... / Story's / Actueel / EARTHSIDE delen video voor ‘Pattern of Rebirth’ ft. AJ Channer (Fire From The Gods)
Actueel

Updated 28/09/2023

Actueel

EARTHSIDE delen video voor ‘Pattern of Rebirth’ ft. AJ Channer (Fire From The Gods)

De track staat op het aankomende nieuwe studio-album van de band ‘Let The Truth Speak’ dat op 17 november uit komt op Music Theories / Mascot. ‘Pattern of Rebirth’ komt kort nadat gitarist/toetsenist Jamie van Dyck van Earthside aankondigde dat hij werd behandeld voor teelbalkanker. De operatie van Jamie is goed verlopen en hij is momenteel aan het herstellen voor Earthside’s twee optredens op Euroblast Festival in Duitsland en Progpower Europe in Nederland.

In tegenstelling tot de andere nummers van het album gaf cinematic rockband EARTHSIDE voor het eerst in de discografie van de band de vrije hand aan één van hun getalenteerde gastvocalisten – Fire From The Gods’ frontman AJ Channer – om alle melodieën te componeren en alle teksten te schrijven. Afgezien van een kleine inbreng van de leden van EARTHSIDE, is dit in wezen AJ’s onvervalste creatieve reactie op het horen van het instrumentale werk van de band. Het resulteerde in een rauwe track waar AJ het verdriet van het verlies van zijn vader verwerkt en zingt vanuit het perspectief van zijn vader. AJ Channer: "Ik ben een grote fan van prog bands en toen deze samenwerking werd voorgesteld moest ik er wel opspringen. Ik wil mijn liefde betuigen aan Earthside voor hun genialiteit en het feit dat ik mezelf mocht uiten op deze track. Deze was voor mijn vader.”

Earthside

Sociaal bewuste ziel

Oorspronkelijk dacht de band dat ‘Pattern of Rebirth’ in zijn instrumentale vorm niet op het album paste, maar nadat AJ zijn zangpartijen op had genomen vond de band dat de universaliteit van de thema’s die AJ overbrengt bij het zingen vanuit zijn vaders perspectief goed paste in de bredere context van de ervaring van het mens zijn en het zoeken naar waarheid. “AJ is een sociaal bewuste ziel die gepassioneerd een standpunt inneemt zonder een kant te kiezen", zegt Jaimie van Dyck over de beslissing om Channer de zangpartijen van de nummers te laten componeren, "Hij is een ‘vereniger’ en hij stelt onrecht aan de kaak, ongeacht wie er fout zit of wie er onrecht wordt aangedaan. En naast het feit dat we houden van de warmte en het karakter van zijn stem in zijn werk met Fire From The Gods, voelden we ons overtuigd om zijn boodschap in onze muziek en in de grotere boodschap van dit album op te nemen."

Prachtige waanzin

Earthside Hoes

Acht lange jaren na de release van hun debuutalbum ‘A Dream in Static’ (2015) bevonden de idealistische denkers in EARTHSIDE zich in een geheel andere wereld ... of misschien was het een wereld die een stuk eerlijker en meer losgeslagen was dan waar zij en vele anderen op hadden gerekend. "Die plaat vernietigde bijna onze levens en vriendschappen", vertelt toetsenist Frank Sacramone. "Het is waanzin, maar het is prachtig."

"’A Dream In Static’ was meer een *ik* album", reflecteert gitarist Jamie van Dyck. "Ieder van ons hield zich op zijn eigen manier bezig met onderwerpen als zelfontplooiing en de angst om het nooit helemaal te worden. ‘Let The Truth Speak’ richt zich echter op het *wij*.

Tracklist

  1. But What If We're Wrong (feat. Sandbox Percussion)
  2. We Who Lament (feat. Keturah)
  3. Tyranny (feat. Pritam Adhikary of Aarlon)
  4. Pattern Of Rebirth (feat. AJ Channer)
  5. Watching The Earth Sink
  6. The Lesser Evil (feat. Larry Braggs & Sam Gendel)
  7. Denial's Aria (feat. Keturah, VikKe & Duo Scorpio)
  8. Vespers (feat. Gennady Tkachenko-Papizh & VikKe)
  9. Let The Truth Speak (feat. Daniel Tompkins/TesseracT & Gennady)
  10. All We Knew And Ever Loved (feat. Baard Kolstad/Leprous)