... / Story's / Actueel / Ondanks prangende situatie brengen Oekraënse bands nog steeds muziek uit - STONED JESUS deelt hun 'Thoughts and Prayers'
Actueel

Updated 19/01/2023

Actueel

Ondanks prangende situatie brengen Oekraënse bands nog steeds muziek uit - STONED JESUS deelt hun 'Thoughts and Prayers'

De oorlogssituatie in hun thuisland weerhield het Oekraïense doom/prog metaltrio STONED JESUS er niet van om vorig jaar twee nieuwe nummers uit te brengen (‘Con’ en ‘Porcelain’). Vandaag komt daar met het bluesy 'Thoughts and Prayers' - een passende titel voor hun huidige situatie – een derde song bij als voorbode van het nieuwe album 'Father Light' dat op 3 maart 2023 verschijnt.

'Father Light' is de eerste helft van een grotere songcyclus en is ook het eerste album met nieuw materiaal van de Oekraïners in vijf jaar. In 2024 plant het trio de release van 'Mother Dark', het zwaarmoediger en meer experimentele zusteralbum van ‘Father Light’.  

Som (2)

Lead vocalist en gitarist Igor: "Ik schreef deze nummers grotendeels in 2019, we werkten eraan tot 2020, namen ze op in 2021 en waren klaar om ze in 2022 uit te brengen ... Dit is dus noch ons 'pandemie'- noch ons 'oorlogsalbum', maar iets waar ik vele maanden geleden echt door geobsedeerd was: de klimaatverandering, de gevoelloosheid van de media, de impact van bedrijven, sociale verdeeldheid, ... Als we deze kwesties jaren later opnieuw bekijken, blijkt dat ze nog steeds belangrijk zijn en dat dit nog steeds iets is dat ons aanspreekt – en hopelijk ook veel andere mensen zal aanspreken. Muzikaal denk ik dat dit onze meest diverse en volwassen plaat tot nu toe is, maar er zit ook een flinke dosis oldschool Stoned Jesus in.”

Uitlaatklep

SOM683 STONED JESUS Fatherlight 1000X1000 RGB

'Father Light' is de opvolger van ‘Pilgrim’ uit 2018. Het oorspronkelijke plan was om de follow-up in 2020 op te nemen, maar dat werd natuurlijk aan de kant geschoven door de pandemie. De band ging vervolgens in juli 2021 naar Spivaki Records in Kharkiv om negen nummers (totaal 75 minuten) op te nemen. Tweederde van het materiaal werd voor de invasie gemixt en gemasterd, waardoor de uiteindelijke speelduur van de zes nummers op 43 minuten bleef. STONED JESUS hervatte vervolgens de live-activiteit in juli 2022 met Europese festivaldata. De shows boden de band de gelegenheid om twee van de nummers te spelen die op ‘Father Light’ zouden eindigen: ‘Con’ en ‘Porselain’. Bovendien waren de data een uitlaatklep voor de band om in contact te komen met publiek en geld in te zamelen om degenen te helpen die door de oorlog waren getroffen.

Het idee dat muziek de ultieme ontsnapping is, is nog nooit zo waar geweest in het licht van wat er in 2022 in Oekraïne is gebeurd. Het vooruitzicht op betere dagen ligt in het verschiet, waardoor de albumtitel van ‘Father Light’ nog toepasselijker wordt.

“All the missiles in the world can’t destroy freedom. Nothing will stop truth.”

Pre-order "Father Light" HIER.