... / Story's / Actueel / Portugees death/doom-duo OAK presenteert eerste track van tweede album
Actueel

Updated 08/12/2022

Actueel

Portugees death/doom-duo OAK presenteert eerste track van tweede album

OAK heeft de eerste single 'Desintegrate I' van ‘Desintegrate’, hun tweede full album dat op 10 februari 2023 verschijnt, vrijgegeven. Het duo is een zijproject van de drummer en gitarist van GAEREA.

"Voordat hij erin slaagde om zich te bevrijden van het ondraaglijke gewicht op zijn rug, knielde deze reus neder en gaf zijn eigen lichaam over om door de zon te worden geconsumeerd”, geeft OAK mee als commentaar. “Daarna was er alleen de koude die hem vergezelde tijdens zijn doorgang naar de immateriële wereld. Dit fragment gaat over die passage en is ook gericht op een overgang van geluid naar beeld, zodat dit moment zo visueel wordt als het hoorbaar is."

Intieme sessies

Oak Band

‘Desintegrate’ gaat over de overgang naar een andere mentale en fysieke toestand. Na een leven lang het gewicht van de wereld op zijn schouders te dragen, is dit ‘wezen’ klaar om over te gaan naar een andere staat in ruimte en tijd, zelfs als dat betekent dat hij moet verdwijnen of ‘desintegreren’ zoals de itiel aangeeft. OAK ontstond tijdens het schrijfproces van het album ‘Unsettling Whispers’ (2018) van ‘cathartic black metal’-band GAEREA. Zanger/gitarist Guilherme Henriques en drummer Pedro Soares vonden elkaar bij het schrijven van (nog) meer van pijn doortrokken riffs, slepende drums en diepere growls. Dat proces resulteerde in het debuutalbum ‘Lone’ (2019) en krijgt nu een vervolg met ‘Desintegrate’. Een of twee keer per week creëerde het duo achter OAK de juiste stemming voor een aantal intieme en meeslepende sessies. Het resultaat was een zeer langzaam, uitgevlakt geluid met ‘ademende’ gitaarlijnen die de nodige ‘lucht’ tussen noten en akkoorden toestaan, terwijl de drums variëren tussen minimalistische beats en blast beat uitbarstingen. De vocalen komen uit de diepte en leggen een enorme emotionele lading op het instrumentale. Ze vertellen over de gevoelens van een vermoeide kolos die het gewicht van de wereld draagt.

Filmisch geluid

Oak Disintegrate

OAK is een band waarmee de muzikanten een breder scala aan ideeën kunnen verkennen zonder hun identiteit te verliezen. “Dat kunnen cleane gitaren, cleane vocalen, distortion, diep gegrom, gefluister, langzame beats en blastbeats zijn en dat laat zich allemaal mooi aan elkaar lijmen”, stelt de band. “We wilden altijd dat het een duo zou worden omdat onze jam altijd zo vloeiend zijn geweest. De vrijheid die we krijgen als we schrijven voor OAK is echt een ding dat ons drijft."

‘Desintegrate’ opent de deur naar meer. “We gaan door met onze jamsessies en schrijven steeds meer. We zullen met elke release verder groeien in een poging om ons geluid bijna zichtbaar/filmisch te maken. We moeten het verhaal van de last en bevrijding van deze reus vertellen door middel van onze muziek en teksten. En we hebben het gevoel dat er nog veel meer te vertellen valt.“

Tracklist

SOM671 OAK DISINTIGRATE 500X500px 72DPI RGB

1. Disintegrate

(totaal: 44:48)

Cover artwork: Belial Necro Arts

 

 

 

Het album verschijnt op 10 februari 2023 via Season of Mist. Het album vooraf bestellen kan HIER