... / Story's / Concerten / DYSCORDIA + Aeveris en Patroness
Concerten

Updated 02/03/2023

Concerten

DYSCORDIA + Aeveris en Patroness

22 februari 2023 - De Kreun, Kortrijk

De Kortrijkzanen van Dyscordia zijn wereldberoemd in hun eigen streek, die ze al sedert 2010 onveilig maken. Tijdens de corona-pandemie was er tijd voor zelfreflectie en besloot drummer Wouter Debonnet ermee op te houden. Om de nieuwe drummer Chevy Mahieu aan het publiek voor te stellen, zette Dyscordia een mini-tour, met als voorprogramma’s Aeveris en Patroness, op poten met speeldata in Kortrijk, Diest, Antwerpen en Bree. Voor de trip van Kortrijk naar Bree, ruim 200 km, werd zelfs met een volle bus fans op excursie gegaan. De aftrap van de tour werd echter gegeven in hun thuisstad en daar ging Rock Tribune een kijkje nemen.

Tekst: Erik Spruyt – Foto’s: Hughes Vanhoucke

Patroness @ Wilde Westen De Kreun 9

Als openingsband mochten de Antwerpenaren van PATRONESS (7,5) fungeren. Het vijftal, onder aanvoering van een in bloot bovenlijf rondlopende Guy Callens, kweet zich enthousiast van hun taak en presenteerde de dark blackened metal (zoals ze het zelf noemen) van hun debuut ‘Fatum’ aan de toeschouwers. Sedert ik de band voor het eerst zag in mei 2022 is men duidelijk gegroeid. Met een bulderend geluid werd het oorsmeer uit de oren van de aanwezigen geknald. Zanger Guy ging tekeer als een duivel in een wijwatervat, wandelde tussen het publiek en maakte de gevatte opmerking dat dit geen Amenra-show is en er dus gelachen en gedanst mocht worden. In sappig Antwerps werd ook meermaals het publiek bewierookt (“Dikke merci om te komen en dikke merci om te blijven staan”).

Aeveris @ Wilde Westen De Kreun 6

Het West-Vlaamse quintet AEVERIS (7) ontstond in 2021 toen leden van Fields Of Troy, Thorium, Lethal Injury, Always Fallen en Horizons de krachten bundelden. Enkele maanden geleden zag debuutschijf ‘White Elephant’ het daglicht. Daarop horen we een variant op de New Wave of American Heavy Metal waar onder andere Lamb Of God een lichtend voorbeeld van is. De zang van Louis Soenens bestaat uit een gesmaakte afwisseling van screams met melodieuze vocalen. Aeveris gaf een stevig visitekaartje af en we zien deze ervaren muzikanten komende zomer graag terug op Alcatraz.

Dyscordia @ Wilde Westen De Kreun 8 (1)

De zaal was niet uitverkocht, maar wel goed gevuld voor de lokale helden van DYSCORDIA (8). Reeds drie cd’s lang spreidt dit zestal met maar liefst drie gitaristen in hun rangen hun progressieve melodische metal tentoon. De setlist was dan ook een keurige dwarsdoorsnede van die drie albums, ‘Twin Symbiosis’, ‘Words In Ruin’ en ‘Delete/Rewrite’, maar we werden ook vergast op twee onuitgegeven songs (‘Oblivion’ en ‘Hell’) die de voorbode zijn van een vierde plaat. Nieuwe drummer Chevy Mahieu liet zich niet alleen opmerken met zijn jeugdigheid waardoor de gemiddelde leeftijd van de band flink gedaald is, maar etaleerde een souplesse alsof hij nooit iets anders heeft gedaan. Heel overtuigend in de heldhaftige metal van Dyscordia was ook de doodsrochel (death grunt) van gitarist Stefan Segers als tweede stem naast de gedragen zangpartijen van de debiterende zanger Piet Overstijns. Diens zang doet me trouwens bij momenten wel eens denken aan David Draiman van Disturbed en dat is heus als compliment bedoeld. De fans genoten met volle teugen, kijken al reikhalzend uit naar het vierde album en de nieuwe drummer heeft de vuurdoop met verve overleefd. Opdracht volbracht.

Dyscordia @ Wilde Westen De Kreun 5

Setlist Dyscordia

 1. The Empty Room
 2. Never Will
 3. Oblivion
 4. This House
 5. A Perfect Day
 6. Black Clown
 7. The Curse Of Mediocracy
 8. The Masquerade
 9. Hell
 10. Reveries
 11. Twin Symbiosis
 12. Words Of Fortune
Patroness @ Wilde Westen De Kreun 1 Patroness @ Wilde Westen De Kreun 2 Patroness @ Wilde Westen De Kreun 3 Aeveris @ Wilde Westen De Kreun 1 Aeveris @ Wilde Westen De Kreun 2 Aeveris @ Wilde Westen De Kreun 3 Aeveris @ Wilde Westen De Kreun Dyscordia @ Wilde Westen De Kreun 1 Dyscordia @ Wilde Westen De Kreun 2 Dyscordia @ Wilde Westen De Kreun 3 Dyscordia @ Wilde Westen De Kreun 4