... / Story's / Actueel / Begrafeniszangen voor de wereld die we verloren hebben
Actueel

Updated 12/10/2023

Actueel

Begrafeniszangen voor de wereld die we verloren hebben

Het Nederlandse eenmansproject ISKANDR heeft een video voor albumtrack ‘Hof der Valken’ uitgebracht. De lang uitgesponnen song is afkomstig van het nieuwste album ‘Spiritus Sylvestris’ dat O, de man achter ISKANDR, op 29 september 2023 via Eisenwald Records op de wereld afvuurde.

‘Spiritus Sylvestris’ dient zich aan als een radicaal statement. De psychedelische folk/doom van het nieuwe album betekent een vertrek uit de black metal roots van het project en bouwt voort op de richtingen waar zowel het full album ‘Vergezicht (2021) als de EP ‘Glas’ (2022) al naartoe evolueerden. ‘Spiritus Sylvestris’ is filmisch van opzet en klinkt majestueus en dreigend. De Latijnse titel betekent "geest van de wildernis" en verwijst ook naar de vroegmoderne alchemistische naam voor kooldioxide - wanneer de geest van de wildernis vrijkomt in de atmosfeer door de verbranding van hout en houtskool. De zeven songs vertellen impressionistische verhalen van gepersonifieerde natuurelementen. Wanneer krachtige geesten die in de aarde rondwaren worden aangewakkerd, zullen deze elementaire krachten gedwongen worden om onze wereld te achtervolgen. In een tijdperk van onomkeerbare schade aan onze planeet en antropogene klimaatverandering wil ISKANDR begrafeniszangen brengen voor de wereld die we verloren hebben.

Twan Spierings 690785

O aka ISKANDR - Foto: Twan Spierings

De aristocratie van het firmament

ISKANDR koos deze keer voor muzikale elementen uit een breed scala aan genres. De muziek beweegt zich tussen het martiale karakter van vroege Laibach en de etherische melodieën van Dead Can Dance. Het album werd opgenomen en gemixt door Pieter Kloos (The Devil's Blood, Motorpsycho) in The Void Studio in Eindhoven.

Het pas op video uitgebrachte ‘Hof der Valken’ is volgens ISKANDER “een langzaam en heavy nummer, sterk beïnvloed door acid folk soundscapes uit de jaren 70. Het verhaalt over de nobele aristocratie van het firmament waar jagende roofvogels de hogere regionen van onze wereld domineren en degenen die niet oppassen met dodelijk geweld straffen."

Tracklist

987853
  1. Spiritus Sylvestris
  2. Knagend Zout
  3. Waterwolf
  4. Hoor het Smeken
  5. Hof der Valken
  6. Interlude
  7. Nachtvorst