... / Story's / Actueel / ALCATRAZ FESTIVAL wint Henri van de Velde Award voor rolstoeltoegankelijke moshpits in VR
Actueel

ALCATRAZ FESTIVAL wint Henri van de Velde Award voor rolstoeltoegankelijke moshpits in VR

De Belgische metalheads van Alcatraz Metal Festival halen samen met A Mad Production de meest prestigieuze designprijs van het land binnen. Met hun "rolstoeltoegankelijke VR moshpits" winnen zij een Henri van de Velde award in de categorie "digital product".

Op Alcatraz wordt ‘toegankelijkheid’ voor iedereen elk jaar naar een hoger niveau getild, onder meer door VR moshpits aan te bieden voor rolstoelgebruikers tijdens liveoptredens. Een adembenemende ervaring voor alle metal-liefhebbers die vanwege hun beperking niet of moeilijk kunnen deelnemen aan de bredere publieksbeleving.

1699546093 2024 Alcatraz 4

Ervaren moshpit-camera-operators filmen tussen het publiek, in de moshpits en in de frontstage - Foto © A Mad Production 

Met behulp van kleine 360-graden camera's en ervaren moshpit-camera-operators wordt er tussen het publiek, in de moshpits en in de frontstage gefilmd. Die beelden worden gemonteerd en in een VR bril gestopt, die vervolgens aan de rolstoelpatiënten wordt aangeboden. Voor de rolstoelpatiënten biedt het een uniek perspectief en is het een adembenemende, soms zelfs emotionele ervaring. Kijkers noemden het "de eerste keer dat VR echt een meerwaarde heeft toegevoegd aan mijn leven."

1699546079 2024 Alcatraz 2 (1)

De beelden worden in een VR bril gestopt en vervolgens aan de rolstoelpatiënten aangeboden - Foto © A Mad Production

Nooit eerder ervaren

Het team brengt de headsets ook backstage, waardoor bandleden een perspectief krijgen dat ze nooit eerder hebben ervaren: hun eigen show, gezien vanuit het midden van de moshpit.

De video's hebben nu ook de aandacht getrokken van andere festivals. "Het is behoorlijk moeilijk om op te vallen in een land met wereldberoemde festivals als Tomorrowland, Dour en Rock Werchter”, aldus Thomas van de Gentse filmstudio A Mad Production. “Maar ik denk eerlijk gezegd dat wat mijn ploeg op Alcatraz heeft gedaan, nooit eerder is gebeurd, en het wordt tijd dat de wereld het ziet."

“We proberen met een exclusieve technologie een heel inclusief verhaal te vertellen”

Laagdrempelig

De vakjury schreef in haar beoordeling over het project: “Alcatraz – muziekbeleving in VR creëert een grote emotionele impact met weinig middelen op een onverwachte plaats zoals een festival. De maatschappelijke relevantie is is groot voor rolstoelgebruikers, een groep die vaak over het hoofd wordt gezien. Bovendien wordt de nieuwe VR-technologie op een laagdrempelige manier ingezet. Tijd om meer van dit soort projecten te zien en die technologie inzetten binnen een maatschappelijk relevant thema.”

Bart Gielen, verantwoordelijke voor de beleving bij ALCATRAZ, is bijzonder blij met de award. “We zijn heel fier op die erkenning. We proberen met een exclusieve technologie een heel inclusief verhaal te vertellen. Het feit dat we vanuit het menselijke perspectief vertrokken zijn, maakt dit verhaal zo sterk.”

Publieksprijs

ALCATRAZ dingt ook nog mee naar de publieksprijs. Stemmen kan nog tot en met 15 december op de website van de Henri van de Velde Awards, of via DEZE LINK.

Alcatraz — Muziekbeleving In VR Square Public Gold Award (1)