... / Story's / Concerten / POWERWOLF: The Monumental Mass – A Cinematic Metal Event
Concerten

Updated 14/01/2022

Concerten

POWERWOLF: The Monumental Mass – A Cinematic Metal Event

17 december 2021 - Onbekende locatie in Duitsland

In de zomer van 2021 bracht Powerwolf het nieuwe album ‘Call Of The Wild’ uit en werd traditiegetrouw een Europese tournee gepland. Die zou in december ook steden als Antwerpen en Amsterdam aandoen, maar in die periode stegen de coronacijfers zodanig hoog dat heel de tournee afgelast werd. Het wordt een bekend verhaal voor menige band, helaas, maar Powerwolf bleef niet bij de pakken zitten en presenteerde in die donkere decembermaand een vooraf opgenomen livestream waar de vonken vanaf sprongen. Zo konden de fans wereldwijd toch een vleugje metalen entertainment de woonkamer binnensmokkelen. Ook Rock Tribune sloeg de spetterende show gade vanuit de luie zetel.

PW 3

Op een geheime locatie was alles in gereedheid gebracht om de nieuwe show – waarbij de nadruk kwam te liggen op songs uit de twee laatste albums ‘The Sacrament Of Sin’ en ‘Call Of The Wild’ – in ruim anderhalf uur te openbaren aan een wereldwijd virtueel publiek. En de wolven hadden er werk van gemaakt, want buiten de minutieus gecreëerde podiumkledij en act, was de locatie waar dit plaatsvond ook zodanig aangekleed dat dit met rede een monumentale metalceremonie kon genoemd worden. In vol ornaat naderen de vijf leden van Powerwolf met brandende toortsen het historische klooster waar een jonge monnik wordt opgeleid in vier hoofdstukken. Deze worden uiteraard door Powerwolf bepaald.

Chapter I: Temptation

PW2

Er wordt niet getalmd en meteen van start gegaan met het snelle, nieuwe ‘Faster Than The Flame’. Dat gaat gepaard met heel wat pyro’s en zelfs een brandend zwaard. Tussen al dit spektakel is het een hectische opgave om eerste indrukken te filteren. Zanger Attila Dorn is gekortwiekt, maar zijn presentatie blijft gewichtig. Matthew en Charles Greywolf gaan vurig te keer op hun gitaren. Toetsenist Falk Maria Schlegel en drummer Roel van Helden doen hun werk van op een verhoogd podium. Engelen met brandende vleugels duiken op in ‘Venom Of Venus’, later knielen ook monniken in pij voor de band. In het prachtige decor worden vlotte songs als ‘Stossgebet’ en ‘Demons Are A Girl’s Best Friend’ gebracht. Tijdens dit laatste nummer van het eerste hoofdstuk wandelen nonnen de ruimte binnen naar het podium, terwijl ze zich frivool ontkleden en rond Attila kronkelen. Met deze pikante noot eindigt de verleiding.

Chapter II: Sin

De jonge monnik verdiept zich in een boek. Het podium is uitgebreid met een loopbrug waarop de verleidelijke vrouwen een wulpse choreografie opvoeren tijdens ‘Dancing With The Dead’. Tijdens ‘Cardinal Sin’ begeeft een vadsige hogepriester zich tussen de dames om ten slotte Attila te belagen. Falk Maria is een verdieping lager gestationeerd met zijn keyboards en plant een Powerwolf-vlag terwijl de gensters in het rond vliegen. Alle hens aan dek tijdens het populaire ‘Resurrection By Erection’, want nonnen en monniken vormen een levend kruis dat uiteindelijk weer voor vuurwerk zorgt. Via ‘We Drink Your Blood’ wordt de mis nog meer sacraal (uiteraard met een kwinkslag). Vier nonnen met kruis brengen de kelk met hosties aan tijdens ‘Glaubenskraft’, het nieuwe nummer in de Duitse taal.

Chapter III: Confession

PW

De jonge monnik bladert aandachtig verder naar het volgende hoofdstuk in zijn opleiding. De serene sfeer slaat bruusk om tijdens het strakke en snelle ‘Fire & Forgive’. Een hoogtepunt is het nieuwe, raadselachtige ‘Beast Of Gévaudan’. Attila komt op in een ornamenteel rood/wit gewaad en op zijn hoofd prijkt een doornenkroon. Dan wordt dit hoofdstuk iets luchtiger met het vlotte ‘Incense & Iron’ waarbij Falk ophitsend rondloopt zoals we van hem gewend zijn. Helaas is er nu geen publiek dat hem toejuicht, zodat dit gebaar tijdens deze show minder aan bod komt. Dit hoofdstuk wordt ingetogen afgesloten met de ballade ‘Where The Wild Wolves Have Gone’. Helemaal iets anders met piano, strijkers en een koor. De sneeuw valt als bewonderende, wulpse nonnen rond de muzikanten cirkelen tijdens solospots van Matthew en Charles.

Chapter IV: Forgiveness

De leerling-monnik daagt op met het lijvige boek, hij wordt gezegend door Attila en de hogepriester en slaat het spektakel gade. In dit laatste hoofdstuk bijten ‘Amen & Attack’ en ‘Army Of The Night’ de spits af. Tijdens het nieuwe nummer ‘Blood For Blood (Faoladh)’ weerklinken doedelzakken en ontvangt de jonge monnik de communie en een sierlijke ketting met Powerwolf-logo. Hij wordt gezegend. ‘Armata Strigoi’ is de pittige uitsmijter van deze avond. Aan het einde van de show ontwaakt de jonge monnik en vermoedt dat hij gedroomd heeft. Dat laten we in het midden, want rond zijn hals blinkt de Powerwolf-ketting. Tijdens de aftiteling vroegen wij ons ook een beetje af of we gedroomd hadden, maar neen, dit was puur entertainment in coronatijden!