... / Story's / Actueel / ALCATRAZ METAL FESTIVAL wint GOUD op Henry van de Velde Awards
Actueel

ALCATRAZ METAL FESTIVAL wint GOUD op Henry van de Velde Awards

De Henry van de Velde Awards worden uitgereikt door Flanders DC en zijn de belangrijkste designprijzen in België. De Awards tonen en bekronen zowel Vlaamse ontwerpers, bedrijven, producten, projecten, diensten en systemen die, dankzij het slim inzetten van design, een positieve impact hebben op de samenleving, het milieu en de economie. ALCATRAZ METAL FESTIVAL en designbureau A MAD PRODUCTION sleepten met de ‘Alcatraz – muziekbeleving in VR’ de Gold Award in de categorie ‘Digital Product’ in de wacht.

‘Alcatraz – muziekbeleving in VR’ is een festivalbeleving in virtual reality voor rolstoelgebruikers. Op het Alcatraz Metal Festival wordt de publieksbeleving in de moshpit tot bij rolstoelpatiënten gebracht door middel van een VR-bril. Een cameraman met een 360°-camera schiet tussen het publiek in de frontstage een aantal beelden, die meteen nadien worden gemonteerd. Zogenaamde prison guards bieden de rolstoelpatiënten een VR-bril aan, waardoor ze eventjes virtueel in de menigte staan. Die ervaring is enorm intens, omdat het voor hen onmogelijk is om zich tussen het publiek te begeven.

1699546093 2024 Alcatraz 4

Oordeel van de jury

“Alcatraz – muziekbeleving in VR creëert een grote emotionele impact met weinig middelen op een onverwachte plaats zoals een festival. De maatschappelijke relevantie is groot voor rolstoelgebruikers, een groep die vaak over het hoofd wordt gezien. Bovendien wordt de nieuwe VR-technologie op een laagdrempelige manier ingezet. Tijd om meer van dit soort projecten te zien, die technologie inzetten binnen een maatschappelijk relevant thema.”

1699546072 2024 Alcatraz 1

"Een stevige erkenning!"

“Het is een hele eer dat we deze award in ontvangst mogen nemen”, reageert Bart Gielen, AV/producer van ALCATRAZ. “Een gouden Henri van de Velde Award is een stevige erkenning, zowel nationaal als internationaal. We hopen dan ook dat we ons verhaal kunnen exporteren naar andere festivals om op die manier nog meer rolstoelpatiënten de ervaring te bieden die we hen op Alcatraz geven. Ik wil ook heel graag het gehele audiovisuele- en belevingsteam bedanken, want zonder hen was dit niet mogelijk geweest. En niet te vergeten A Mad Production, die al jaren een trouwe partner zijn binnen onze ploeg.”

HVDV24 Alcatraz Digital Product Gold Award © Valerie De Backer2

ALCATRAZ AV-Producers Mario Poncin (uiterst links) en Bart Gielen (tweede van links) ontvingen de Gold Award uit handen van consumentenexpert / presentator Xavier Taveirne – Foto © Valerie De Backer

In de moshpit

Designbureau A MAD PRODUCTION vertelt hoe het idee voor dit project is ontstaan? “Op Alcatraz, en bij uitbreiding in de hele metal community, heerst een heel groot samenhorigheidsgevoel. Daarom wilden wij iets doen voor rolstoelpatiënten. Zij kunnen zich tijdens een optreden om praktische redenen heel moeilijk tussen het publiek begeven zonder de festivalbeleving te verliezen. En op een metalfestival is een groot deel van de beleving de moshpit. Daarom wilden we die beleving naar hen brengen. VR is daar een uitstekende technologie voor. Als Mozes niet naar de berg kan, brengen we de berg naar Mozes.”

1699546079 2024 Alcatraz 2

Exclusieve technologie

Het designbureau gebruikte een exclusieve technologie voor een heel inclusief verhaal. “Al is het belangrijkste dat we de ervaring en de beleving van onze rolstoelpatiënten naar een hoger niveau tillen. Voor hen is het een heel emotionele ervaring om tussen het publiek te staan, en alles van op de eerste rij mee te maken. Zo krijgen ze het gevoel dat ze er helemaal bij horen.”