... / Story's / Actueel / EARUPT haalt inspiratie uit ‘Het Niets’ – Nieuw album ‘Nihilosophy’ is nu uit
Actueel

EARUPT haalt inspiratie uit ‘Het Niets’ – Nieuw album ‘Nihilosophy’ is nu uit

De Belgische groove / progressive metalband EARUPT is na een relatief rustige periode klaar met de opvolger van ‘Elements’, hun tweede album dat in 2019 uitstekende kritieken wist te oogsten. Op het eerste zicht klinkt de titel ‘Nihilosophy’ wat vreemd in de oren. Frontman Hendrik Vanhoutte licht een tip van de sluier.

“Nihilosofie is de wetenschappelijke studie of interpretatie van ‘het niets’, een begrip dat zowel vaag als verrassend aangrijpend is. In zekere zin kun je zeggen dat alles ofwel volledig nuttig ofwel volledig zinloos is. Alles kan niets zijn en niets kan alles zijn.”

Met dit concept in het achterhoofd lieten de groove prog-metallers van EARUPT hun creativiteit de vrije loop. Het resultaat daarvan horen we op hun derde album ‘Nihilosophy’ dat qua stijl sterk aanleunt bij de eerder verschenen albums ’Belief/Relief’ (2013) en ‘Elements' (2019), maar nog dieper gaat. “We hebben nieuwe elementen in onze sound opgenomen. Enerzijds omdat ze makkelijk in het plaatje passen, maar ook en vooral om verrassende indrukken achter te laten”, geeft de band ons mee.

1696019659150

EARUPT anno 2023: (vlnr) Walter Snoeck (gitaar), Tom Kielemoes (gitaar), Hendrik Vanhoutte (zang) en Heinz Decraeye (live-basgitaar)

Een mooi afscheidscadeau

Drie hoofdrolspelers hebben samen de plaat geschreven en opgenomen. Gitaristen Tom Kielemoes en Walter Snoeck zorgden voor de opnames en de basisarrangementen. Zanger Hendrik Vanhoutte voegde daar zijn zanglijnen aan toe en droeg zijn steentje bij aan de verdere bewerking van de elf tracks. “Sommige ideeën dateren al van voor de pandemie, waarbij we verplicht waren op afstand aan de nummers te werken. Na de coronaperiode was het tijd om de fundamentele ideeën uit te voeren en te verfijnen. De destijds opgenomen basisdrums werden vervolgens omgezet naar meer conventionele drumpatronen door ex-bandlid Thijs Lammertyn, die ons op die manier met een schitterend afscheidscadeau heeft bedacht.”

Van iets naar … niets

Inhoudelijk gaf het trio zijn eigen persoonlijke draai aan het concept. “Je wordt geboren met niets en als je sterft vertrek je met niets”, besluit Hendrik. “Elke dag worden dingen tot niets gereduceerd door oorlogen, natuurrampen, ziektes, etc. Nummers als ‘Phoenix’, ‘Man Or Machine’, ‘Age Of Anarchy’ en ‘Casting Shadows In The Dark’ gaan daar over... ze handelen over dood, verandering, destructie en geweld, leven aan de rand van de maatschappij, ... Kortom: thema's uit het dagelijks leven.”

Tracklist

Kopie Van Earupt Nihilosophy Front
 1. Man Or Machine
 2. Phoenix
 3. Devil Inside
 4. Nihilosophy
 5. Casting Shadows in the Dark
 6. Rain On Me
 7. Spark
 8. Set Fire to a Rainbow
 9. Screaming Ego Pain
 10. Re-enactment of the Past
 11. Age of Anarchy

Ex-Haken bassist Tom MacLean stond borg voor de mix. Huidig Haken-gitarist Charlie Griffiths leverde de gitaarsolo voor het nummer ‘Phoenix’.

'Nihilosophy' is beschikbaar op alle digitale platforms en kan HIER besteld worden of bij een van de bandleden.