... / Story's / Concerten / OVERKILL + Exhorder en Heathen
Concerten

Updated 30/04/2023

Concerten

OVERKILL + Exhorder en Heathen

25 april 2023 - De Dreef, Vorselaar

Overkill werd meer dan veertig jaar geleden, om precies te zijn in 1980, in New Jersey opgericht en bracht recent met ‘Scorched’ hun twintigste studioschijf uit. De groep rond zanger Bobby Blitz en bassist D.D. Verni wordt weleens de Motörhead van de thrash metal genoemd en mag zich terecht bij de golf aan succesbands in die scene rekenen (naast bijvoorbeeld Metallica, Slayer, Megadeth, Anthrax, Exodus, Testament, Death Angel, Sepultura en Kreator om enkel die maar op te sommen). Voor een Europese tour om ‘Scorched’ nog wat meer in de belangstelling te plaatsen werd er samen met klinkende namen zoals Exhorder en Heathen rondgetrokken. Organisator DMC Agency haalde de package naar De Dreef in het Kempische Vorselaar, alwaar zo’n 400 metalheads verzamelden in een evenementenzaal waar er zowaar pittoreske kandelaars aan de lichtbalustrades waren bevestigd.

Tekst: Erik Spruyt – Foto: Bert Gysemans

Heathen F

De Bay Area thrash band HEATHEN (8) mag dan al opgericht zijn in 1984, toch zagen in de tijdspanne tot nu (inclusief een non-actieve periode tussen 1993 en 2001) slechts vier volwaardige albums het daglicht. Wel stuk voor stuk absolute klappers in het genre. Commercieel succes was Heathen echter niet gegund, respect in de scene des te meer. In een 45 minuten durende set van slechts zeven songs werd er afgewisseld tussen die vier releases, maar betreur ik de keuze voor de overbodige cover van The Sweet’s ‘Set Me Free’. Dan had ik toch liever een eigen compositie gehoord. Hopelijk komt het vijftal eens terug naar onze contreien voor enkele headline shows.

Exhorder F

Nog zo’n legendarische band die nooit op grote schaal doorbrak en in een periode van achttien jaren slechts drie volwaardige platen op de markt bracht, is EXHORDER (9). In Vorselaar trad men noodgedwongen als trio aan: zanger/gitarist Kyle Thomas, gitarist Waldemar Sorychta (zie ook onder andere Grip Inc.) en drummer Sasha Horn stonden op het podium, bassist Jason Viebrooks bleef achter in een Duits ziekenhuis met nierstenen die hem parten speelden. En dan stond gitarist Waldemar nog met een been in het gips op het podium nadat hij een breuk opliep enkele dagen voordien. Deze opmerkelijke configuratie als trio deed helemaal geen afbreuk aan de gebruikelijke setlist tijdens deze tour, waarin vooral de nadruk lag op debuut ‘Slaughter In The Vatican’ en ook ruimte was voor de Grip Inc. cover ‘Ostracized’. Meer zelfs, deze ongewone situatie stimuleerde de drie overgebleven muzikanten tot een topprestatie waarvoor ze ook waardig applaus kregen van het publiek.

Overkill F

Een flashback naar de jaren 80 en 90 toen Metallysee Concerts in Vlaanderen menig metalfeestje op de hun typerende manier organiseerde: dat kregen we voor ogen bij het aanschouwen van de olijke taferelen tijdens de performance van OVERKILL (7,5). Het toch wel wat oudere publiek ging zich te buiten aan moshpit- en crowdsurftoestanden die perfect aansloten bij de set aan een verschroeiend tempo die het vijftal, waar bassist en oerlid D.D. Verni voor één of andere onbekende reden ontbrak en vervangen werd door ex-Kreator-basgeselaar Christian Giesler, voorschotelde. Een set, waar aandacht was voor tien van de twintig studioreleases en waar natuurlijk de oudjes ‘Hello From The Gutter’, ‘Powersurge’, ‘Horrorscope’, ‘Elimination’, ‘Overkill’, ‘Rotten To The Core’ en slotsong ‘Fuck You’ niet in ontbraken, naast een drietal liedjes van nieuwste plaat ‘Scorched’ en nog een viertal tracks van na 2010. Frontman Bobby Blitz, binnenkort 64 jaar, sprak geregeld een aardig woordje Nederlands, aangezien hij een tijdje in Nederland woonde. Grappig, de bühne was te klein om de backdrop volledig te kunnen ontplooien en alsof we nog niet wisten dat groen de lievelingskleur is van Overkill, werd een groot deel van de lichtshow gedomineerd door groene tinten. Conclusie: Overkill leverde een professionele show af. We zien hen met plezier terug aanstaande zomer op Alcatraz in Kortrijk.

Exhorder 1 Heathen 1 Heathen 2 Overkill 1 Overkill 2 (1)