... / Story's / Concerten / DANKO JONES – Moon Shot
Concerten

Updated 01/06/2022

Concerten

DANKO JONES – Moon Shot

31 mei 2022 - AB, Brussel

Muziekliefhebbers zien zich dezer dagen geconfronteerd met een stortvloed aan uitgestelde concerten. Er moeten keuzes gemaakt worden met als gevolg dat bands nog amper voor goedgevulde zalen spelen. Toch slaagde het Canadese trio Danko Jones erin om op een dinsdagavond de AB Box – de volledige grote zaal was net iets te hoog gegrepen – vol te laten lopen.

Tekst: Wim Vander Haegen

Voorprogramma MOON SHOT mag dan enkele bekende namen in de gelederen tellen, de Finse supergroep (met onder meer ex-Children Of Bodom-bassist Henri ‘Henkka T. Blacksmith’ Seppälä) kreeg de zaal amper voor de helft gevuld. En dat is spijtig want de naar eigen zeggen 21st century rockband heeft met ‘Confession’ een prima debuutalbum uit en weet die klasse ook op het podium waar te maken. De band opende sterk met het titelnummer en de single ‘Agony Walk’ en wist de schaarse aanwezigen verder te bekoren met onder meer ‘Marlboro Man’ en afsluiter ‘Caterpillar’. Veel zieltjes zullen de vier muzikanten niet gewonnen hebben – daarvoor lag de muziek iets te ver buiten de comfortzone van de gemiddelde Danko Jones-fan - maar wat ons betreft, zien we ze graag nog een keer terug.

DJ

DANKO JONES (de band) had de messen goed gewet en startte vlijmscherp met ‘Saturday’, een track van het overigens prima nieuwe album’ Power Trio’, en stoomde meteen door met ‘I Gotta Rock’. Beter kun je een concert van de Canadezen niet omschrijven: het draait van A tot Z om rock-‘n-roll, snel en goed gespeeld, al gaf Danko later in de set grif toe dat er af en toe een paar foutjes werden gemaakt. Maar niet getreurd want rock-‘n-roll en perfectie passen volgens de frontman niet in één zin. Nagenoeg één derde van de set bestond uit nummers van de nieuwe plaat, met ‘Ship Of Lies’ en het eerste bisnummer ‘I Want Out’ als hoogtepunten. Danko Jones (de man) putte zich uit in lovende woorden over ‘the AB’ die volgens hem zonder concurrentie de beste concertzaal in Europa is. “Het is tien jaar geleden dat we hier gespeeld hebben en ik heb er zó naar uitgekeken”, vertelde hij tussendoor. “Ik wil hier vanavond letterlijk van elke seconde genieten.”

Power trio

En dat deed niet alleen hij, maar ook het publiek dat ‘I’m In A band’ op luid applaus onthaalde en het gros van de zang van ‘First Date’ moeiteloos op zich nam. Maar ook andere songs zoals ‘I Think Bad Thoughts’, ‘Lovercall’ en de reguliere afsluiter ‘My Little RnR’ kregen open doekjes. Danko Jones (de man) wordt weleens omschreven als een ‘one-man-rockmachine’, maar dat is de waarheid geweld aandoen. Danko Jones (de band) is immers een volwaardig power trio met naast een fris klinkende (en af en toe humoristische) Danko zelf een werkelijk uitstekende JC (John Calabrese) op basgitaar, terwijl ook drummer Rich Knox perfect weet hoe een solide fundering van een rechttoe-rechtaan rocksong neer te leggen. Meer volk had best gemogen, maar Jones maakte er een grapje over en gaf aan dat ze enkel nog voor een publiek met ‘true rock-‘n-rollers’ spelen. DJ in de AB: fijne man, fijne band, fijn concert.