... / Story's / Concerten / Beast In Black + Firewind
Concerten

Updated 22/02/2023

Concerten

Beast In Black + Firewind

19/02/2023 – Trix, Antwerpen

Na vijftig dagen in 2023 te hebben vertoefd werd het tijd om nog eens de benen te strekken in een concertzaal. En gelukkig was dat voor ondertekende om de hoek zodat we zonder de stress de fiets konden nemen. Trix liep aardig vol deze avond om schoon volk op het podium te verwelkomen.

Tekst: Walter Maes - Foto's: Hughes Vanhoucke 

Firewind @ Trix 7

Het Griekse Firewind (7,5) hoeven we niet meer voor te stellen, de band al draait al liefst 25 jaar mee en de befaamde gitaargod Gus G. is het boegbeeld en enige originele bandlid. Met Herbie Langhans, die er sinds het jongste titelloze album bij is, hebben ze een zanger beet die geknipt is voor het kwartet. Vooral de messcherpe solo’s van Gus G. waren een streling voor het oor. Herbie met een opvallend rood lederen jasje deed zijn best om tijdens de songs de handen op elkaar te krijgen en zorgde ervoor dat het publiek vakkundig werd opgewarmd. Met de nieuwe single ‘Destiny Is Calling’ kregen we een voorsmaakje voor het volgende album dat het beste deed vermoeden. Afsluiten deed de band met de Michael Sembello cover ‘Maniac’ dat de perfecte overgang leek naar het optreden van de hoofdact.

Beast In Black @ Trix 8

Nog geen vier maanden geleden waren de Finnen al te gast in Antwerpen als support act van Nightwish en nu mocht Beast In Black (9) zich bewijzen als volwaardige headliner. De troepen onder leiding van gitarist Anton Kabanen (in een vorig leven uit zijn eigen Battle Beast getrapt) liet alvast visueel niets aan het toeval over. Niet enkel de reusachtige backdrop sprong in het oog, maar ook de twee glazen vitrinekasten waarin twee ontblote latex cybervrouwen de aandacht opeisten. Deze vormden een perfecte match met de Japanse Manga en Anime series en het album ‘Dark Connection’ dat twee jaar geleden werd uitgebracht. Dat Anton Kabanen met zanger Yannis Papadopoulos de hoofdvogel heeft afgeschoten is een understatement. Deze Griek beschikt over een fabelachtige krachtige stem die zowel scherp en agressief uit de hoek komt maar eveneens fluweelzacht klinkt alsof het lijkt dat er soms een vrouw de vocalen overneemt, het adembenemende ‘Oceandeep’ was daar het perfecte bewijs van. Naast gitaarspelen nam Anton de krachtige achtergrondzang voor zijn rekening.

Beast In Black @ Trix 12

Gitarist Kasperi Heikkinen vormt met Anton de perfecte tandem. De heren namen om beurten de riffs en solo’s voor hun rekening. Bassist Mate Molnar sprong dan weer in het oog met zijn felrode duivelsgitaar. Met zijn drieën werden er regelmatig ingestudeerde pasjes ingezet wat de act ten goede kwam. Met drie albums op zak konden ze een afwisselende set uitvoeren, al bleek ‘Dark Connection’ de hoofdleverancier te zijn. Daar staan ook de meeste tracks op waarop er geflirt wordt met techno- discodeuntjes zodat het geheel zeer eigentijds, modern en dansbaar klinkt. Yannis met zijn lange onafscheidelijke zwarte lederen jas verbrandt op een avond heel wat calorieën, hij springt, rent en danst alsof zijn leven ervan af hangt en dat alles zonder dat er een valse noot klinkt. Il faut le faire. Het machtige en krachtige ‘Blade Runner’ en het venijnige ‘Revengeance Machine’ zaten al vroeg in de set, hierop werd lekker geheadbangd door de fans. Met ‘Moonlight Rendezvous’, ‘Crazy, Mad, Insane’ en ‘Sweet True Lies’ kregen we opeenvolgend een trio dansbare tracks geserveerd die eveneens prima onthaald werden door de stoer ogende rockers. Zeg nu nog eens dat metalfans in hun keurslijf vastzitten! Daar was alvast deze avond niets van te merken.

Beast In Black @ Trix 7

Beast In Black was met ‘Blind And Frozen’ en bisnummer ‘One Night In Tokyo’ in staat om hitgevoelige tracks te serveren. Je moet al vol titanium platen in je benen zitten om hierop niet te dansen. Met ‘End Of The World’ van het debuut werd op een waardige en orkaankrachtige manier afscheid genomen. Yannis uitte zijn dankbaarheid aan het publiek om in Trix te mogen spelen. Voor de band heeft deze concertzaal een speciale plek in hun hart veroverd omdat ze hier hun eerste concert gaven buiten Finland. Dat was toen op 28 oktober 2017 net voor hun debuut uitkwam en als support van W.A.S.P. die toevallig over twee maanden in datzelfde Trix te gast zijn. Na dit ijzersterke Finse cyberbombardement zijn onze batterijen weer voor even opgeladen. Herkansing voor diegenen die niet aanwezig konden zijn volgt dit jaar op GMM. Be there!

Enkele sfeerbeelden

Firewind @ Trix 1 Firewind @ Trix 2 Firewind @ Trix 3 Beast In Black @ Trix 1 Beast In Black @ Trix 2 Beast In Black @ Trix 3 Beast In Black @ Trix 4