... / Story's / Actueel / HIPPOTRAKTOR keert terug met tweede album 'Stasis' - Leadsingle 'Silver Tongue' nu uit
Actueel

Updated 20/02/2024

Actueel

HIPPOTRAKTOR keert terug met tweede album 'Stasis' - Leadsingle 'Silver Tongue' nu uit

Het Belgische progressieve post-hardcore kwintet HIPPOTRAKTOR heeft hun tweede full album 'Stasis', dat officieel op 7 juni 2024 wordt uitgebracht via Pelagic Records, aangekondigd. Leadsingle 'Silver Tongue' is nu uit.

Oorspronkelijk was HIPPOTRAKTOR een driekoppige instrumentale groep bestaande uit producer, songwriter en gitarist Chiaran Verheyden, bassist Jakob Fiszer en Lander De Nyn op drums. In 2021 vond Hippotraktor pas echt zijn draai met de introductie van gitarist/zanger Sander Rom (L'Itch) en percussionist/zanger Stefan De Graef (Psychonaut). De combinatie van Chiarans impressionistische songschrijfambities en Stefans krachtige, verhalende teksten bleek een gouden combinatie op het debuutalbum 'Meridian', dat de instrumentale composities van de band meesterlijk transformeerde tot een stuwend werk van sonische fictie.

Hippotraktor Presspicture 2024 Samcoussens Lowres 4

HIPPOTRAKTOR - Foto: Sam Coussens

Groter dan de som der delen

‘Stasis' (Grieks voor 'stilstand') bestaat uit zeven composities die geschreven zijn met de volledige creatieve kracht van het vijftal in gedachten. Het resultaat hiervan is een dynamisch, complex geluid en een gelaagde structuur die veel groter is dan de som der delen. HIPPOTRAKTOR, dat opereert op het kruispunt van Meshuggah's meedogenloze, polyritmische gebeuk en Gojira's kolossale atmosferische sound, heeft hun onderscheidende geluid uitgebreid met de zang van De Graef, die een intrigerende nieuwe toewijding aan het vertellen van muzikale verhalen met zich meebrengt.

Naïeve dubbelhartigheid

Lead single 'Silver Tongue' is een melodisch rijke compositie die zwevende close harmony en mooi gitaarwerk combineert met slijpende, post-metal klaagzang en gutturaal gehuil. De naamloze hoofdpersoon van het album krijgt de naïeve dubbelhartigheid van zijn leven te zien krijgt en merkt hoe gemakkelijk hij op een dwaalspoor werd gebracht door de Silver Tongues die een egoïstische, amorele visie op de wereld propageren. "Met 'Silver Tongue' wilde ik een sonische gelijkenis van verval creëren”, vertelt Chiaran Verheyden over de single. “De opening van het nummer heeft een bijna perfecte Instagram-filterkwaliteit, maar de dingen nemen al snel een nogal verontrustende wending ..."

Een verhaal over de menselijke natuur

Unnamed

"’Stasis’ vertelt een verhaal over de menselijke natuur", verklaart leadzanger Stefan De Graef het verhaal van het album. "Terwijl de hoofdpersoon een nieuwe wereld betreedt waarin hij voor het eerst met andere mensen wordt geconfronteerd, maakt hij kennis met hun gewoonten en ethiek en ontdekt hij vrijgevigheid en empathie, maar ook hebzucht, jaloezie en haat."

In plaats van chronologisch, ontvouwt het verhaal zich in retrospectie terwijl de hoofdpersoon terugkijkt op zijn leven tussen zijn verwanten, zijn strijd met goed en kwaad, en zijn gevecht tegen de stagnatie van een leven dat puur gebaseerd is op eigenbelang.