... / Story's / Festivals / BLAST FROM THE PAST 2022
Festivals

BLAST FROM THE PAST 2022

10 december 2022 – Kubox, Kuurne

Dit jaar kregen we wegens gekende redenen niet één maar twee BLAST FROM THE PAST-edities. Op deze tweede editie was er ook plaats voor wat minder oude bands. Wij trokken samen met onze fotografen naar Kuurne voor een sfeerverslag.

Tekst: Nico De Vreese – Foto’s: Debbie Lee Photography / Geert Lippens

DSF2196

WARHEAD (8) mocht in de Kubox de spits afbijten. De Belgische thrashband klinkt alsof ze nooit zijn weggeweest. We zagen ze deze zomer een eerste keer aan het werk met hun kersverse zanger Kevin Vangelooven (ex-Patriarch) en we merkten dat hij ondertussen al heel wat meer zijn ‘draai’ heeft gevonden bij de band. Diverse songs uit hun beide albums passeerden de revue en een nieuw nummer moest plaats maken voor een Judas Priest-song. En het moge gezegd: ‘Breaking The Law’ ging erin als zoete koek! Dit kon tellen als opener! 

Het begin van het Franse TENTATION (6) moesten we wegens interviewverplichtingen een stukje missen. De heren waren sympathiek genoeg om hun aankondigingen toch in het Engels te doen. Hun traditionele heavy metal was leuk, maar na enkele songs was het voor ons toch wat te veel van hetzelfde …  Voor ons een misser en zeggen dat het Amerikaanse Holy Mother deze zaterdag op hun Europese tour vrij had …

Cobra

COBRA SPELL (8,5) is na vele line-up wissels uitgedraaid op een band die tegenwoordig alleen maar uit dames meer bestaat. En ja, we hoorden de commentaren van sommigen: mooi om naar te kijken, … Maar eerlijk is eerlijk, de dames rockten erop los dat het een lieve lust was. Anderzijds hoorden we ook een leuke vergelijking ‘Vixen meets Phantom Blue’ en daar kunnen we ons wel in vinden. Nieuwe zangeres Kris Vega heeft zich enorm goed ingewerkt en laat ons haar voorganger zonder meer vergeten. Wat een stem en wat een présence! Songs uit beide EP’s wisselden elkaar af en naast hun sublieme recentste single ‘Flaming Heart’ was er zelfs nog plaats voor de uitstekend gebrachte WASP-cover ‘Animal (Fuck Like A Beast)’. Hier zijn zieltjes gewonnen, en terecht!

Het Duitse STALLION (7,5), dat ook al een goeie tien jaar of zo meedraait, bracht lekker melodieuze old school heavy metal met hier een daar een knipoog richting speed metal. Niks speciaal op het eerste gehoor, maar hier en daar wisten ze ons toch best te charmeren, en net toen we dachten dat het een beetje ineen ging vallen, was daar het schitterende ‘Rise And Ride’ uit hun gelijknamige debuut.

Absolva

ABSOLVA (9) is al lang geen onbekende meer in ons Belgenlandje, want de band was hier eerder succesvol dan in eigen land. Tegenwoordig delen de broertjes Appleton de gitaarpartijen en is de band terug een heus viertal. De power, het enthousiasme, de ervaring, die gitaarsolo’s, contact met het publiek, … dit is zoals het hoort! De nadruk lag op de bands recentste album ‘Fire In The Sky’ met als hoogtepunt het fantastische ‘What Does God Know”, maar ook het debuut werd niet vergeten met ‘Code Red’ en het afsluitende ‘From Beyond The Light’. Wat een concert, voor ons zonder meer band van de dag!

Blaze

BLAZE BAYLEY (8,5) trad wederom aan met de mannen van Absolva die al enkele jaren als zijn begeleidingsband functioneren. Blaze, tjah, je bent ervoor of niet, persoonlijk kunnen we er best van genieten en zijn latere albums zijn echt terug van hogere kwaliteit. Meneer Bayley was zeer goed bij stem en had er net als zijn band zin in, en er was zelfs plaats voor wat humor. Het werd voor Blast From The Past een Maiden-set met voor ons als toppers de drie afsluiters van de set, ‘The Clansman’, ‘Man On The Edge’ en als laatste ‘Futureal’. De zaal was tijdens deze laatste twee bands trouwens ook lekker goed gevuld.

Cloven Hoof010

CLOVEN HOOF (8) is ook al lang geen onbekende meer. De NWOBHM band heeft al heel wat leden versleten en de recentste wissel is er eentje die we enorm beklagen, want zonder zanger George Call (Aska, Banshee) is het toch ietsjes minder. Ook was het voor BFTP behoorlijk old school getint (enkel songs uit de eerste drie albums) en er werd van de sublieme nieuwe plaat ‘Time Assassin’ helaas niks gespeeld. Nieuwe zanger Chris Dando (Awaken Eternity) kwijtte zich uitstekend van zijn taak, maar als we eerlijk zijn, misten we George Call toch wel een beetje.

Raven2 (2)

De organisatie probeerde eerder al eens Bonfire te strikken en nu het eindelijk was gelukt, cancelen die toch wel zeker! Een vervanger werd gevonden in RAVEN (7,5). Deze oude rotten zijn niet slecht, maar we zijn er nu ook niet zo wild van. De korte pauzes tussen de bands lieten weinig tijd over voor socializen en ook de innerlijke mens moest nog wat versterkt worden! Wat we ervan meepikten, is wel dat de heren van Raven zich volledig smeten en als we ons niet vergisten kwam een groot deel van de songs uit ‘All For One’ en ‘Wiped Out’. Leuk voor de fans, voor ons eerder een tussendoortje.

Coroner

Voor headliner CORONER (7,5) was het een van de weinig keren, zoniet de eerste keer in België. Het podium was qua belichting behoorlijk sober en de technische thrash van deze Zwitsers was duidelijk niet voor iedereen want gaandeweg de set liep de zaal behoorlijk leeg. Zelf hadden we de band nog niet gezien en waren we zeer benieuwd, maar de zeer technische thrash ging er deze avond wat moeilijk in. Was het de vermoeidheid, was het de behoorlijk statische performance van de heren die er de vaart uit hield of lag het aan de setlist? Die bestond hoofdzakelijk uit songs van hun laatste twee studioalbums ‘Mental Vortex’ (1991) en ‘Grin’ (1993) en laat deze laatste nu niet het gemakkelijkste album zijn dat ze gemaakt hebben. Toen de band eindelijk aan onze favorieten ‘Son Of Lillith’ en ‘Semtex Revolution’ begon, schoot er ocharme nog een goeie 100 man over. Uiteindelijk werd er over de ganse set toch iets uit elk album gespeeld en toen de band terugkwam om nog twee toegiften te spelen (‘Reborn Through Hate’ en ‘Die By My Hand’) waren er nog amper een 50-tal mensen aanwezig … Een verkeerde keuze als afsluiter? Wie weet …?

Misschien nog een opmerking richting organisatie: jullie trekken vooral een ouder publiek aan en zo’n festival is best een lange dag, een band of twee minder zou niet slecht zijn en een pauze/ombouw van 20 minuten is toch best krap … Nu, we hebben een leuke, maar vermoeiende dag gehad.

Met HITTEN, Andro Coulton’s WITCHFYNDE, THE RODS en EXUMER werden ook al enkele namen voor de volgende editie op 2 december 2023 gelost!