... / Story's / Actueel / CYNIC brengt zeldzame livevideo uit van ‘King of Those Who Know’
Actueel

CYNIC brengt zeldzame livevideo uit van ‘King of Those Who Know’

Prog legende CYNIC heeft zojuist een zeldzame, nooit eerder vertoonde live video uitgebracht van ‘King of These Who Know’ van hun 'Traced in Air’ toernee in 2010 in Mexico-Stad tijdens het aldaar gehouden EYESCREAM METALFEST II. De beelden gingen verloren ... tot voor kort, toen producer/animatieregisseur Gabriel Raso de herstelde beelden naar de band stuurde. De video is opgedragen aan de nagedachtenis van drummer Sean Reinert.

Cynic - Foto: Jerome Abramovitch

Foto: Jerome Abramovitch

De oprichter van CYNIC, Paul Masvidal, zegt: "Ik ben dankbaar dat ik dit zeldzame moment uit onze concertgeschiedenis met jullie kan delen. CYNIC was op dat moment een vlotte en fel opgeladen band na die vele tours voor ‘Traced in Air’, dus het is een echt geschenk om dit opnieuw te beleven. Het raakt ook mijn hart om de geweldige Sean Reinert te zien doen waar hij goed in was. Knuffels voor de vrienden en collega's die hebben geholpen om deze avond mogelijk te maken en bedankt Mexico voor een gedenkwaardige avond.

Het jaar 2020 zal de geschiedenis ingaan als een enorm moeilijke tijd voor de wereldbevolking. Voor CYNIC bleef de strijd niet beperkt tot een pandemie. Het waren twee volkomen zinloze verliezen die de onmiddellijke zorgen van de band naar de achtergrond gooiden: de voortijdige dood van drummer Sean Reinert in januari, op 48-jarige leeftijd, en bassist Sean Malone in december, op 50-jarige leeftijd, waren schokkend en ondenkbaar.

Een van deze sterfgevallen zou op zichzelf ondenkbaar zijn geweest. Beiden braken in hetzelfde jaar bijna het overlevende lid Paul Masvidal. Maar de kiem van een vierde CYNIC full-length bestond al lang voor hun heengaan en de gitarist drong door een waas van verdriet en ongeloof heen. "Ik wilde deze plaat maken direct na ‘Kindly Bent to Free Us’”, zegt Masvidal. “Ik stond te popelen om erin te vliegen en was hyper-creatief. En toen implodeerde alles.”

Cynic Ascension Codes

CYNIC's nieuwste release ‘Ascension Codes’ is een opmerkelijk verreikend werk, en als niets anders, een duidelijke indicatie dat ze op een plaats van meesterschap zijn beland. Het album fungeert, paradoxaal genoeg, als zowel zwanenzang als wedergeboorte.

‘Ascension Codes’ is misschien wel het meest etherisch klinkende CYNIC album tot nu toe, maar het is ook zwaarder dan hun vorige langspeler ‘Kindly Bent to Free Us’. De uitgebreide line-up is zeker verantwoordelijk voor de verregaande reikwijdte van het album.

'Ascension Codes' kan worden besteld in de Season of Mist e-shop, bij CYNIC Bandcamp en de officiële CYNIC winkel. Het album is HIER te streamen/downloaden.