... / Story's / Actueel / 40 jaar na hun eerste single kondigt THE JESUS AND MARY CHAIN nieuw album en Europese tour aan
Actueel

40 jaar na hun eerste single kondigt THE JESUS AND MARY CHAIN nieuw album en Europese tour aan

THE JESUS AND MARY CHAIN is klaar voor een ‘mijlpaaljaar’. De broers Jim en William Reid vieren hun 40e verjaardag in 2024 met een autobiografie, een grote Europese tournee en de release van hun nieuwe album 'Glasgow Eyes' op 8 maart. De eerste single 'jamcod' is nu uit. Het duo speelt op 21 april 2024 op Roadburn Festival en op 23 april in Ancienne Belgique, Brussel. Een dag later is de band te gast in Poppodium Paard, Den Haag.

'Glasgow Eyes' werd opgenomen in Mogwai's Castle of Doom studio in Glasgow, waar Jim en William het creatieve proces voortzetten dat resulteerde in hun vorige album, 'Damage and Joy' uit 2017. Het resultaat is een plaat waarop een van de meest invloedrijke groepen uit het Verenigd Koninkrijk een productief tweede hoofdstuk omarmt. Hun schreeuwerige Velvet Underground gitaren, trashy attitude en liefde voor Suicide en Kraftwerk maken ze helemaal af met hun over-the-top live optredens. “Mensen verwachten een Jesus and Mary Chain plaat, en dat is zeker wat 'Glasgow Eyes' is”, vertelt Jim Reid. “Onze creatieve aanpak is opmerkelijk hetzelfde als in 1984: gewoon de studio in en kijken wat er gebeurt. We gingen naar binnen met een stel songs en lieten het op zijn beloop. Er zijn geen regels, je doet gewoon wat nodig is. En er is een telepathie - we zijn zo'n rare tweeling die elkaars zinnen afmaken."

Tjmc

THE JESUS AND MARY CHAIN is vandaag een duo met de tweelingbroers Jim en William Reid

Terugkeer naar de roots

De eerste single van het album, 'jamcod', verbindt donkere elektronica met het immense gitaargeluid dat alleen van William Reid kan zijn en creëert zo een instant Mary Chain song die ook onmiskenbaar fris en radicaal is. 'jamcod' en 'Glasgow Eyes' breiden niet alleen het verhaal van The Jesus and Mary Chain uit, maar voelen tegelijkertijd als een terugkeer naar de roots. Vanaf het opruiende debuut 'Psychocandy' (1985) en de klassieker 'Just Like Honey' werden de broers Reid gestaag de buitenbeentjes die het goed deden zonder compromissen te maken.

Tjmc 85

THE JESUS AND MARY CHAIN in 1985 - Foto: Getty Images

Tracklist

TJAMC Glasgoweyes Packshot 990000028A05143c
 1. ‘Venal Joy’
 2. ‘American Born’
 3. ‘Mediterranean X Film’
 4. ‘jamcod’
 5. ‘Discotheque’
 6. ‘Pure Poor’
 7. ‘The Eagles and The Beatles’
 8. ‘Silver Strings’
 9. ‘Chemical Animal
 10. ‘Second of June’
 11. ‘Girl 71’
 12. ‘Hey Lou Reid’

Live data

21/04/24 - Roadburn Festival, Tilburg (NL)

23/04/24 - AB, Brussel (BE)

24/04/24 – Paard, Den Haag (NL)