... / Story's / Actueel / Viking metal collectief TÝR brengt ‘Battle Ballads’ uit in april
Actueel

Updated 07/02/2024

Actueel

Viking metal collectief TÝR brengt ‘Battle Ballads’ uit in april

De op de Faeröer-eilanden gevestigde Viking metalband TÝR is terug met hun negende full album dat op 12 april wordt uitgebracht via Metal Blade Records. Vooruitlopend op de release van ‘Battle Ballads’ onthult TÝR vandaag de eerste single van de plaat, ‘Axes’ en de bijbehorende video.

Toen TÝR op 8 februari 2020 een team vormde met het Symfonieorkest van de Faeröer om de dubbelcd/dvd-release ‘A Night At The Nordic House’ op te nemen, was oprichtend frontman Heri Joensen dolblij om twee van de muziekvormen waar hij het meest van houdt - folk en klassiek - samen te brengen in de onorthodoxe muziekvorm van zijn band. Maar op dat moment kon hij zich niet voorstellen wat een diepgaande invloed de samenwerking op zijn muzikale visie zou hebben, en hoezeer dat het album dat hij een paar jaar later zou schrijven zou beïnvloeden en informeren. "Er is een reden waarom klassieke muziek klassiek wordt genoemd", zegt Joensen. "Het is de klassieke manier om het te doen. En het creëert epische klanken die perfect passen bij het soort metal dat we in TÝR maken. Er is dus volledige orkestratie op alle nieuwe nummers."

Tyr1

TÝR - Foto: Gaui H

Ballads in middeleeuwse zin

Het nieuwe ‘Battle Ballads’, de opvolger van het progressieve folk metalalbum ‘Hel’ uit 2019, heeft een toepasselijke naam voor de reeks klassiek geïnspireerde nummers die beelden oproepen van galopperende rossen, botsende zwaarden en zwaar bevochten overwinningen. En alsof het nog gezegd moet worden, de titel ‘Battle Ballads’ heeft niets gemeen met de lichtere opzwepende liedjes die in de jaren 80 zo gangbaar waren. "Er zijn absoluut twee versies van een ballad", verduidelijkt Joensen. "Veel mensen denken bij ballads aan hair metal. Wij kijken hier naar ballads in de middeleeuwse zin van het woord. Afgezien van een paar zachtere stukken op het album, is dit heel erg heavy metal met wat folkinvloeden en klassieke invloeden. Ik weet niet precies hoe je het zou moeten noemen - power metal, Viking metal, folk metal. Het past nog steeds heel goed bij wat we doen, alleen voelt het groter en meer als deze grote soundscapes."

Jacob Hansen

Tyr2

Hoe graag TÝR ook met een symfonisch orkest had willen schrijven, repeteren en opnemen, schemaconflicten maakten het onmogelijk om de band en de klassieke muzikanten op hetzelfde moment op dezelfde plaats te hebben. Dus deed de band het op één na beste. Met Joensen aan het roer schreven ze tien nummers, waarna de bandleider de composities naar een in Engeland wonende Deense collega Lars Winther stuurde, die de orkestsamples toevoegde en daarbij goed lette op de toon en het tempo van de nummers, zodat de violen, altviolen, cello's, houtblazers en hoorns goed pasten bij de traditionele rockinstrumenten. Toen alles klaar was, klonk het album goed, maar de tonen waren niet perfect gemengd. Dus stuurde TÝR het album naar veteraan producer Jacob Hansen (Volbeat, The Black Dahlia Murder, Amaranthe) in Denemarken om de eindmix samen te stellen.

Axes

Over de nieuwe single zegt Joensen: "'Axes' begint met een strijdhoorn gevolgd door een snelle melodieuze en symfonische gitaarriff die de progressie en het hoofdthema van het nummer introduceert. Game Of Thrones-achtige teksten over bloederige en verheerlijkte lijf-aan-lijf gevechten uit de tijd van de Vikingen, verteld vanuit een eerstepersoonsperspectief. Het couplet is langzaam en zwaar met een gruizige, maar theatrale en melodieuze stem. Het refrein is snel met een meezingkoor, waarbij ingewikkelde en brute, eenvoudige zinnen vocaal worden afgewisseld. Het is een kort metalnummer gebaseerd op één enkel melodisch idee."