Sober Maal’ voelt als een dienst, een ritueel waar medemenselijkheid en collectiviteit gevierd worden. Waar het ego wegsmelt in de gezamenlijkheid van muziek maken en luisteren, woorden geven aan wat ons als mensen verbindt. Die hunkering naar verbinding, gedragen door muziek die een spiritualiteit laat horen zonder prekerigheid, en gestoeld is op verwondering om de wereld en verbinding met onze omgeving en naasten. Daarin zit de heiligheid en de medemenselijkheid. “Religie heeft een negatieve connectie omdat het dwingend is”, zegt Colin. “Spiritualiteit is iets dat je uit vrije wil volgt. We duiken graag in de ongrijpbare dingen in het leven: het moet vrij te interpreteren zijn.”
Op Sober Maal komt heel wat geschiedenis voorbij die een connectie aangaat met het heden. Een gedicht uit 1786 geschreven door een protestantse dominee voor zijn net overleden katholieke collega wordt vormt hier een kwetsbaar duet tussen twee mannen. Verder komen er gedichten van priester/kunstenaar Omer Gielliet voorbij, en een ode aan Colins moeder.