... / Story's / Actueel / DOWN gesignaleerd in de studio - Nieuw werk op komst?
Actueel

Updated 29/12/2023

Actueel

DOWN gesignaleerd in de studio - Nieuw werk op komst?

Op 28 december '23 deelde gitarist Kirk Windstein een foto van hem en mede-gitarist Pepper Keenan in de studio met de mededeling dat ze samen ‘twee DOWN-nummers hadden geschreven’. In een gesprek dat de Amerikaanse heavy metal zender Loaded Radio afgelopen oktober met Kirkstein had, vertelde Windstein eerder al dat DOWN in de nabije toekomst nieuwe muziek zou gaan schrijven en opnemen. Wanneer precies nieuw werk onze kant uitkomt, is voorlopig nog gissen.

Down

Inmiddels is het bijna tien jaar geleden dat DOWN de ‘Down IV - Part Two’ EP uitbracht. Gitaristen Pepper Keenan (Corrosion of Conformity) en Kirk Windstein (Crowbar), drummer Jimmy Bower (Eyehategod, ex-Crowbar en tal van andere bands) en bassist Pat Bruders (ex- Goatwhore en -Crowbar) focusten daarna op hun eigen carrière, terwijl zanger Philip H. Anselmo de wereld verblijdde met de terugkeer van Pantera.

“Tijdens een gezamenlijk concert deze zomer gaf Phil aan dat hij bijzonder blij was met de reünie, maar verder geen eigen band heeft”, vertelt Windstein. “Hij had een paar dagen voordien gesproken met Keenan en vernomen dat C.O.C. na enkele optredens in november niet meteen iets om handen had. Zelf ga ik met Crowbar pas in februari 2024 opnieuw aan de slag, dus er was wel wat tijd om samen iets te doen.”

Foto: Windstein en Keenan in de studio - © Kirk Windstein

2024 ... of 2025?

Phil Anselmo Down 2014 Billboard 650 (1)

De ‘supergroep’ DOWN (Foto © Mark Weiss / Getty Images) ontstond in 1991 en releasde tot nu toe drie studioalbums (‘NOLA’ – 1995, ‘Down II: A Bustle In Your Hedgerow’ – 2002 en ‘Down III: Over The Under’ – 2007) en twee EP’s (‘Down IV – Part I’ – 2012 en ‘Down IV – Part II’ – 2014). De recentste live samenwerking dateert van de zomer van 2022 toen de band een handvol shows speelde in de VS en Europa. Of er in 2024 daadwerkelijk nieuw materiaal verschijnt, laat de gitarist in het midden. “We hebben we het erover gehad om een soort van cover-song EP te maken. We hebben wel honderd nummers op tafel gegooid, maar we kunnen er geen kiezen. Dus voor mij is het makkelijker om gewoon te zeggen: “Hé, jongens, laten we samenkomen en gewoon wat schrijven. Dan komen we met zes nummers en maken we een EP”. Dus ik hoop dat dit in 2024 of misschien 2025 gaat gebeuren ...”