... / Story's / Actueel / GOD IS AN ASTRONAUT viert 20ste verjaardag met live studioalbum van debuutplaat
Actueel

GOD IS AN ASTRONAUT viert 20ste verjaardag met live studioalbum van debuutplaat

Op vrijdag 15 juli 2022 pakken de Ierse postrockers van GOD IS AN ASTRONAUT uit met een speciaal jubileumalbum om hun 20-jarig bestaan te vieren. ‘The Beginning Of The End’ is een live studioalbum, opgenomen in de Windmill Lane Recording Studio in Dublin, Ierland op 3 oktober 2021, met nieuwe versies van de songs van hun debuut.

Op de plaat staan moderne adaptaties van alle nummers van hun debuutalbum ‘The End Of The Beginning’ dat in 2002 verscheen. Elke song onderging evolutionaire veranderingen tijdens de talrijke liveoptredens van de band, maar de originele melodieën en songwriting blijven mooi doorschijnen. Vandaag lanceert de band een gloednieuwe muziekvideo van de klassieker Route 666. De nieuwe (live) studioversie begint met een dark wave beat en neemt de luisteraar vervolgens mee op een trip langs de bovenaardse geluiden waar GOD IS AN ASTRONAUT al twee decennia lang in grossiert.

GIAA

“‘Route 666’ is het oudste nummer van de band en werd geschreven in 1999, nog voor er sprake was van God Is An Astronaut”, geeft zanger / gitarist Torsten Kinsella mee. "Destijds kwamen mijn broer Niels (bassist) en ik met de titel en het onderwerp op de proppen nadat we de Amerikaanse ‘televangelist’ Don Stewart ‘het gebed voor de welvaart’ op tv zagen brengen, wat we tegelijk belachelijk en humoristisch vonden. Toen we in de beginjaren ‘Route 666’ live speelden, gebruikten we enkele oude filmfragmenten uit de horrorfilm ‘The Devil Rides Out’ uit 1968. Onnodig te zeggen dat de hele sfeer satirisch was.”

Technische vooruitgang

Met hun aanstaande release biedt GOD IS AN ASTRONAUT een sonische momentopname van de evolutie die de Ierse post-rockband gedurende twee decennia heeft doorgemaakt. Nummers zoals ‘From Dust To The Beyond’, ‘Coda’ of ‘Route 666’ steken in een nieuw jasje dat geleidelijkaan ontstaan is tijdens de live-optredens van de band. Ook de technische vooruitgang is duidelijk hoorbaar in de songs. Oorspronkelijk werd op ‘The End Of The Beginning’ enkel gebruikgemaakt van een keyboard-sequencer en een Akai S3000-sampler. 20 jaar later grijpt de band op ‘The Beginning Of The End’ de kans om de songs nieuw leven in te blazen met nog meer gevoel en expressie in de muziek.

GIAA2

In de huidige donkere tijden kan de release van ‘The Beginning Of The End’ niet relevanter zijn. Oorlogsthema's zijn opvallend duidelijk aanwezig in nummers zoals het eerder genoemde ‘From Dust To The Beyond’ en het titelnummer van het album ‘The End Of The Beginning" - naar een citaat dat tijdens de Tweede Wereldoorlog aan premier Winston Churchill werd toegeschreven. Beïnvloed door de chaos en zinloosheid van oorlog worden deze thema's ook weerspiegeld op de hoes van het album, gemaakt door de band in samenwerking met artiest David Rooney. Met een beeld van door oorlog verscheurde concertzaal en een piano vormt de hoes een uitdagende boodschap die weerspiegelt dat de kracht van muziek oorlog en tijd overstijgt. "‘From Dust To The Beyond’ is geschreven in 2002 en geïnspireerd door de zinloze oorlogen uit het verleden en hoe we gedoemd zijn onze fouten te herhalen. En ironisch genoeg zien we nu hetzelfde opnieuw gebeuren", voegt Kinsella daar nog aan toe.