... / Story's / Actueel / KONTINUUM neemt beeldhouwwerk als inspiratie voor song over onze laatste rustplaats op aarde
Actueel

Updated 05/04/2022

Actueel

KONTINUUM neemt beeldhouwwerk als inspiratie voor song over onze laatste rustplaats op aarde

De IJslandse ambient rockband KONTINUUM laat zich graag inspireren door de beeldhouwwerken van de IJslandse kunstenaar Einar Jónsson. Het gloednieuwe nummer 'Hafið Logar' is gebaseerd op zijn standbeeld "Mold (Earth)" dat onze laatste rustplaats in de armen van de aarde verbeeldt.

“Op het moment van schrijven hadden we een andere oorlog in gedachten”, becommentarieert de band de nieuwe track. “IJslands lange geschiedenis van zijn strijd tegen de zee vormde de inspiratie. Een wrede en meedogenloze vijand, waarvan we afhankelijk waren voor ons voortbestaan. Onze reis is altijd voorbestemd om te eindigen, precies daar waar we begonnen zijn. Maar vandaag zit er een andere betekenis in verborgen. Een andere tijd, een andere oorlog, een andere schurk ...”

Kontinuum 011 Web Lilja Draumland

Foto: Lilja Draumland

Ambient, rock en wave

SOM398 Kontinuum 1000X1000px 72Dpi RGB

KONTINUUM, ontstaan in 2010 in Reykjavik, heeft het zeldzame vermogen om donkere muziek te creëren die tegelijkertijd gepaard gaat met een omhelzende warmte en emotionele aantrekkingskracht. Hun derde album 'No Need To Reason' (2018 - HIER integraal te beluisteren), zet de draad verder die gesponnen werd op het vorige full-length 'Kyrr' (2015), maar breidt de mogelijkheden en het bereik van de muzikale horizon van de band uit. Ambient, rock en wave invloeden in combinatie met andere stilistische inspiratiebronnen versmelten tot een melancholisch meesterwerk. Net als het blauwe ijs, de zwarte stranden en andere spectaculaire landschappen van hun Noord-Atlantische thuis, blijft 'No Need to Reason' constant veranderen en verschuiven, terwijl KONTINUUM een onderliggend episch en mythisch thema lijkt te behouden.

De band oogstte open doekjes op verschillende Europese festivals waaronder Roadburn en Eurosonic in Nederland, Summer Breeze in Duitsland, Devilstone in Litouwen en Icelandic Airwaves en het Eistnaflug Festival in hun thuisland.