... / Story's / Actueel / Mysterieuze Oekraïense black metal band DRUDKH streamt volledige nieuwe plaat
Actueel

Wim Vander Haegen

09/11/2022

Updated 09/11/2022

Updated 09/11/2022

Actueel

Mysterieuze Oekraïense black metal band DRUDKH streamt volledige nieuwe plaat

Op 11 november 2022 ligt het nieuwe album 'All Belong To The Night’ van DRUDKH in de winkel. De Oekraïense black metalband geeft fans de kans om het volledige album te streamen via het officiële YouTube kanaal van Season of Mist.

DRUDKH presenteert zich als een universum met Roman Saenko als drijvende kracht. Deze ‘entiteit’, ontstaan in 2002 in Kharkiv, Oekraïne, mag dan wel productief zijn, ze koppelen daar steevast een grote geheimzinnigheid aan vast. Vanuit hun thuisland, dat momenteel vol onzekerheid steekt en verwikkeld is in het politieke getouwtrek waarmee de mensen maar al te bekend zijn, versmelten ze black metal tot een Slavisch geluidstapijt dat op zijn minst uniek mag worden genoemd. Voor DRUDKH is deze regionale strijd niets nieuws. Saenko's greep erop vormt de basis van veel van zijn werk. De man staat met beide benen in deze harde realiteit. Er is geen comfortabele afstand van waaruit hij kan componeren, en we kunnen alleen maar raden hoe het is om vanuit zo'n sfeer van potentieel geweld te werken.

Een verlangende geest

De muziek van DRUDKH heeft altijd het woord gevoerd. Saenko heeft de zelf opgelegde grenzen rond zijn kunst nooit overschreden. Net als bij Darkthrone en Falkenbach zijn er geen liveshows. In tegenstelling tot Mgła, Gaerea en Uada zijn er ook geen figuren achter maskers waar onze verbeelding op kan steunen. Maar er zit een ziel in de muziek van DRUDKH. Een verlangende geest, verwant aan de originele blauwdruk van black metal voor wie anonimiteit zo fundamenteel was. Corpse painted muzikanten, gehuld in somberheid en met mythische bijnamen in plaats van hun (voor)namen, hielpen destijds om black metal aantrekkelijk te maken voor de weinigen die initieel bereid waren het te volgen. DRUDKH gaat hierin nog een aantal stappen verder en de geschiedenis waaruit ze inspiratie halen, staat veel dichter bij ons nu dan de middeleeuwse duisternis van weleer.

Saenko's visie

De band biedt weinig inzicht buiten de muziek en dat laat niet-Oekraïense fans verder of geen weinig keus behalve dan genieten van de muziek. Teksten worden zelden gedrukt of vertaald, de songtitels zijn doorgaans in de moedertaal. Het is onvermijdelijk dat velen een oordeel zullen vellen over Saenko's visie. Reacties zijn evenwel geëvolueerd van het eertijds lasteren van zijn Oekraïense nationalisme naar het vieren daarvan vandaag. Dit wil niet zeggen dat er niet veel oprechte sympathie is voor de benarde situatie van de Oekraïners. Die is er zeker, maar de reis die met dit album is gemaakt, is niet gerelateerd aan het huidige conflict. Wat Saenko op ‘All Belong To The Night’ doet, overschaduwt immers de trends van vandaag. Dat heeft zijn werk overigens altijd gedaan.

Tracklist

SUA127 Drudkh All Belong To The Night 1500X1500px 300Dpi CMYK
  1. The Nocturnal One/ Нічний (10.23)
  2. Windmills/ Нічний (11.30)
  3. November/ Листопад (8.25)
  4. Till We Become the Haze/ Поки Зникнем у Млі (15.32)