... / Story's / Actueel / SKROETBALG tekent bij Suburban - Debuutalbum verschijnt dit najaar
Actueel

SKROETBALG tekent bij Suburban - Debuutalbum verschijnt dit najaar

De Drentse punkrockformatie SKROETBALG heeft een platendeal getekend bij het Nederlandse rock-‘n-roll platenlabel Suburban Records. Het eerste wapenfeit is een gloednieuwe EP die de band tijdens de tweede editie van hun eigen festival SkroetFest - op zaterdag 13 april 2024 in Groningen - zal presenteren. De daaropvolgende release zal dan het langverwachte debuutalbum zijn dat Suburban dit najaar digitaal, op cd en op vinyl gaat uitbrengen.

Suburban Records CEO Ronald Draijer: "Ik had deze band al een tijd op mijn radar, en zag ze afgelopen november (2023) optreden tijdens het roemruchte Helldorado-festival in het Eindhovense Klokgebouw. De zaal was afgeladen vol; bezoekers stonden ongeduldig te wachten om erin te kunnen. Skroetbalg speelde strak, loud, mean, fast & dirty en was één van de hoogtepunten die dag. Ik was overigens blijkbaar niet de enige die er zo over dacht, want na de show was er een flinke toeloop bij hun merchandise-stand. Te gek dus dat Skroetbalg nu tot de Suburban Records-familie toetreedt. Het is een sympathieke band, met een groot gevoel voor humor en stevige maar realistische ambities. Bovendien delen frontman Sander en ik een grote voorliefde voor Franse literatuur uit de 17de en 18de eeuw: we kunnen samen bij een glas goede rode port uren oreren over les principales œuvres van Molière, Corneille, Montesquieu, Voltaire en Rousseau."

Skroetbalg

Voorliefde voor punk-, speed- en garagerock

Skroetbalg 2

Skroetbalg-frontman Sander Broersma: "Het gebeurt zeer zelden, maar we waren er even stil van toen Ronald ons een platendeal aanbood. Ik bedoel: Suburban Records is wel mooi de thuishaven van legendarische bands als El Guapo Stuntteam, The Spades, Gluecifer, en natuurlijk onze helden van Peter Pan Speedrock. Het klikte op hun kantoor in Haarlem meteen met het volledige Suburban-team. We zitten volledig op één lijn qua levensfilosofie, en vooral qua voorliefde voor punk-, speed- en garagerock. Bovendien houden we allemaal van een biertje. Met dit kersverse platencontract op zak kunnen we een nieuw vinkje op onze bucketlist zetten. Dit najaar brengen we dus ons debuutalbum uit bij Suburban Records, maar voor die tijd verschijnt er nog eerst een EP.

Nedersaksisch biercommando

Skroetbalg (Drents voor 'opschepper' of 'grootbek') is naar eigen zeggen "een Nedersaksisch biercommando" dat met veel bravoure punkrock-'n'-roll speelt. De band ontstond uit pure verveling tijdens de eerste corona lockdown in 2020 en bracht vervolgens in januari 2021 zijn eerste demotape uit. Inmiddels zijn de Balgen alweer twaalf releases, 600K streams en underground hits als 'Bakkie de Man', 'Ponypark', 'Oen Moe', 'Stompen In De Kroeg', 'Koning van de N34', 'Hol Oen Bek' en 'Dommer Dan Bang' verder, en deden ze zo'n 80 shows in binnen- en buitenland als support voor onder meer Heideroosjes, Supersuckers en Fleddy Melculy en speelden op festivals als o.a. Zwarte Cross, Sjock en Helldorado.

Motörpunkrock-'n'-roll

Skroetbalg bezingt branievol in Drents-Nedersaksische grootspraak (en met vooral veel zelfspot en humor) zaken die het leven volgens de bandleden de moeite waard maken: bier, auto's, Methanol, kroeggevechten, Ponypark Slagharen, andermans moeders en natuurlijk hun geliefde provincie. Hun Motörpunkrock-'n'-roll houdt het midden tussen Gang Green, AC/DC, Turbonegro, Misfits, Ramones, The Queers, Normaal, MC5, Motörhead en Peter Pan Speedrock; en knipoogt respect- en liefdevol naar oude en recente rockhelden.

SkroetFest

Skroetfest

SKROETFEST is Skroetbalgs eigen undergroundfestival dat georganiseerd wordt naar voorbeeld van gelijksoortige evenementen zoals Speedfest, ScumBash, Helldorado en het Belgische Sjock. Tijdens de nagenoeg uitverkochte eerste editie in april van vorig jaar stonden o.a. The Spades, 69 Charger en Dikke Dennis & de Røckers op het affiche. De komende editie vindt plaats op zaterdag 13 april 2024 van 13.30-23.30 uur in de EM2 te Groningen. Onder meer Fleddy Melculy (BE), Dead Elvis & His One Man Grave (Memphis USA), Lucifer Star Machine (D) en - uiteraard - Skroetbalg staan op het affiche. Tickets kosten slechts €33,33 en zijn te koop via de website.