... / Story's / Actueel / PESTILENCE neemt topnummers opnieuw op voor best-of album
Actueel

Updated 23/02/2024

Actueel

PESTILENCE neemt topnummers opnieuw op voor best-of album

De Nederlandse death metal legende PESTILENCE heeft twaalf symbolische anthems uit hun 38-jarige carrière opnieuw opgenomen op ‘Levels Of Perception’. Het album wordt op 26 april ’24 uitgebracht via Agonia Records. De release wordt voorafgegaan door een drie weken durende headlining tour door Europa, die op 3 april begint.

Patrick Mameli - wiens kenmerkende vocale, gitaar- en songwritingvaardigheden het kenmerk van PESTILENCE vormen – vindt ‘Levels of Perception’ een bewijs van de rol van de band in de progressie van death metal. "Ik heb altijd al een best-of album willen maken, omdat het zou betekenen dat ik iets heb bereikt in het verleden; iets dat vandaag de dag nog steeds waarde heeft. Ik vond het van grote waarde te kunnen kiezen uit nummers die ik in een ver verleden heb gecomponeerd en ze naar het nu te transporteren samen met Michiel van der Plicht (drums), Rutger van Noordenburg (gitaar) en Joost van der Graaf (bas).”

Photo 1 By Marc Van Peski

PESTILENCE - Foto © Marc van Peski

Nieuw licht

De nieuwe opnames hebben de nummers niet alleen nieuw leven ingeblazen - voor de helft dankzij de nieuwe bezetting, en voor de andere helft door subtiele veranderingen door te voeren die Mameli's gerijpte visie weerspiegelen en die door jarenlange ervaring esthetisch zijn verfijnd - maar onderscheidt ze ook van goedkope, fantasieloze compilaties. "De titel van het album is ‘Levels Of Perception’. Waarom? Omdat dit is wat er met de nummers is gebeurd," legt Mameli uit. "Uitgevoerd door verschillende muzikanten, met hun eigen opvattingen, muzikale vaardigheden en interpretaties, waardoor ze in een nieuw licht komen te staan.”

Live drums

De drums voor ‘Levels 0f Perception’ zijn opgenomen door Michiel van der Plicht in 2021, tijdens een livestream in T Paard (Den Haag, NL). "Deze opgenomen drumtracks waren zo geweldig dat we ze gewoon moesten gebruiken, om de gitaren en bas te fine-tunen", zegt Mameli. Deze en andere heropnames werden gedaan met Reaper achter de console in Van der Plichts eigen studio On Duty in Mijdrecht, NL. Deze engineerde, mixte en masterde het album. "Ik ben me gaan realiseren, na het opnemen van Exitivm, dat wanneer je zelf kunt engineeren, mixen en masteren, de controle over je eigen product veel groter is, door de eerlijkheid en passie voor je eigen composities; in plaats van het inhuren van een engineer die geen gevoel voor je muziek heeft," sluit de frontman van af.

Tracklist

Pestilence
 1. Horror Detox (Re-recording)
 2. Mvlti Dimensional (Re-recording)
 3. Mobvs Propagationem (Re-recording)
 4. Sinister (Re-recording)
 5. Dehydrated (Re-recording)
 6. Dominatvi Svbmissa (Re-recording)
 7. Land of Tears (Re-recording)
 8. Necromorph (Re-recording)
 9. Deificvs (Re-recording)
 10. Twisted Truth (Re-recording)
 11. Sempiternvs (Re-recording)
 12. Ovt of the Body (Re-recording)

Tourdata

 • 23/03/24 – Ukien, Kampen (NL)
 • 31/03/24 - Cult Art, Nijverdal (NL)
 • 21/04/24 – Zappa, Antwerpen (met Carnation + Bodyfarm) (BE)
 • 22/06/24 – GMM, Dessel, Graspop (BE)
 • 26/10/24 – Bolwerk, Sneek (NL)