... / Story's / Actueel / Nieuw SAXON-album ‘Hell, Fire And Damnation’ uit op 19 januari 2024 - De eerste single vind je hier
Actueel

Nieuw SAXON-album ‘Hell, Fire And Damnation’ uit op 19 januari 2024 - De eerste single vind je hier

Wanneer de internationaal bekende acteur Brian Blessed een proclamatie uitspreekt voor het openingsnummer ‘The Prophecy’, zijn de verwachtingen voor het nieuwste album van Saxon hooggespannen. Wees niet bang, SAXON voldoet aan de verwachtingen op hun 24e studioalbum ‘Hell, Fire And Damnation’ dat begin 2024 uitkomt via Silver Lining Music.

Biff Byford, leadzanger en oprichter, haalt herinneringen op als hem gevraagd wordt naar de titel van de gloednieuwe release van de band."Ik heb dat gezegde al in mijn hoofd sinds ik een kleine jongen was, omdat mijn vader het altijd zei als hij overstuur was.Hij zei altijd: 'Hel, vuur en verdoemenis, wat heb je nu weer gedaan?' als ik zijn kooltuintje overhoop haalde of dingen in de keukentafel kerfde. Het was vroeger een erg 'Yorkshire' gezegde."

Eaw01197fv4 Press Photo Photographer Ned Wakeman

SAXON met uiterst rechts gitarist Brian Tatler – Foto © Ned Wakeman

Strijd tussen goed en kwaad

Het titelnummer dat vandaag is uitgekomen, is een heavy metalklassieker die de tegenstelling tussen goed en kwaad verkent. "Er is zoveel muziek over de hel, de duivel en het occulte dat ik dacht dat het tijd werd dat iemand er eens eentje schreef over de strijd tussen goed en kwaad. Je kunt niet over de duivel zingen zonder ook over ‘de goeie’ te zingen, en het nummer zegt eigenlijk 'maak je keuze'. We moeten allemaal de keuze maken: zijn we slecht of zijn we goed? Het nummer gaat over dat gevecht."

Saxon Press Photo1 Photographer Lea Stephan

SAXON speelt volgend jaar op ALCATRAZ – Foto © Lea Stephan

Andy Sneap

‘Hell, Fire And Damnation’ werd geproduceerd door Andy Sneap (Judas Priest, Exodus, Accept en zelf Priest-gitarist) en Biff Byford. Sneap nam ook de mix en de mastering voor zijn rekening. "Ik denk dat dit album qua geluid één van de beste is die hij heeft gemaakt, en hij heeft veel albums gemaakt", verklaart Biff. "Het heeft een echt rauw, levendig geluid ... als je de totale tijd voor het maken van dit album telt, was het hooguit vier weken... je kunt alles perfect horen, niets is overgecompliceerd, niets is overgecomprimeerd. De gitaargeluiden zijn immens, gewoon geweldige, rauwe gitaargeluiden. En we hebben niet veel overdubs gedaan, het was gewoon spelen."

Brian Tatler

‘Hell, Fire And Damnation’ is het eerste SAXON-album met Brian Tatler op gitaar. De DIAMOND HEAD-gitarist werd eerder dit jaar aangekondigd als vervanger van SAXON-mede-oprichter en -gitarist Paul Quinn. De zang werd opgenomen door Seb Byford (zoon van) in Big Silver Barn, York, de drumpartijen door Jacky Lehmann in Lampes Posthotel Old Cinema Restaurant Der Krug (Duitsland), de gitaren werden ingeblikt opgenomen in Big Silver Barn, York (UK).

Tracklist

Saxon Hellfire And Damnation Cover
  1. The Prophecy
  2. Hell, Fire And Damnation
  3. Madame Guillotine
  4. Fire And Steel
  5. There’s Something In Roswell
  6. Kubla Khan And The Merchant Of Venice
  7. Pirates Of The Airwaves
  8. 1066
  9. Witches Of Salem
  10. Super Charger