... / Story's / Actueel / ANTI-FLAG en vrienden gaan flink tekeer op 13de album
Actueel

Wim Vander Haegen

29/07/2022

Updated 29/07/2022

Updated 29/07/2022

Actueel

ANTI-FLAG en vrienden gaan flink tekeer op 13de album

Terwijl de meeste bands in zomerse (festival)sferen verkeren en dit jaar vooral de herwonnen vrijheid vieren, denken sommigen ook al aan 2023. De punkrockers van ANTI-FLAG kondigen de release van hun inmiddels al 13de langspeler - ‘Lies They Tell Our Children’ is de titel - aan voor 6 januari 2023 via Spinefarm. De bekendmaking gaat gepaard met de eerste single ‘Laugh. Cry. Smile. Die’.

De video van de nieuwe single werd opgenomen door het Amerikaanse kunstcollectief INDECLINE. Het nummer hakt snoeihard in op de klimaatveranderingen en gaat gepaard met een heus essay over de achterliggende problematiek. De tekst (en de lyrics van de song) vind je HIER. Zanger Shane Told van de Canadese post-hardcoreband Silverstein levert een vocale bijdrage op ‘Laugh. Cry. Smile. Die’. Ook op andere songs op het nieuwe album hoor je verschillende (bekende) vrienden van ANTI-FLAG aan de slag.  

AF

Allereerste conceptalbum

Net als bij elke andere band zijn de leden van ANTI-FLAG bijzonder lyrisch over hun nieuwste telg: "Er is geen andere manier om het te zeggen: ‘Lies They Tell Our Children’ is de beste versie van ANTI-FLAG die we ooit zijn geweest. We hebben de mogelijkheid gekregen om elke dag samen te schrijven en ons te concentreren op elk detail van het album en ik denk dat je die samenwerking en collectiviteit in deze nummers meer kunt voelen dan in elke andere plaat van ons. Op het album zijn acht gasten, allemaal al jarenlang vrienden van ons, te horen uit verschillende genres. Het album zelf is het eerste conceptalbum dat de band ooit heeft gemaakt, voortgekomen uit een dwangmatige behoefte om niet alleen commentaar te leveren op de dystopische zakelijke woestenij waarmee we allemaal worden geconfronteerd, maar ook om dat terug te voeren naar de oorsprong van ons lot: het politieke beleid, de wetten, de culturele verschuivingen, het jarenlange onrecht, … alles wat ons heeft geleid naar de wereld waarin we vandaag leven."

Naar het begin van de problemen

Lies

De nieuwe plaat is, net als AF zelf, een anti-oorlogsverklaring, zowel in letterlijke als figuurlijke zin. “Dit is een belangrijk moment in de geschiedenis dat vraagt ​​om een ​​dringende reactie, maar we vonden het ook belangrijk om terug te keren naar het begin van deze problemen. Om beter te begrijpen hoe je klimaatverwoesting, imperialisme, op oorlog gebaseerde economie, systemen gebaseerd op racisme en de toenemende overtuiging dat deze dingen niet eens bestaan, kunt uitroeien, moet je mensen naar de bron leiden. Dat idee vormt de kern van ‘The Lies They Tell Our Children’. Gooi de ellendige geschiedenis in hun gezicht en eis hun empathie.”

Tracklist

 1. Sold Everything
 2. Modern Meta Medicine (Feat. Jesse Leach van Killswitch Engage)
 3. Laugh. Cry. Smile. Die. (Feat. Shane Told van Silverstein)
 4. The Fight Of Our Lives (Feat. Tim McIlrath van Rise Against en Brian Baker van Bad Religion)
 5. Imperialism (Feat. Ashrita Kumar van Pinkshift)
 6. Victory Or Death (We Gave 'Em Hell) (Feat. Campino van Die Toten Hosen)
 7. The Hazardous
 8. Shallow Graves (Feat. Tré Burt)
 9. Work & Struggle
 10. Nvrevr (Feat. Stacey Dee van Bad Cop/Bad Cop)
 11. Only In My Head