Updated 12/05/2023
SAMMATH laat heroïsche strijd op de Grebbeberg herleven
Met het nieuwe nummer ‘Tot de Laatste Granaat’ beschrijft De Nederlandse black/death metalband SAMMATH de heroïsche vergeten strijd op de Grebbeberg in 1940. De ‘Grebbeberg’ is een heuvel in Rhenen (provincie Utrecht), waar de oudoom van SAMMATH-oprichter Kruitwagen omkwam, en meteen ook de titel van het nieuwe album dat op 16 juni uitkomt via Hammerheart.
‘Tot de Laatste Granaat’ is misschien wel het meest woeste SAMMATH-nummer van de laatste 30 jaar. Om de maximale dynamiek te verzekeren werd de song opgenomen in één take. De black/death riff-explosie is de voorbode van het nieuwe album ‘Grebbebert’ dat door de band zelf omschreven wordt als ‘een strijd in audio-hel, extreme metal wordt epischer dan voorheen’.
Driekoppige oorlogsmachine
SAMMATH werd eind 1993 gevormd door Jan Kruitwagen nadat hij van Australië terug naar Nederland was verhuisd. Jan was erg geïnspireerd door 80's thrash en Australische metal. De eerste demo ‘Zwaardbroeders Bij De Bergengte"’kwam uit in 1996, die jaar later volgde het eerste album ‘Strijd’.
In 2001 sloot bassist Ruud Nillesen zich aan en ontwikkelde SAMMATH zich tot een live band, maar ook platenwerk stond regelmatig op de planning. Sammath tekende in 2013 bij Hammerheart Records en bracht het furieuze ‘Godless Arrogance’ uit. Kort daarna, in 2016, voegde Wim van der Valk (Inquisitor, Centurian) zich bij de band op drums en veranderde SAMMATH in de driekoppige oorlogsmachine die het nu is. Iedereen in de band begon een grotere rol te spelen in arrangementen van de muziek.
Gruwelijk theater
Het nieuwe, en ondertussen al zevende album speelt zich wederom af in de horror van de Tweede Wereldoorlog en vertelt het verhaal van Kruitwagens oudoom die omkwam in de vergeten slag om de ‘Grebbeberg’ in 1940. Een passende titel voor een album waar de band 30 jaar ervaring in songwriting laat samensmelten in een perfecte storm. “‘Grebbeberg’ staat voor black metal die je tot onderwerping slaat”, geeft de band ons mee. “Het biedt tegelijkertijd de soundtrack van de voorbereiding op de strijd en de triomf van de overwinning in de strijd, en dat alles op een ‘zeer lelijke manier’. Hoe groots en onvergetelijk poëtisch folkloristische voorstellingen van de hel ook zijn, weinig proza richt zich op de onderwereld dat zo gruwelijk is als het theater van de oorlog onder de mensen.”
De plaat vooraf bestellen kan HIER.