... / Story's / Actueel / LYBICA, met Killswitch Engage-drummer Justin Foley op gitaar, debuteert met dubbele single
Actueel

LYBICA, met Killswitch Engage-drummer Justin Foley op gitaar, debuteert met dubbele single

LYBICA is een instrumentale band uit Zuid-Florida die gitaarmelodieën combineert met een stevige ‘metal crunch’. Het viertal, met Killswitch Engage-drummer Justin Foley op gitaar, heeft als voorsmaakje op hun debuutplaat de dubbele single ‘Palatial’ en ‘Ferment’ gedeeld. Het full album wordt later dit jaar uitgebracht via Metal Blade.

“Beide tunes zijn vroege nummers die ontstaan zijn toen we voor het eerst zijn begonnen met jammen”, vertelt Foley. “Het is passend dat dit ook de eerste tracks zijn die we met iedereen delen. Ik denk dat ze perfect samenvatten waar het bij ons allemaal om draait: luid mengen met zacht, heavy met leuke hooks."

Lybica Photo 2022

Foto: @whoisjazel @blackcardfilms

Weg van de drumkit

Het verhaal van LYBICA gaat terug tot 2020 toen het Justin Foley duidelijk werd dat hij een poosje niet veel tijd met zijn normale bandleden zou doorbrengen. Quarantainedagen moesten nog steeds goed besteed worden en hij had aan enkele demo's gewerkt die hij uiteindelijk besloot te delen met een paar lokale vrienden in Zuid-Florida. "Ik had een heleboel dingen geschreven die niet helemaal in de traditionele songstructuren pasten", aldus Foley. "En ik ben altijd aangetrokken geweest tot bands waar de instrumenten voor hooks zorgen, in plaats van te vertrouwen op een tekst. Het leek me een goed moment om iets nieuws te beginnen en te kijken waar het naartoe zou kunnen gaan."

Die ‘vrienden’ zijn collega-muzikanten Doug French (Gravel Kings) en Joey Johnson (Gravel Kings, Barriers Now Bridges, Days Spent). Foley en French - beiden drummers - spraken vaak over het proberen van iets anders waardoor ze alle twee achter de drumkit vandaan konden komen. "Ik heb altijd al een snaarinstrument willen spelen,", zegt French, "en bas voelde natuurlijk aan, omdat het de andere helft van de ritmesectie is."

Johnson raakte in zijn jeugd sterk beïnvloed door vroege punk en vervolgens door zowel hardcore als metal. "Mensen spraken me eerder al aan over Justin. Toen we elkaar ontmoetten via wederzijdse vrienden, klikte het meteen toen we begonnen te praten over instrumentale muziek."

Dubbele single

Lybica Palatial Ferment

Toen French en Johnson de demo's van Foley ontvingen, waren ze erg te spreken over wat ze hoorden. Gedurende een aantal maanden e-mailden ze met zijn drieën muziek heen en weer terwijl ze de partijen leerden. Foley en French deden dat op instrumenten - respectievelijk gitaar en bas – waarmee ze geen ervaring hadden. Ze begonnen dan samen te spelen met de drumtracks van de demo's die door de PA-luidsprekers schalden. Het duurde niet lang of ze hadden genoeg muziek voor een volledige plaat, terwijl ook de muzikale richting die de band uitwilde, vorm begon te krijgen. Het trio rekruteerde in december 2021 Chris Lane (A Brilliant Lie) om hun ‘drummervacature’ in te vullen.

Met de band nu compleet is het tijd om de wereld kennis te laten maken met LYBICA via de dubbele single ‘Palatial’/‘Ferment’ en de video voor eerstgenoemde song. Het full album wordt later dit jaar uitgebracht via Metal Blade.

Afrikaanse wilde kat

Het stichtende trio ontdekte al snel dat ze naast muziek nog iets anders gemeen hadden. "Wij drieën zijn behoorlijk grote kattenmensen", merkt Foley op. "Dus het was alleen maar logisch om de band LYBICA te noemen." De lybica is een kleine Afrikaanse wilde kat en wordt algemeen beschouwd als de peetvader van de moderne huiskat. Het is de eerste bekende katachtige soort die door mensen gedomesticeerd werd.