... / Story's / Actueel / Mythen en sagen uit de Schotse Hooglanden: SAOR is klaar met nieuwe plaat
Actueel

Updated 25/05/2022

Actueel

Mythen en sagen uit de Schotse Hooglanden: SAOR is klaar met nieuwe plaat

Met de nieuwe single en video ‘Beyond The Wall’ geeft de Caledonische metalband SAOR een tweede voorproefje van het nieuwe album 'Origins' dat op 24 juni 2022 verschijnt via Season of Mist. "Beyond The Wall verwijst naar de Muur van Antoninus die dwars door Schotland liep om de Caledoniërs / Picten op afstand te houden”, geeft frontman Andy Marshall mee. “De song gaat over hun vrijheid, omdat ze niet onder Romeins bestuur stonden, en de schoonheid en het mysterie van het land ‘achter de muur’."

SAOR betekent vrij, vrijblijvend, onbeperkt. Al deze kenmerken zijn inherent aan de muziek van SAOR, de muzikale entiteit aangevoerd door enig lid Andy Marshall. Als een eenzame zwerver die trots de verhalen en mythen van zijn volk, zijn cultuur en zijn regio schreeuwt vanaf de toppen van mistige Caledonische bergen, heeft Andy een eenzaam, maar opvallend inspirerend pad met SAOR gebaand sinds ‘Roots’, zijn eerste album in 2013.

Saor Davidruff 02

Foto: David Ruff

“Er waren veel Scandinavische bands die zongen over hun geschiedenis, cultuur, roots, ... maar er waren geen Schotse bands die dat deden”, herinnert Andy zich de start van zijn carrière. “Ik vond dat een beetje raar omdat we zo'n interessante geschiedenis hebben, en nogal sombere en epische landschappen, net als de Scandinaviërs. Omdat ik opgroeide met traditionele Schotse muziek en een grote fan was van filmsoundtracks, heb ik die invloeden gebruikt en geprobeerd om ze te laten samensmelten met atmosferische black metal, folk metal en andere geluiden. Het was een heel natuurlijke pasvorm voor mij. Ik woon heel dicht bij bergen, prachtige bossen en meren, en ik breng veel tijd door op het eiland Skye, dus je kunt wel raden waar mijn inspiratie vandaan komt. Ik ben ook al van jongs af aan geïnteresseerd in de Schotse geschiedenis. Ik ben geen expert, maar ik haal inspiratie uit het lezen over het verleden en voel me er altijd mee verbonden.”

Caledonian metal

SOM667 SAOR ORIGINS 1000X1000px 72DPI RGB

Vandaag is de man klaar met zijn vijfde full album. Hoewel de muziek van Marshall de voorbije tien jaar geëvolueerd is, getuigt ‘Roots’ opnieuw van de gepassioneerde en bijna visuele manier waarop hij zijn atmosferische hybride van black en folk metal brengt, typisch beschreven als Caledonian metal. En dat doet hij nog steeds in zijn eentje. "Ik speelde vroeger in een aantal lokale bands, maar ik vond het nooit leuk om met andere mensen muziek te schrijven. Er waren te veel meningen en ruzies over de richting van de muziek. Ik heb er altijd de voorkeur aan gegeven alleen muziek te schrijven. Op die manier kon ik mijn muzikale en conceptuele visie gestaag, onverdund en ongeremd verder ontwikkelen. Vrij, vrijblijvend, onbeperkt ..."

Live

In september en oktober trekt SAOR de baan op met GAAHLS WYRD en GAEREA. Bij ons is de 'package' te zien op:

30/09/2022 – Patronaat, Haarlem (NL)

01/10/2022 – L’ Entrepôt, Aarlen (BE)

20/10/2022 – Kavka Zappa, Antwerpen (BE)