... / Story's / Actueel / LYNYRD SKYNYRD herdenkt halve eeuw Southern Rock met de verzamelbox ‘Fyfty’
Actueel

LYNYRD SKYNYRD herdenkt halve eeuw Southern Rock met de verzamelbox ‘Fyfty’

Op 13 oktober zal Geffen/UMe Recordings ‘Fyfty’ uitbrengen, een 4CD/digitale boxset ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de blijvende nalatenschap van Lynyrd Skynyrd. De 50 nummers op ‘Fyfty’ vertegenwoordigen het beste wat de band sinds het begin heeft uitgebracht. Je kan er alle tijdperken van Skynyrd terugvinden, van de wortels van de groep, door middel van hun vroege Muscle Shoals-opnames uit 1970, een overvloed aan iconische nummers die de letterlijke soundtrack van de jaren '70 bepaalden, evenals live fragmenten van de historische tribute-show uit 1987 die de reünie van de band in gang zette, tot het latere tijdperk.

Het verhaal van Lynyrd Skynyrd is een verhaal van triomf te midden van tragedies. Na vijf jaar op kleine podia te hebben getoerd onder verschillende namen en met wisselende line-ups, werd de band in 1969 officieel Lynyrd Skynyrd. Skynyrd besteedde jaren aan meedogenloos toeren en maakte al vroeg in zijn carrière onuitwisbare nummers als ‘Sweet Home Alabama’ en het opus ‘Free Bird’ - deze laatste op ‘Fyfty’ vertegenwoordigd via een niet eerder uitgebrachte live versie uit 1976. Deze en andere iconische Skynyrd-nummers als 'What's Your Name', 'Gimme Three Steps', 'Simple Man', 'Call Me The Breeze' en ‘That Smell’ hebben er allemaal toe bijgedragen dat de band halverwege de jaren '70 een van Amerika's grootste acts werd.

Lynyrd Skynyrd @ GMM 2019 © Rudy De Doncker

De zegetocht van de groep stopte abrupt en tragisch op 20 oktober 1977, toen het vliegtuig dat Skynyrd naar zijn volgende show in Baton Rouge, Louisiana bracht, neerstortte in een bos in Mississippi, waarbij drie bandleden om het leven kwamen: zanger Ronnie Van Zant, gitarist Steve Gaines, en achtergrondzangeres Cassie Gaines. Gitaristen Gary Rossington en Allen Collins, bassist Leon Wilkeson, toetsenist Billy Powell, drummer Artimus Pyle en achtergrondzangeres Leslie Hawkins raakten allemaal ernstig gewond, maar overleefden het allemaal. Als resultaat hield Lynyrd Skynyrd tien jaar op te bestaan.

De reünie in 1987, wat een eenmalige tribute-tour had moeten zijn, was verrassend en controversieel. Tot de groep het podium betrad. Met jongere broer Johnny Van Zant nu vooraan - van wie Ronnie anderen had verteld dat hij de beste zanger in de familie was - werd Lynyrd Skynyrd opnieuw een formidabele kracht, bracht tot nu toe nog negen studioalbums uit en bleef doen waar ze goed in zijn. Skynyrd verwelkomde ook een groot aantal extra bandleden in de gelederen om de fakkel te dragen terwijl anderen overleden - namelijk Collins in 1990, Wilkeson in 2001, Powell in 2009, origineel gitarist Ed King in 1996 en meest recentelijk, Gary Rossington , het laatste mede-oprichtende lid, in maart 2023.

Lynyrd Skynyrd gaat nog steeds door met zijn huidige line-up en heeft onlangs de krachten gebundeld met de spirituele zuidelijke broeders van ZZ Top voor een co-headliner-tour - slim genaamd ‘The Sharp Dressed Simple Man Tour’ – die deze zomer langs 22 steden in Noord-Amerika trekt.

Fyfty

De nalatenschap van Lynyrd Skynyrd omvat een halve eeuw aan materiaal verspreid over 14 studioalbums en talloze compilaties en live-opnamen. "We merken gewoon op wat er om ons heen gebeurt en schrijven liedjes zodat mensen zich ermee kunnen identificeren", merkte Rossington op in de liner notes. “Dat is altijd onze stijl geweest. Dat leerden we van Ronnie [Van Zant]; hij had altijd een geweldige manier om een onderwerp te nemen en er een cool verhaal omheen te schrijven, zodat mensen zich ermee konden identificeren. Dat probeerden we vast te houden.''

Onder de vijftig liedjes op ‘Fifty’ zitten ook twee niet eerder uitgebrachte live tracks. Speciaal is de live versie van 'Gimme Three Steps', opgenomen tijdens de allerlaatste show met gitarist Gary Rossington, in Nashville, Tennessee, op 13 november 2022. Letterlijk Rossington’s zwanenzang.

‘Fyfty’ is gehuisvest in een stevige 12x12-inch box (vinyl formaat), welke een gedetailleerd boekje van 40 pagina's bevat met openingsnotities geschreven door een oude vriend van de band - rockjournalist en regisseur Cameron Crowe - samen met gedetailleerde liner notes en track-by-track analyse door rockjournalist Gary Graff. Daarbovenop veel onuitgebrachte foto's, een visuele kroniek van Lynyrd Skynyrd, zowel toen als nu. Een limited-edition versie van de collectie met een gesigneerde litho zal beschikbaar zijn als een exclusieve release.

Pre-order ‘Fyfty’: https://musicstation.be/products/fyfty-4cd