... / Story's / Actueel / Nieuwe eclectische trip in de DARKTHRONE odyssee
Actueel

Nieuwe eclectische trip in de DARKTHRONE odyssee

Op 28 oktober 2022 splijten de krochten van de hel open om ‘Astral Fortress’, het nieuwe album van het legendarische black metalduo DARKTHRONE, op de bovengrondse wereld los te laten. “Op koers, weg van alle trends”, orakelt zanger/songschrijver/multi-instrumentalist Fenriz.

Na een eerder matige start als death metalband eind jaren 80 verraste DARKTHRONE de wereld in 1992 met 'A Blaze In The Northern Sky', het album dat de blauwdruk vormde voor wat jaren later furore zou maken als true Norwegian black metal. Ook de twee volgende platen ‘Under A Funeral Moon’ (1993) en ‘Transilvanian Hunger’ (1994), samen met het debuut ook bekend als de "Unholy Trinity”, hielpen mee om de naam en faam van DARKTHRONE te vestigen. Hoewel velen deze onheilige drievuldigheid als het hoogtepunt uit de carrière van het mysterieuze Noorse duo aanstippen, zijn anderen toch een andere mening toegedaan. Het duo Nocturno Culto / Fenriz evolueerde mee met zijn tijd en wist met steeds verfijnder werk - waaronder zelfs een paar door punkrock beïnvloedde albums - zonder evenwel hun ‘black’ DNA te verloochenen tal van andere fans voor zich te winnen.

Darkthrone 2022

Terug naar de hel

Vandaag zet productieve duo Nocturno en Fenriz hun saga onverdroten verder met een (naar eigen zeggen) ‘nieuwe selectie vintage klinkende headbangklassiekers in de maak’. ‘Astral Fortress’ staat gepland voor release via Peaceville op 28 oktober 2022 en is het vervolg van het vorig jaar verschenen opus ‘Eternal Hails’. Met fundamenten in black, thrash, doom en heavy metal dient ‘Astral Fortress’ zich aan als ‘een schijnbaar eindeloze kerker vol heavy metal-invloeden gekanaliseerd door de dynamische riff-machine van Darkthrone’.

“Ted (= de echte naam van Nocturno) heeft zoals gewoonlijk muzikaal zijn eigen ding gedaan en de riffs komen gewoon op me af", vertelt Fenriz. "Ik denk dat we ons sinds ‘Arctic Thunder’ (2016) vooral hebben laten inspireren door onze eigen backcatalogus. Zoals je inmiddels wel weet, praat ik nooit over de teksten of de inspiratie erachter. Ik zou ook nooit willen dat teksten die ik leuk vind van anderen aan mij worden uitgelegd, maar ik kan je vertellen: het nieuwe album is donkerder dan ooit, het kookt over van de hel.”

Ondanks de aanwezigheid van sferische synthesizers en mellotron wordt ook op ‘Astral Fortress’ het kenmerkende Darkthrone-geluid tot op het bot gestript, altijd primitief en organisch.

Tracklist

AF Cover Art
  1. Caravan Of Broken Ghosts [07:53]
  2. Impeccable Caverns Of Satan [05:34]
  3. Stalagmite Necklace [05:22]
  4. The Sea Beneath The Seas Of The Sea [10:10]
  5. Kevorkian Times [04:27]
  6. Kolbotn, West Of The Vast Forests [01:54]
  7. Eon 2 [04:40]

Gelimiteerde box-set

Astral Boxset

Het nieuwe album werd opgenomen in de Chaka Khan Studios in Oslo, dezelfde locatie waar de band ‘Eternal Hails’ inblikte, door Ole Øvstedal en Silje Høgevold.   

‘Astral Fortress’ is beschikbaar op cd, lp en in digitale vorm. Er zijn ook een paar limited ‘Deluxe Box’ editions met daarin de cd, een transparante vinyl LP, een cassette, een brief van Fenriz en exclusieve art prints.

Vooraf bestellen kan HIER.