... / Story's / Actueel / Progressive rock/metalband ICE AGE brengt na 22 jaar nieuw album uit
Actueel

Progressive rock/metalband ICE AGE brengt na 22 jaar nieuw album uit

Op 10 maart 2023 pakt de uit New York afkomstige progressive metalband ICE AGE uit met ‘Waves Of Loss And Power’, hun eerste plaat in meer dan twee decennia. Naast de bekendmaking van de cover en de tracklist is er nu ook een ‘teaser’ van de nieuwe muziek.

Ice Age

ICE AGE laat na meer dan 20 jaar opnieuw van zich horen - Foto: Roy Somech

ICE AGE begon in 1991 als een instrumentale groep onder de naam Monolith. Studievrienden Josh Pincus (zang, keyboards) en Jimmy Pappas (gitaar) hadden een wederzijdse passie voor klassieke en progressieve rock met een voorliefde voor zwaardere muzikale onderstromen. Met de toevoeging van drummer/percussionist Hal Aponte en bassist Arron DiCesare stapte de band al snel over op vocaal georiënteerde songwriting, waarbij Pincus de zang voor zijn rekening nam. In 1999 leidde dat tot het debuutalbum ‘The Great Divide’ dat zowel bij progressieve rock- als metalfans in de smaak viel. Twee jaar later volgde het nog iets meer metal-gerichte ‘Liberation’ dat hen, met bassist Doug Odell in de plaats van Arron, ook naar de Europese podia en festivals bracht. Maar toen werd het stil … tot Pappas, Pincus, Aponte en Odell enkele jaren geleden de koppen opnieuw samenstaken en de basis legden voor hun terugkeer. Ken Golden, labelbaas bij Sensory Records en fan sinds hij ICE AGE in 1997 live aan het werk zag, vernam het nieuws van de terugkeer en bood hun een contract aan.  

100% authentiek

Ice Age 2

Op ‘Waves Of Loss And Power’ laat ICE AGE de diverse invloeden aan bod komen. De band roept naar eigen zeggen ‘de geest op van Kansas en Genesis, maar knipoogt ook naar Queensrÿche, Rush en Fates Warning’. Tekstueel snijdt Pincus existentiële conflicten aan, doorspekt met sociaal commentaar. “Met leeftijd en ervaring komt extra wijsheid en volwassenheid (hopelijk) ...”, stelt de zanger. “We zijn altijd bezig geweest met het presenteren van uitdagende ideeën binnen het progressieve rockgenre. Met 'Waves Of Loss And Power' hebben we dat doel echt bereikt.” Volgens bassist Doug Odell klinkt de band 100% authentiek ‘als niemand anders dan zichzelf’. De nieuwe plaat werd opgenomen door gitarist Jimmy Pappas, de mix en de mastering lagen in handen van Rich Mouser (Spock’s Beard, Transatlantic, Dream Theater).