... / Story's / Actueel / BARREL SMOKE: Limburgse band wekt wereldwijd interesse op
Actueel

Wim Vander Haegen

04/12/2023

Updated 04/12/2023

Updated 04/12/2023

Actueel

BARREL SMOKE: Limburgse band wekt wereldwijd interesse op

Veel Europese bands dromen van media-aandacht aan de andere kant van de oceaan. Met de nieuwe single ‘Neon Light’ is BARREL SMOKE, afkomstig uit de Belgische provincie Limburg, daar mooi in geslaagd. Gitarist Tom Neeskens vertelt …

BARREL SMOKE ontstond in mei 2020 tijdens de eerste lockdown van de wereldwijde pandemie. “We verveelden ons allemaal en wilden toch ‘iets’ doen”, blikt Tom terug op die eerste dagen. “Van meet af aan hebben we ervoor gekozen om met de nieuwe band eigen nummers te schrijven. Een studio boeken kon in die donkere tijde niet, dus doken we dan maar de kelder in om een demo op met vijf songs op te nemen. Dat resulteerde in de EP ‘Barrel Smoke’, qua sound misschien niet meteen een topplaat, maar door de omstandigheden was dat het beste wat we uit de opnames konden puren. Twee jaar later konden we wel de studio in. In Farrm (Hasselt) namen we ons eerste full album 'Locked 'n' Loaded' op met Jan Viggria (gitarist van o.a. The Guru Guru) als producer. Het album kreeg lovende recensies en leverde ons ook een aantal concerten op. Ondertussen hebben we een eigen studio kunnen bouwen en kwam er een vijfde bandlid bij waarmee we de single ‘Crime, Cocaine & Bootleg Whisky' opnamen.”

Barrel

Digitale radiohit

Ondertussen nam de band contact op met verschillende platenmaatschappijen. “Het Canadese label Sodeh Records reageerde meteen laaiend enthousiast en de deal was snel beklonken. Dat is meteen ook de belangrijkste reden waarom we overzee met de single ‘Neon Light’ via internet een digitale radiohit te pakken hebben. We krijgen lovende reacties uit onder meer de VS, Canada, Australië en het Verenigd Koninkrijk. We merken trouwens dat ook mainstream radio’s onze muziek beginnen draaien en we genereren aandacht in magazines en dagbladen. We werken ondertussen met een booker die daar allemaal mee voor zorgt en natuurlijk ook optredens probeert vast te leggen. Sinds de pandemie is er veel veranderd. Het is hard werken om in de aandacht te komen, maar we gaan ervoor en zien dat het stilaan terug op zijn poten begint te vallen. Er is interesse uit Nederland en ook in Duitsland hebben we dankzij ons verleden de nodige contacten kunnen leggen.”

“We krijgen lovende reacties uit onder meer de VS, Canada, Australië en het Verenigd Koninkrijk”

Ervaring troef

Dat ‘verleden’ slaat op de bands waar de leden van BARREL SMOKE eerder de dienst uitmaakten. Tom zelf proefde van het succes met Speed Queen. “Daarmee konden we op verschillende festivals zoals Antwerp Metal Fest, Wacken Open Air en Alcatraz aantreden en hebben we gans Europa doorkruist. Andere leden hebben een verleden in bands zoals The Insumers en The Mental Scientists. BARREL SMOKE mag dan een relatief nieuwe naam zijn, als muzikanten ontbreekt het ons niet aan ervaring.” Met ‘High Octane’ is er al een derde single op de markt. “Bedoeling is nu nog een aantal singles te maken om tegen eind 2024 dan ons tweede full album uit te brengen. Dat is de afspraak die we met Sodeh hebben gemaakt.”

Heavy bluesrock

Rest ons nog de vraag waar BARREL SMOKE muzikaal precies voor staat. “We delen een duidelijke voorliefde voor de beleving van de jaren 70 en begin 80. We creëren daarmee een eigen sound die vaak als ‘heavy bluesrock’ met links en rechts wat elementen uit heavy metal wordt omschreven.”

Live slaagt de band erin een stomende pot muziek te maken alsof ze al jarenlang rokerige rockbars in de Amerikaanse midwest plat spelen. Hip zouden we dit niet meteen noemen, maar dat is ook geenszins de bedoeling van Tom & co. Denk eerder aan de indringende riffs van Led Zeppelin en meer recent Greta Van Fleet, gelardeerd met een flinke scheut rock-‘n-roll je komt aardig in de buurt. De toekomst oogt mooi voor deze band …