... / Story's / Concerten / Groot, groter, grootst, ... AMENRA + PREDATORY VOID in Het Wilde Westen
Concerten

Updated 18/12/2022

Concerten

Groot, groter, grootst, ... AMENRA + PREDATORY VOID in Het Wilde Westen

15 december 2022 - Het Wilde Westen, Kortrijk

“Zou er ooit een rem op deze band komen te zitten?” Het is een vraag die al meermaals door meerdere mensen werd gesteld als het om het West-Vlaamse AMENRA gaat. Al sinds enkele jaren lijkt alles wat ze ondernemen immers te lukken. Een succesvolle tournee in Amerika, tal van festivals en in totaal maar liefst 46 shows dit jaar! En dan werden er nog een deel gecanceled wegens ziekte binnen de band. Ongelofelijk eigenlijk. Maar de vraag stellen is ze eigenlijk ook meteen zelf beantwoorden. “Nee, er zit helemaal geen rem op AMENRA.” Hellfest, Rock Werchter, Summerbreeze en een drie weken durende Europese tournee met Igorrr, Hangman’s Chair en Der Weg Einer Freiheit staan nu reeds op de planning. Toch koos vijftal ervoor om hun jaar in schoonheid of te sluiten in hun thuisstad Kortrijk met twee uitverkochte shows op rij. Wij gingen de sfeer bij de tweede maar al te graag opsnuiven.

Tekst: Vic Van den Abeele – Foto’s: Gregory Vlieghe

21

Wie AMENRA (9) eerder aan het werk zag, weet eigenlijk dat je niet naar een optreden gaat kijken, maar eerder naar een soort ritueel. Een moment waarop band en publiek één worden, een soort van verbondenheid voelen in de bezwerende teksten van frontman Colin en de pletwals van geluid die over je heen komt. Bij opener ‘Aorte’ had iedereen meteen het gevoel dat dit weleens een heel speciale avond zou kunnen worden. Na een zeer ingetogen intro waarbij Colin zijn teksten opnieuw met de rug naar het publiek prevelde, voelde je het nummer immers langzaam opbouwen naar die o zo gekende uitbarsting. Eéntje die er ditmaal veel zwaarder inhakte dan anders. Ook ‘Razoreater’ liet niks aan het toeval over en ging tot in het diepste van iedereens ziel. Met ‘De Evenmens’ en ‘Het Gloren’ stonden slechts twee nummers hun laatste album ‘De Doorn’ op de setlist. Enerzijds jammer, want dat album blijft tot op vandaag nog steeds even intens en sterk. 

22

Uiteraard kwam er daardoor wat ruimte vrij voor ouder werk. Zo passeerden ‘Plus Prês De Toi’ en ‘Am Kreuz’ nog eens de revue. Ondertussen ging Colin steeds meer vooraan staan en met zijn armen wild om zich heen slaan. Daarvoor had hij tijdens ‘Ter Ziele’ het publiek voor het eerst recht in de ogen gekeken. ‘A Solitary Reign’ kon al evenmin ontbreken in de setlist en ook vandaag luidde dit nummer het slotakkoord in. In de toegiften had Amenra ook ditmaal nog ‘Silver Needle. Golden Nail’ achter de hand. Nog een laatste mokerslag alvorens ze na alweer een triomftocht het podium verlieten. De vraag stellen is ze zelf beantwoorden ...: “Nee, deze band heeft zijn grenzen nog lang niet bereikt. Dit zou zelfs nog eens een pak groter kunnen worden dan het nu al is.”

Keerzijde van de medaille ...

23

Succes, het word je niet zomaar in de schoot geworden. Iets wat het vijftal van Amenra maar al te goed weet en beseft. Toch zijn het ook niet meer die jonge gasten uit Kortrijk die iets van donkere muziek komen maken. Ze hebben een duidelijke visie en houden zich daar ook aan. Een visie die aanslaat bij een grote schare fans, maar ook bij het grote publiek. Zo zie je vaker en vaker mensen in het publiek die “eens komen kijken naar die donkere muziek”. Het volste recht van iedereen uiteraard. Maar aan de dame die tijdens ‘Terziele’ op het podium kroop en gitarist Mathieu Vandekerckhove ging lastigvallen en vervolgens frontman Colin ging knuffelen …. daarvoor hebben wij toch één rechtstreekse boodschap: “Mevrouw, u had het duidelijk niet begrepen. Wat ons betreft 30 euro zomaar in de vuilnisbak voor u.”

Muzikale veelvraten en duizendpoten

Of er een supportband was? Zeker weten! Het al lang geen geheim meer dat alle leden van Amenra ook vaak eens een uitstapje doen naar andere projecten. Zo heeft gitarist Lennart sinds kort, samen met bassist Tim, PREDATORY VOID (8) opgericht. Wie hier een Oathbreaker-kloon verwachtte, was er wel meteen aan voor de moeite. Al moeten we toegeven dat de gelijkenissen vrij groot zijn met een frontvrouw en slepende gitaren. Muziek is er voorlopig nog niet op cd of plaat, maar daar zal snel verandering in komen. Live staat deze band wel al als een huis en het lijkt ons nu al opportuun deze te tippen voor Alcatraz 2023!

Enkele sfeerbeelden

Amenra: donker en dreigend B C D E