... / Story's / Actueel / KANONENFIEBER laat de donkerste hoofdstukken uit de menselijke geschiedenis zien
Actueel

KANONENFIEBER laat de donkerste hoofdstukken uit de menselijke geschiedenis zien

Vandaag brengt de Duitse death/black metalband KANONENFIEBER ‘Menschenmühle’ uit, het eerste nummer en video van hun aankomende album ‘Die Urkatastrophe’ dat op 20 september 2024 verschijnt via Century Media. Net als zijn voorganger is ook deze plaat gebaseerd op authentieke verslagen, brieven en andere historische documenten uit de Eerste Wereldoorlog.

KANONENFIEBER is het geesteskind van Noise, die alle instrumenten in de studio opneemt en ook verantwoordelijk is voor het concept van KANONENFIEBER. De band ontstond in 2020 na het doorlezen van het dagboek van zijn overleden overgrootvader dat hij schreef aan de frontlinies tijdens de Eerste Wereldoorlog. Afgezien van herinneringen was het het enige dat nog van hem over was. Een hobbyhistoricus en vriend van Noise had het dagboek overgeschreven uit de originele Sütterlin die als boek aan de oma van Noise - de dochter van zijn overgrootvader - was geschonken. Toen Noise de ijzingwekkende verslagen uit eerste hand doorlas, werd het duidelijk dat hij zijn kunst wilde wijden aan het herdenken van de talloze slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Het concept dat samen met zijn vriend werd opgesteld, is gebaseerd op authenticiteit, met teksten en taalgebruik gebaseerd op verslagen, brieven en andere historische documenten. De bandleden, waaronder Noise en zijn live band, zijn opzettelijk anoniem gehouden, een verwijzing naar het "Graf van de Onbekende Soldaat": monumenten in verschillende landen over de hele wereld die soldaten herdenken die in oorlogen zijn omgekomen. De verschrikkingen van oorlog zijn immers universeel.

Kanonenfieber

De leden van KANONENFIEBER blijven anoniem als eerbetoon aan het Graf van de Onbekende Soldaat - Foto: Stephanie Rifkin

Persoonlijke verschrikkingen

Net als zijn voorganger is ook KANONENFIEBER's tweede album ‘Die Urkatastrophe’ gebaseerd op de Eerste Wereldoorlog. Het is niet de bedoeling om de strijd te verheerlijken, want er is geen glorie in oorlog. Iedereen verliest - hun leven, hun ziel, hun menselijkheid. Oorlog wordt vaak op een abstracte manier afgebeeld, door middel van cijfers en statistieken. KANONENFIEBER wil de verhalen van de naamlozen en de gezichtslozen vertellen om een kleine glimp op te vangen van hun persoonlijke verschrikkingen, en daarmee van de grootschaliger verschrikking voor de mensheid als geheel. "De Eerste Wereldoorlog versnelde het pad naar de moderniteit en wordt beschouwd als de "Die Urkatastrophe" (= "oerkatastrofe") van de 20e eeuw, die werd gekenmerkt door oorlogen, geweld en ontheemding”, vertelt Noise. “Ongeveer 17 miljoen mensen, soldaten en burgers, verloren het leven, grote delen van Europa werden verwoest en onopgeloste problemen bleven achter, wat tot verdere gewelddadige conflicten leidde. Dit album is opgedragen aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, zodat ze niet vergeten worden. Moge hun lot een waarschuwing zijn voor alle volgende generaties, zelfs na meer dan 100 jaar."

Creatieve muzikale mozaïek

Kanonen2

De black en death metal van KANONENFIEBER is niet alleen bedoeld om te entertainen, maar ook om op te voeden en ons bewust te maken van de verheerlijking van oorlog. ‘Die Urkatastrophe’ werd opgenomen met Kristian Kohle (Powerwolf, Aborted, Benighted en vele anderen) in de Kohlekeller Studio. Gitarist Maik Weichert van HEAVEN SHALL BURN speelt mee op het nummer ‘Waffenbrüder’.

"We hebben hard gewerkt om de Kanonenfieber sound naar een hoger niveau te tillen”, geeft Kristian Kohle aan. “Deze is zonder twijfel agressiever, dieper en intenser dan alles wat ze eerder hebben gedaan."

Commentaar van Maik Weichert: "Kanonenfieber elektriseert mij als muzikant en als historicus. De meedogenloze muzikale kracht en melodie en het gedetailleerde werk met authentieke bronnen zijn echt iets heel bijzonders in deze vorm. Geen platte clichés of oppervlakkige provocaties, maar een zeer creatieve muzikale mozaïek met een duidelijke houding die ons een van de donkerste hoofdstukken uit de menselijke geschiedenis laat zien."

Live data

24/08/24 - Tivoli Vredenburg, Utrecht

24/11/24 - De Helling, Utrecht

30/11/24 – DVG Club, Kortrijk