... / Story's / Actueel / RILEY'S L.A. GUNS gaat in ‘overdrive’
Actueel

Updated 12/10/2022

Actueel

RILEY'S L.A. GUNS gaat in ‘overdrive’

RILEY'S L.A. GUNS laat opnieuw van zich horen. Deze keer gelukkig niet met het zoveelste dispuut met L.A. GUNS-oprichter Tracii Guns, maar met de nieuwe single 'Overdrive' die de voorbode vormt van een nieuw album dat halfweg 2023 in de winkels moet liggen.

De eerste versie van L.A. GUNS werd gevormd door Tracii Guns en Rob Gardner in 1983. In maart 1985 fuseerde de band met Hollywood Rose om Guns N' Roses te vormen. Korte tijd later richtte Tracii Guns L.A. Guns opnieuw op met een nieuwe line-up, bestaande uit Paul Black, Mick Cripps, Robert Stoddard en Nickey Alexander. Black werd al snel vervangen door voormalig Girl-zanger Phil Lewis terwijl ook voormalig Faster Pussycat-bassist Kelly Nickels aan de groep werd toegevoegd. Later zou Alexander worden vervangen door voormalig W.A.S.P.-drummer Steve Riley en ontstond wat vandaag de classic line-up van L.A. GUNS wordt genoemd. De band oogstte vooral in de tweede helft van de jaren 80 succes met een miljoenenverkoop tot gevolg. Wat daarna volgt, is voer voor een soapserie. Bandleden kwamen en gingen en vooral mede-oprichter Tracii zelf stapte nu eens in en dan weer uit de band. In 2002 kwam het tot een breuk en richtte zanger Phil Lewis zijn eigen versie op die de naam Phil Lewis’ L.A. Guns (2002–2012) meekreeg. Om verdere verwarring te vermijden herdoopte Tracii in 2006 zijn versie van L.A. GUNS in Tracii Guns' L.A. Guns. In 2016 kwam het tot een verzoening tussen Tracii Guns en Phil Lewis die nu opnieuw doorgingen als L.A. GUNS (volgt u nog?), maar ook Riley en Nickels noemden hun versie L.A. GUNS.

20Df1c94 F308 B437 1D55 6B53486dd2d9

Omdat er enkele enkele jaren lang twee bands met dezelfde naam circuleerden, besliste de rechtbank in 2021, na een klacht van Guns en Lewis, dat Riley zijn versie moest veranderen in RILEY'S L.A. GUNS. Deze band bestaat uit Steve Riley en Kelly Nickels van de classic line-up, aangevuld met Scott Griffin en Kurt Frohlich. In die bezetting werd in 2019 het album ‘Renegades’ uitgebracht. Na een luwe (corona)periode is het viertal opnieuw de studio ingedoken en daar krijgen we nu met het snel rockende 'Overdrive' het eerste veelbelovende resultaat van. De single verschijnt op 21 oktober 2022 digitaal via Golden Robot Records. De band kondigde tegelijk aan dat ‘halfweg’ 2023 het nieuwe full album ‘The Dark Horse’ uitkomt.

LA 1

Foto: Mike Pont