... / Story's / Actueel / JAMES RIVERA gaat new wave tour op met coverplaat
Actueel

Updated 27/06/2023

Actueel

JAMES RIVERA gaat new wave tour op met coverplaat

Onder leiding van de iconische Helstar-zanger James Rivera brengt JAMES RIVERA'S METAL WAVE het album ‘New Wave Gone Metal’ uit op 28 juli 2023 via Massacre Records. Op de nieuwe langspeler staan donkere, epische ‘metal’ coverversies van nummers van enkele van de grootste bands uit het new wave/dark wave-tijdperk.

"Tot op de dag van vandaag hou ik nog steeds van elk van deze nummers in de originele vorm”, vertelt James. “Nu we ze op onze eigen metal manier hebben gedaan, moet ik wel toegeven dat het moeilijk is om ernaar te luisteren zoals ze toen waren. Als je deze new wave klassiekers eenmaal in de metal wave stijl hoort, kun je er nooit meer op dezelfde manier naar luisteren!"

James Rivera (Color) By Sandra Olivia Soliz

Om ons alvast warm te maken voor het full album, heeft de band vandaag een voorproefje van hoe metal wave klinkt vrijgegeven in de vorm van een videoclip voor hun eerste single, een cover van de Depeche Mode-klassieker ‘Black Celebration’. "De song is een grappig verhaal, maar ook gedenkwaardig en het begin van mijn passie voor dark wave", onthult James. "In de nazomer van 1985, toen we net klaar waren met het opnemen van ‘Remnants Of War’ met Helstar, was er een pretpark hier in Houston genaamd Astroworld/ Six Flags en daar gaven ze gratis concerten. Als je een kaartje kocht voor het park, kon je daarna naar het concert. In die tijd was het als metalhead taboe om naar dat soort muziek te luisteren (en omgekeerd). Je kreeg praktisch op je donder van je eigen bende metalheads. Maar nog meer wilden we de nerdy new wavers terroriseren met onze denim vesten met metalpatches van Venom’s ‘Welcome to Hell’ op onze rug."

Zwart en doodsbleek

2 James Rivera By Sandra Olivia Soliz

James vervolgt: "We komen die dag het concertterrein op en Larry Barragan (gitarist bij Helstar en ook nu weer van de partij bij JAMES RIVERA'S METAL WAVE) draait zich naar me toe en zegt: "Wow dude! Deze mensen zien er doodser uit dan wij!" Iedereen was van top tot teen in het zwart én doodsbleek! Alsof dat nog niet genoeg was, maakte Depeche Mode zich net klaar om het podium te betreden. Het podium was helemaal zwart, hun intro begon, de mist was massaal en er hing een enorm wit laken voor het podium. Jaren later ben ik er achter gekomen dat dit een kabuki-drop wordt genoemd. We plannen trouwens om er een te gebruiken als we kunnen voor het begin van onze metal wave shows. Plots gingen rode lichten aan en zag je alleen nog maar vier zwarte silhouetten terwijl ze het griezelige begin van ‘Black Celebration’ speelden. Toen de beat aansloeg, viel de kabuki weg en … daar was de band! We waren meteen gevloerd! Het was alsof je een King Diamond show zag, maar dan in een dark wave versie! Sindsdien ben ik verliefd op deze band … En de rest is geschiedenis.”

Tracklist

JR1
  1. Black Celebration (Depeche Mode)
  2. Love My Way (The Psychedelic Furs)
  3. Lovesong (The Cure)
  4. Shock The Monkey (Peter Gabriel)
  5. Black Planet (The Sisters Of Mercy)
  6. Everybody Wants To Rule The World (Tears For Fears)
  7. Bela Lugosi’s Dead (Bauhaus)
  8. The Killing Moon (Echo & The Bunnymen)
  9. Pet Sematary (Ramones)
  10. Rain (The Cult)

‘New Wave Gone Metal’ verschijnt als CD digipak, ltd. vinyl LP en digitale formaten op 28 juli 2023 via Massacre.

 

Foto's James Rivera: Sandra Olivia Soliz