... / Story's / Actueel / ROCK TRIBUNE’s terugblik op 2022 - Deel 2
Actueel

Updated 02/01/2023

Actueel

ROCK TRIBUNE’s terugblik op 2022 - Deel 2

De oorlog in Oekraïne liet ook onze Rock Tribune-journalisten en -fotografen niet onberoerd, maar er waren ook tal van glorieuze momenten, een paar tegenvallers, sterke concerten en leuke films, boeken en tv-series. Deel 2 van onze terugblik ...

Paul Van de gehuchte

Top 3 van 2022

 1. Arch Enemy - Deceivers
 2. Wovenhand - Silver Sash
 3. Ghost - Impera

Albums die 2022 mee kleur gaven

Rammstein - Zeit: niet hun allerbeste, maar toch nog ver boven de middelmaat.

Porcupine Tree - Closure / Continuation: Steven Wilson is en blijft een gesmaakte, muzikale duizendpoot.

Arjen Anthony Lucassen's Star One - Revel In Time: eindelijk, na meer dan tien jaar onderbreking een nieuwe Star One plaat (en het was het wachten waard).

Red Hot Chili Peppers - Unlimited Love en Return Of The Dream Canteen: een regelrechte dubbelslag, met dank aan John Frusciante die terugkeert door de grote poort.

Grootste tegenvaller(s) van het jaar

1 - De oorlog in Oekraïne en aansluitend de dreiging van een nucleair conflict.

2 - De exploderende wereldbevolking. We zijn ondertussen met meer dan acht miljard zielen. Elke dag komen er ongeveer 227.000 mensen bij.

3 - Pallbearer (Desertfest): teleurstellend, had ik meer van verwacht.

Memorabele concert- en/of festivalervaring

Optredens van Ufomammut en Pelican (Dunk!fest)

Boek, Film, TV-serie en gebeurtenis die er in 2022 bovenuit staken

Boek: Glad IJs - Knut Nærum

Film: Don’t Look Up - Adam McKay

Tv-serie: Better Call Saul - Vince Gilligan/Peter Gould

Vic Van den Abeele

Top 3 van 2022

 1. Watain – The Agony & Extasy Of Watain
 2. Hangman’s Chair – A Loner
 3. Ghost – Impera

Albums die 2022 mee kleur gaven

Amenra – De Doorn (Versie 2); je moet als band maar het lef hebben om eigenlijk twee jaar na elkaar hetzelfde album uit te brengen en er toch in slagen dezelfde nummers nog harder te laten binnen komen dan op de eerste versie.

Brutus – Unison Life: het drietal verdiende voor hun vorige album ‘Nest’ al alle lof. Maar wat ze op deze plaat presteren, is gewoon grote klasse!

Russian Circles -  Gnosis: eerlijk is eerlijk, de voorgaande album’s van Russian Circles deden me doorgaans bitter weinig. Bij het horen van deze gloednieuwe ‘Gnosis’ was ik weer helemaal verkocht.

Darvaza – Ascending Into Perdition: deze Italiaanse black metalband eigenlijk per toeval ontdekt maar live meteen van mijn sokken geblazen. Rauw, vuil en gevaarlijk. Net als deze plaat!

En zo kan ik eigenlijk nog best wel wat albums opsommen. Hoe fantastisch is het debuut van Temple Fang trouwens? Of hoe mooi is ‘Perfect Light’ van 40 Watt Sun geworden? Wat mij betreft beiden perfect om zondagochtenden mee te ontwaken. Maar ook ‘Leather Terror’ van Carpenter Brut mag er alweer zijn. Net als de nieuwe van de IJslandse black metalband Misþyrming die op de valreep van dit jaar nog uit de donkerste krochten kwam gekropen.

Grootste tegenvaller van het jaar:

Tegenvaller? Het is allemaal zeer relatief natuurlijk. Maar na de triomftocht van Mercyful Fate vorige zomer had ik toch stiekem gehoopt op een Europse tournee. Dat is er tot op heden nog steeds niet van gekomen. Maar zo kunnen we blijven hopen voor 2023, toch?

Memorabele concert- en/of festivalervaring

26 april: slechts 48 uur na een meer dan geslaagde vierdaagse op het Nederlandse Roadburn in de auto stappen richting Parijs om een exclusieve show bij te wonen van het Zweede Watain. Hoe zot moet je daarvoor zijn? Samen met slechts een handvol uitgenodigden stelden de Zweden hun nieuwste album voor in een oud fabriekspand. Van een podium was amper sprake. Toch had Watain hun volledige productie mee (diegene die jullie ook op festivals als Alcatraz konden zien.) De temperatuur door het vuur was bij momenten ondragelijk … om nog maar over de geur van het bloed te zwijgen. Toch zal het voor altijd één van de mooiste en intense optredens ooit blijven.

En als ik er dan toch nog ééntje mag kiezen dan valt deze laatste op de valreep ook nog wel onder de term “memorabel” te vatten. Op 16 december, ergens in de backstage van het Koninklijk Circus, speelde Airbourne de pannen van het dak. Maar daarvoor opende het Zweedse Blues Pills. Wat een energie! Ook backstage bleek frontvrouw Elin Larsson niet te stoppen. Het was immers de laatste dag van de tournee en de tourmanager was om klokslag middernacht jarig. Genoeg reden voor een feestje dus. De wijn vloeide rijkelijk tot plots de vraag kwam van Elin: “Ik wil Nederlands leren.”. Ze had op de tournee al wat woorden geleerd zoals “groen, rood, …" Maar nu wilde ze straks aan de merchandise-stand iedereen “Een vrolijk kerstfeest, een gelukkig nieuwjaar wensen. Zo gezegd zo gedaan … ware het niet dat er toch iemand het zinnetje “En kust mijn kloten” eraan toevoegde. Netjes ? Helemaal niet! Maar wel grappig om Elin met vol enthousiasme haar fans te zien begroeten met deze drie zinnen!

Blues Pills 3

Blues Pills-frontvrouw Elin Larsson pakte in Brussel iedereen moeiteloos in, voor en achter de schermen - Foto: Rudy De Doncker 

Boek, Film, TV-serie en gebeurtenis die er in 2022 bovenuit staken:

Eindelijk was er nog eens een serie op Netflix die me volledig meezoog in de verhaallijn. Hoe geniaal is de serie ‘Wednesday’ wel niet? Een aanrader voor iedereen!

En dan misschien nog een speciale vermelding voor collega Steven Willems die met ‘Streams Of Ancient Wisdom’ zijn eerste boek schreef rond de death metalscene in Nederland. Wat een prachtig naslagwerk is dat geworden!

Bert Gysemans (fotograaf)

Top 3 van 2022

 1. My Diligence - The Matter, Form and Power
 2. Cave In - Heavy Pendulum
 3. Hangman's Chair - A Loner

Albums die 2022 mee kleur gaven

My Diligence - The Matter, Form and Power: van alle straffe Belgenreleases dit jaar is dit zonder meer de strafste. 2023 ziet er rooskleurig uit voor de band met shows op Alcatraz, Headbangers Ball Fest, Durbuy Rock én zelf Hellfest.

Cave In - Heavy Pendulum: eerste album voor Relapse en direct boenk erop, sterk album.

Hangman's Chair - A Loner: vrolijke Fransen zullen het nooit worden, deze vier échte Fransen, maar wat een klank, wat een uitstraling! Ze hebben hun debuut op Nuclear Blast zeker en vast niet gemist.

Grootste tegenvaller van het jaar

De dood van een aantal rocksterren zoals Taylor Hawkins, Christine McVie, Keith Levene, D. H. Peligro en zelfs Meatloaf. Naarmate we zelf ouder worden, ontvallen ons meer en meer helden waar we mee opgroeiden.

Memorabele concert- en/of festivalervaring

Desertfest Gent: op één dag alle grote namen in het genre te zien krijgen, met als hoogtepunten Monolord, Pallbearer en natuurlijk Pink Room die ‘Paranoid’ naar een hoger niveau tilden.

Boek, Film, TV-serie en gebeurtenis die er in 2022 bovenuit staken

Tijdens mijn recente ziekteverlof genoten van de Netflix reeks ‘Wednesday’, of de geweldigste telg van de Addams familie, die niet alleen slim is, maar ook verschrikkelijk sarcastisch en misschien wel een beetje dood vanbinnen.

RT 2022 Jaarlijst Bert

Shot van 2022 van Bert Gysemans: Francis Tobolsky van Wucan. Wat een energie! Zingen, gitaarspelen en dwarsfluit, ... ga er maar eens aan staan. Zonder meer een ontdekking.

John Berry

Top 3 van 2022

 1. Kvaen – The Great Below (Black Lion)
 2. Larkin Poe – Blood Harmony (Tricki-Woo)
 3. Blind Guardian – The God Machine

Albums die 2022 mee kleur gaven

Heinous - Ritual, Blood And Mysterious Dawn: er bestaat nog èchte duistere black metal met doordachte composities.

Dead Head – Slave Driver: geen greintje sleet op de woeste heftigheid van deze jongens.

Destroyer 666 – Never Surrender: de meest ‘metal’ plaat van 2022 kwam net op het einde binnen.

Scorpions – Rock Believer: het ‘Mikkey Dee effect’!

Grootste tegenvaller van het jaar

Aerosmith cancelt Europese tour.

Memorabele concert- en/of festivalervaring

De volledige show van Kiss in de Ziggo Dome te Amsterdam op 21/07/2022.

Persoonlijk: het meer dan warme welkom in Polen voor de twee shows met Ancient Rites, en de tour met Slaughter Messiah.

Boek, Film, TV-serie en gebeurtenis die er in 2022 bovenuit staken

Niet veel tv gekeken, maar Svart Krabba is me wel bijgebleven.

Kiss Amsterdam July 21St 2022 64

Memorabel concert in de Ziggo Dome: KISS - Foto: Gino Van Lancker 

Rudi Claeys

Top 3 van 2022

 1. Blacklist – ‘Afterworld’
 2. The Cult – ‘Under The Midnight Sun’
 3. Odd Crew – ‘Dark Matters Part 1’

Albums die 2022 mee kleur gaven

King’s X – ‘Three Sides Of One’: wat een comeback album van deze veteranen. Jammer dat twee hartaanvallen bij Jerry Gaskill een nieuwe plaat en nu ziekte van Ty Tabor een Europese concertreeks niet lieten doorgaan.

Lord Bishop – ‘Stönerfunk’: of hoe een album met vooral akoestische tracks ook heel erg gevaarlijk kan klinken.

Grootste tegenvaller van het jaar

Dat cd-releases van nieuwe albums aan het uitsterven zijn en men zich laat vangen om opnieuw vinyl te kopen. Dat wordt ‘flogging a dead horse’ genoemd in het Engels. Erg toepasselijk, zelfs de Sex Pistols vonden het indertijd een goeie titel.

Memorabele concert- en/of festivalervaring

20221127 Sortile Ge

Mais alors: Sortilège tijdens ‘All Star Fest’, eind november. Wie de Franse taal niet genoeg ‘metal’ vindt die mist toch wel wat. Quel muscle! (Foto: Rudi Claeys)

Op dezelfde dag ook, maar dan in het Engels, die ouwe knakkers van Demon die in Dave Hill een erg fitte frontman hebben van 75.

Boek, Film, TV-serie en gebeurtenis die er in 2022 bovenuit staken

Boek: ‘Verschuivingen’ van Stefan Hertmans: mijmerend filosoferen over de huidige tijd welke verandert.

De eerste series van ‘Nonkels’ en ‘Chantal’: lachen in het West-Vlaams, maar met enige ernstige passages die voorbij zijn voor je het hebt gemerkt.

Gebeurtenis: de vaststelling dat het lokaal, regionaal, federaal Europees en universeel politiek niet gaat lukken om nog iets te veranderen aan de tocht van de intussen 8 miljard mensen naar een gapende afgrond. Zolang de economie maar draait.

Koen De Waele

Top 3 van 2022

 1. Eskimo Callboy – Tekkno
 2. Parkway Drive – Darker Still
 3. Ibaraki – Rashomon

Albums die 2022 mee kleur gaven

Kreator – Hate Über Alles: album na album blijven ze supersterk voor de dag komen.

Bloodywood – Rakshak : enkel al uniek omdat ze uit Indië komen.

Confess – Revenge At All Costs: verfrissend en enthousiast, veroordeeld in hun thuisland Iran voor het spelen van metal …

Grootste tegenvaller van het jaar

Ervaren dat een heel dicht familielid werd opgenomen voor anorexia. Dan kan de rest je gestolen worden.

Memorabele concert- en/of festivalervaring

Igorrr ondergaan voor de allereerste keer in Trix Antwerpen. Later dat jaar stonden ze op Alcatraz, weliswaar zonder vrouwelijke zangeres, en ging het er nog steviger aan toe.

Boek, Film, TV-serie en gebeurtenis die er in 2022 bovenuit staken

Pieter Serrien – Opstand!

Patrick Erregat

Top 3 van 2022

 1. Ecstatic Vision - Elusive Mojo
 2. Black Space Riders - We Have Been Here Before
 3. Early Moods - Early Moods

Albums die 2022 mee kleur gaven

White Hills – The Revenge Of Heads On Fire: ‘Heads On Fire’ uit 2007 volledig herwerkt en aangevuld met een klein half uurtje herontdekte songs. Een heel straffe psychodyslepticum.

Bleed From Within – Shrine: metalcore voor beginners.

Grootste tegenvaller van het jaar

Concert van Deep Purple op de Rock Legends Cruise IX was abominabel zwak. De dag erna bleek dat er drie muzikanten een Covid-besmetting hadden, wat meteen een verklaring was voor het desastreuze optreden. De muzikanten bleven dan maar ‘noodgedwongen’ in afzondering op de Bahama’s. Toevallig was dit ook het laatste optreden met Steve Morse als gitarist. De man was een waardige vervanger van Ritchie Blackmore en zat al in de band sinds 1994. De stap opzij doet hij om meer tijd te kunnen doorbrengen bij zijn zieke vrouw.

Memorabele concert- en/of festivalervaring

Op diezelfde Rock Legends Cruise breekt er een snaar van de gitaar van Pat Travers tijdens het fantastische ’It Makes No Difference’. Terwijl de ritmesectie zijn best doet om de tijd te vullen, moet Travers zelf die snaar vervangen. Het duurde een eeuwigheid. Eind de jaren zeventig had hij de gitaarroadies maar voor het uitkiezen. Hij had bij manier van spreken een assistent voor elke snaar. De relativiteit van succes.

Morbid Geert

Top 3 van 2022

 1. Gaerea – Mirage
 2. Watain - The Agony & Ecstasy Of Watain
 3. In Aphelion - Moribund

Albums die 2022 mee kleur gaven

The Otolith – ‘Folium Limina’, Arð - ‘Take Up My Bones’ en Darkher - ‘The Buried Storm’ zetten mijn liefde voor doom weer meer op de voorgrond.

Bezwering – ‘Dodenkroning’ laat nog maar eens horen hoe opwindend doodsdichtkunst in eigen taal kan zijn.

White Ward – ‘False Light’ en Drudkh - ‘All Belong To The Night’ tonen hoe volhardend metalmuzikanten hun liefde voor muziek kunnen doorduwen ondanks een elendige oorlog die hen omringt.

Grootste tegenvaller van het jaar

Door de corona-pandemie en de oorlog in Oekraïne hadden we de kans om de economie helemaal om te gooien en onze bedrijven terug naar Europa te halen, om er duurzamer te produceren en de werkgelegenheid weer aan te zwengelen. Maar goedkoop primeert, al maakt ons dat afhankelijk van dictaturen …

Memorabele concert- en/of festivalervaring

Eindelijk weer een Roadburn-editie die we live mochten meemaken, en Prophecy Fest (stiekem toch ons favoriete festival) dat weer jaarlijks in plaats van tweejaarlijks plaatsvindt.

Pf 2021 Fr 014 Dornenreich By Carsten Brand For Spkr

Stiekem hét favoriete festival: Prophecy Fest - Foto: Carsten Brand

Boek, Film, TV-serie en gebeurtenis die er in 2022 bovenuit staken

Weinig nieuwe boeken gelezen, gezien er nog een serieuze achterstand in de persoonlijke boekenkast goed te maken was. Veel oorlogsboeken, veel opgestoken over geheime diensten als Mossad en MI6, en tevens genoten van de reisliteratuur van Jan Leyers.

Qua films was ‘Im Westen nichts neues’ (naar het boek van Erich Maria Remarque uit 1929) één van de absolute toppers: een rauw, naar de keel grijpend relaas over de zinloze en absurde slachtingen in de loopgraven aan de Somme.

Dankzij zenders als Netflix zit je nooit ver van een goede serie verwijderd, maar weinige waren zo verfrissend als het knettergekke Zweedse ‘Clark’, met in de hoofdrol een heel straffe Bill Skarsgård en een hilarisch gastrolletje voor Erik Danielsson (Watain) en Mikael Åkerfeldt (Opeth) als misnoegde, klagende bajesklanten.

Andy Maelstaf

Top 3 van 2022

 1. Dare - Road To Eden
 2. Perfect Plan - Brace For Impact
 3. Nordic Union - Animalistic

Albums die 2022 mee kleur gaven

Coreleoni – III: ee laten het concept van Gotthard-covers wat los en gaan hun eigen weg.

Magnum - The Monster Roars: ze zijn misschien over hun top van de eighties, maar ze slagen er nog altijd in om mijn haar te laten rechtkomen.

Battle Beast - Circus Of Doom: altijd een feestje als deze band speelt.

Galaxy - Runaway Men: een pareltje die 25 jaar verborgen bleef, maar uiteindelijk straffer scheen dan ooit.

Grootste tegenvaller van het jaar

De (nasleep van enkele) sterfgevallen in de familie, die diepere wonden nalieten dan ik kon vermoeden. Daardoor ben ik minder met fotografie bezig geweest.

Memorabele concert- en/of festivalervaring

De passage van Gotthard op Alcatraz. Mijn favoriete band op een (grote) steenworp van mijn deur live mogen beleven is uitzonderlijk.

Ik ben geen echte liefhebber van boeken of tv, maar kunnen verdrinken in het overaanbod van melodieuze rock is een luxeprobleem waar ik des te meer van kon genieten.

Bosschem Claude (fotograaf)

Top 3 van 2022

 1. Porcupine Tree - Closure-Continuation: na twaalf jaar windstilte heeft Porcupine Tree weer een overtuigend album uitgebracht. Onlangs hebben ze in de Ziggo Dome dit op voortreffelijke wijze naar de fans overgebracht.
 2. Devin Townsend – Lightwork: Devin Townsend heeft dan weer zijn volgers verrast met een eerder rustig album met aanstekelijke songs.
 3. Lalu - Paint The Sky: Lalu is een aangename verrassing met stevige progressieve rock en Damian Wilson in een hoofdrol.

Albums die 2022 mee kleur gaven

Pure Reason Revolution - Above Cirrus: schitterende comeback.

Star One - Revel Of Time: het zoveelste meesterwerk van Arjen Lucassen.

We Stood Like Kings - Away: Belgische instrumentale neo-klassieke postrock op zijn best.

Grootste tegenvaller van het jaar

Het laatste album van Alan Parsons was helemaal niet slecht, maar als grote fan bleef ik toch ietwat op mijn honger zitten.

Memorabele concert- en/of festivalervaring

Black Mirrors in Botanique Brussel: op het laatste moment ben ik naar dit concert gegaan als vervanger voor een zieke collega. Dit was op alle vlakken een voltreffer met uitstekende songs, vertolkt door schitterende muzikanten en een charismatische zangeres. En het is Belgisch!

Gebeurtenis

De vermaledijde oorlog in Oekraïne en de wereldwijde gevolgen daarvan.

Shot van 2022

RT 2022 Jaarlijst Claude

Misschien een vreemde keuze, maar je ziet niet elk jaar een polonaise voorbijkomen op Alcatraz Metal Festival. Daarbij komt nog dat de gitarist van The Night Flight Orchestra een maand later op veel te jonge leeftijd zou overlijden (Foto: Claude Bosschem)

Deel 1 van onze terugblik op 2022 lees je HIER, Deel 3 lees je HIER.