... / Story's / Concerten / GLORY & THE BEAST: goblins veroveren AB
Concerten

GLORY & THE BEAST: goblins veroveren AB

GLORY & THE BEAST TOUR - 1 februari 2024 - AB, Brussel

De Glory & The Beast tour hield halt in de AB. Zowel GLORYHAMMER als BEAST IN BLACK traden nog maar een jaar geleden op in België, maar hebben duidelijk een grote fanbasis. Het concert was immers al weken op voorhand uitverkocht.  

Tekst: Hanne Verwichte - Foto’s: Rudy De Doncker

Brothers Of Metal

BROTHERS OF METAL (7) mocht de avond openen. Het was de eerste keer dat de Zweedse band optrad op Belgische bodem. De zaal was halfgevuld bij de start, waarschijnlijk te wijten aan het vroege startuur en de boerenblokkades. Ze gingen van start met ‘Death Of The God Of Light’ van hun debuutalbum. Onmiddellijk viel op dat ze het zonder zangeres Ylva moesten doen. Zij was getroffen door de zwarte magie van Loki (of in mensentaal: de griep). De band behielp zich dan maar met backing tracks en de twee mannelijke zangers namen extra stukken over. Niets aan te doen, maar de Brothers misten duidelijk wel de energie van Ylva. Ook de setlist werd aangepast, en het geweldige ‘Yggdrasil’ werd verwisseld voor ‘Fire, Blood & Steel’. De nieuwe single van het aankomende album, ‘Berserkir’, werd opgedragen aan de twee Zweden die het leven lieten tijdens de terreuraanslag in Brussel in oktober. Na drie kwartier kwam de set tot een einde en kwam zangeres Ylva als verrassing toch nog ‘One’ meezingen. Duidelijk nog niet volledig gerecupereerd van de griep, maar aan haar stem viel niets op te merken. Later dit jaar staan ze op Graspop, hopelijk voltallig, zodat ze het Belgische publiek kunnen laten zien wat ze waard zijn.  

Gloryhammer (1)

Ondertussen was de zaal al volledig gevuld en was het tijd voor GLORYHAMMER (8), de power metalband van Alestormfrontman Christopher Bowes. Voor de gelegenheid hadden ze een gigantisch kasteel meegebracht. Het zag er imposant uit, maar was duidelijk iets te groot voor het podium van de AB. Het kasteel zorgde ervoor dat bepaalde delen van het podium niet zichtbaar waren, met als gevolg dat een groot deel van de zaal de drummer of keyboardspeler niet kon zien. Zanger Sozos Michael was bijzonder goed bij stem vanavond en haalde moeiteloos de hoge noten (al dan niet geholpen door het dragen van een spandex). Klassiekers als ‘Fly Away’ en ‘Hootsforce’ werden afgewisseld met nummers van hun jongste plaat ‘Return To The Kingdom Of Fife’. 

Gloryhammer G

We leerden verder ook nog dat Christopher Bowes graag nummers schrijft op het toilet (een Frans toilet nota bene!). De show werd verder nog opgeleukt met enkele groene goblins die doorheen het concert het gevecht aangingen met Angus McFife of even saxofoon kwamen spelen. Het moet niet al te serieus zijn op een Gloryhammershow. Het publiek vond het allemaal amusant. Gloryhammer kwam, zag en overwon. HOOTS! 

Beast In Black

Afsluiter van de avond was BEAST IN BLACK (8). De band, ontstaan nadat Anton Kabanen uit BattleBeast was gezet, is aan een snelle opmars bezig. Vorig jaar stonden ze nog in Trix, maar nu was het tijd voor een grotere zaal. De futuristische mannequins van vorig jaar waren ingewisseld voor Japanse poorten en een immense demonische leeuwenkop. Het oogde alvast indrukwekkend. De set werd ingezet met ‘Bladerunner’ en het was duidelijk dat de Finnen, Hongaar en Griek er zin in hadden. Er werd strak gespeeld en de choreografie tijdens de nummers was duidelijk goed ingestudeerd. Er werd voldoende afgewisseld tussen de drie albums. Nadat het publiek zich een hernia had kunnen headbangen tijdens ‘Zodd The Immortal’, konden de aanstekers en gsm-lichtjes bovengehaald worden voor het ontroerende ‘Ghost In The Rain’. Op het einde van de set ging het dak eraf tijdens het opzwepende ‘One Night In Tokyo’. Later dit jaar zijn ze nog te bewonderen op Alcatraz.   

Extra foto's

Beast In Black 1 Beast In Black 2 Beast In Black 3 Beast In Black 4 Beast In Black 5 Brothers Of Metal 1 Brothers Of Metal 2 Brothers Of Metal 3 Gloryhammer A Gloryhammer B Gloryhammer C Gloryhammer D Gloryhammer E