... / Story's / Actueel / Zweedse folk metal steunpilaren MÅNEGARM brengen nieuw album ‘Ynglingaättens Öde’ uit
Actueel

Zweedse folk metal steunpilaren MÅNEGARM brengen nieuw album ‘Ynglingaättens Öde’ uit

MÅNEGARM heeft naam gemaakt in de internationale Viking metal scene. Het begon allemaal in 1998 met de release van hun debuut ‘Nordstjärnans Tidsålder’. Hun aankomende tiende studioalbum ‘Ynglingaättens Öde’ komt uit op 15 april 2022 via Napalm. Het Scandinavische gezelschap maakt opnieuw een wandeling door oude sagen en mythen van lang vergeten tijden en dat in navolging van hun hitalbum ‘Fornaldarsagor’ uit 2019.

Månegarm - Foto: Isak Skagerström

Foto: Isak Skagerström

In hun veelzijdige wereld verwerkt MÅNEGARM heidens geïnspireerde lyriek gebaseerd op het oud-Noorse gedicht ‘Ynglingatal’, dat het lot beschrijft van een oud-Noorse dynastie - het huis van Ynglinga. ‘Ynglingaättens Öde’ biedt een evenwichtige afwisseling en creëert een sfeer waarin oude mythen opnieuw tot leven komen.

“MÅNEGARM houdt het heidense vuur brandend met levendige folk metal zoals alleen echte Vikingen dat kunnen”

Om de Vikingvlam laaiend te houden heeft het drietal net een verbluffend gloednieuwe nummer uitgebracht, getiteld ‘Ulvhjärtat’, met daarbij aansluitend een aangrijpende videoclip. Een akoestische introductie fungeert als opmaat voor een stampende maar pakkende hymne met harde riffs, meeslepende drums en volkslied-achtige melodieën, waarmee MÅNEGARM zijn positie als speerpunt in de wereld van Viking metal nog eens onderstreept.

MÅNEGARM: ‘'Ulvhjärtat' gaat over Ingjald Illråde, de laatste koning van de Ynglinga dynastie die regeerde over Uppsala en Svetjud. Als jonge jongen was Ingjald zwak en broos, maar tijdens een groot feest (de midvinterblot) kreeg Ingjald van zijn pleegvader, de blinde Svipdag, het advies om het hart van een wolf te eten om aan kracht te winnen. Ingjald volgde het advies van de oude man op, maar het resultaat was niet alleen dat Ingjald gehard en sterker werd ... hij nam ook de geest en het humeur van de wolf over.’

Månegarm Ynglingaättens Öde Månegarm luxe Wooden Box