... / Story's / Actueel / DÅÅTH tekent bij Metal Blade en brengt eerste single in 12 jaar uit
Actueel

Updated 23/02/2023

Actueel

DÅÅTH tekent bij Metal Blade en brengt eerste single in 12 jaar uit

Metal Blade heeft vandaag aangekondigd dat DÅÅTH bij het label heeft getekend. De 'experimental/progressive' death metalband uit Atlanta, Georgia gooit er meteen een nieuw nummer tegenaan, het eerste teken van leven na 12 (!) jaar stilte.

“Na een onderbreking van 12 jaar waren we het erover eens dat als we DÅÅTH terug zouden brengen, we het meteen goed moesten doen”, aldus de band. “Daarom zijn we blij om aan te kondigen dat we hebben getekend bij Metal Blade. Een betere combinatie kan niet. We gaan dit ten volle benutten en laten niets en niemand ons in de weg staan. Als je niet alles uit de kast haalt, wat heeft het dan voor zin?”

De band begon in 1999 en bleef iets meer dan een decennium bezig voordat ze een pauze namen in 2011. In die tijd bracht DÅÅTH vier studioalbums uit: ‘Futility’ (2004), ‘The Hinderers’ (2007), ‘The Concealers’ (2009) en ‘Dååth' (2010). Het gezelschap uit Atlanta tourde over de hele wereld met bands als Dark Funeral, Naglfar, Zyklon, Dragonforce, Goatwhore, Chimaira, Throwdown, Dying Fetus en Devildriver. In hun tijd slaagde DÅÅTH erin om wereldwijd een uitgebreide fanbase te creëren met hun unieke, experimentele death metal.

Daath

DÅÅTH - Fotoconcept: Alex Morgan

DÅÅTH is nu terug met een vernieuwde line-up én een nieuwe single: ‘No Rest No End’. De track bevat gastsolo's van Rafael Trujillo (Obsidious, ex-Obscura) en Spiro Dussias, werd gemixt door Jens Bogren (Sepultura, At The Gates, Kreator, Dimmu Borgir) en gemasterd door Tony Lindgren (Enslaved, Katatonia, Leprous, Wardruna). Andrew Wade (A Day To Remember, Motionless In White, Wage War) nam de vocale productie voor zijn rekening.

Meest ambitieuze nummer ooit

"'No Rest No End' is de reden dat DÅÅTH terug is", vertelt gitarist Eyal Levi. “Toen het schrijven begon, was ik op zoek naar het bewijs dat we het nog in ons hadden. Het laatste wat ik wil is muziek uitbrengen die klinkt als een slechte cover van onze backcatalogus. Toen dit nummer klaar was, bleek duidelijk dat we moesten doorzetten. 'No Rest No End' is het toppunt van alles wat ik met deze band wilde doen. De volledige line-up draait op volle toeren met verpletterende riffs, maximaal georkestreerd, een aanstekelijk refrein, krankzinnige solo's, mijn favoriete metaldrummer, barokke waanzin, cleane gitaren en een ongelooflijke mix. Het is het meest ambitieuze nummer dat we ooit hebben geschreven of opgenomen. En we zijn nog maar net begonnen.”

Zanger Sean Z voegt eraan toe: “De eerste keer dat ik 'No Rest No End' in demo-vorm hoorde, werd ik weggeblazen! Ik wist meteen precies wat ik vocaal wilde doen. Het nummer is een meesterwerk, bedoeld om gehoord te worden, én om luid gespeeld te worden.”