... / Story's / Actueel / HELFRÓ duikt in de duistere krochten van de menselijke geest - Nieuw single ‘Fláráð Fræði’ nu uit
Actueel

Updated 07/10/2023

Actueel

HELFRÓ duikt in de duistere krochten van de menselijke geest - Nieuw single ‘Fláráð Fræði’ nu uit

De IJslandse blackened death metalband HELFRÓ is terug met hun tweede album ‘Tálgröf’, een project geïnspireerd door de duistere krochten van de menselijke geest. De ziekte van de mensheid wordt verkend door middel van intense ritmische passages, waarbij de extremiteiten van traditionele death metal samensmelten met sombere, introspectieve lyrische overtuigingen. ‘Tálgröf’ komt uit op 1 december 2023 via Season of Mist. Op het eerste nummer 'Fláráð Fræði' komt deze fusie perfect tot leven.

De reis van HELFRÓ begon toen drummer/gitarist/zanger en songschrijver Ragnar Sverrisson zijn muzikale visioenen tot leven wilde brengen. Hij liet zich inspireren door de guurheid van de IJslandse winters, de mystiek van de natuur en de chaos van de menselijke ervaring. HELFRÓ'S debuutalbum, met de toepasselijke titel ‘Helfró’, werd uitgebracht in 2020 en betekende de officiële intrede van de band in de wereld van de extreme metal. Met een niet aflatend spervuur van blast beats, verpletterende riffs en beklijvende melodieën, toonde het album hun vermogen om agressie en sfeer naadloos in elkaar te laten overvloeien.

Helfro1

Foto: Void Revelations

Nog meer heftigheid

Met de komst van het tweede album ‘Tálgröf’ kunnen luisteraars nog meer heftigheid verwachten, want HELFRÓ duikt dieper het death metal territorium in terwijl ze niet te ver afdwalen van de kenmerkende ijskoude tremolo riffs die kenmerkend zijn voor hun vorige werk. Het nieuwe album wordt gekenmerkt door zijn woestheid, maar heeft ook introspectieve en tot nadenken stemmende thema's, die de bereidheid van de twee bandleden – naast Ragnar maakt ook Simon Thorolfsson (gitaar, bas, zang) deel uit van de band – weerspiegelen om de diepten van de menselijke ervaring te verkennen.

Duistere, zieke entiteit

Op het eerste nummer 'Fláráð Fræði', wat ‘misleidende theorieën’ betekent, komt de fusie van elementen tot leven met death metal blast beats die culmineren in donkere melodieën terwijl de diepten van de menselijke geest worden verkend. "Het tekstuele thema gaat over een duistere, zieke entiteit die de oorsprong van zijn kwade, opdringerige gedachten probeert te achterhalen", legt Ragnar uit. "Maar het wordt alleen maar zieker naarmate het meer leert."

Tracklist

Helfro2 (1)
  1. Jarteikn
  2. Fláráð Fræði
  3. Fangelsaður í Tilvist að Eilífu
  4. Þögnin Ytra, Kyrrðin Innra
  5. Guðlegt Réttlæti
  6. Sindur
  7. Ildi Óhreins Anda
  8. Traðkandi Blómin í Eigin Hjartagarði
  9. Minning um Morðingja